Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ εκφώνησε μια συγκινητική ομιλία κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου για τον έναν χρόνο από την κοίμηση του μακαριστού Προκατόχου του, Πατριάρχη Νεοφύτου.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον βαθύ πόνο που συνοδεύει κάθε αποχωρισμό από αγαπημένα πρόσωπα: «Κάθε αποχωρισμός από εκείνους που αγαπάμε—και που έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας—αναπόφευκτα φέρνει πόνο και θλίψη. Θρηνούμε για αυτόν τον αποχωρισμό και με τον χρόνο συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο την απουσία τους».
Μιλώντας για τη διαχρονική δύναμη της πνευματικής σύνδεσης, ο Πατριάρχης Δανιήλ τόνισε: «Στις σκέψεις και τις προσευχές μας, συνεχίζουμε να συνομιλούμε μαζί τους, να ανακαλούμε τα λόγια τους, τη διδασκαλία τους, όλα όσα μοιραστήκαμε και την αγάπη με την οποία μας περιέβαλαν στη ζωή—μια αγάπη που, ανεξάρτητα από τον επίγειο και προσωρινό μας αποχωρισμό, παραμένει, διότι η αληθινή αγάπη εν Χριστώ νικά τον θάνατο και διαρκεί στην αιωνιότητα».
Με μια διάθεση να παραλληλίσει την αιώνια αγάπη με τη φωτεινή προσωπικότητα του Πατριάρχη Νεοφύτου, ο Πατριάρχης τίμησε τον προκάτοχό του, υπογραμμίζοντας το διαχρονικό αποτύπωμα που άφησε η ζωή και η διακονία του. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όλα αυτά τα συναισθήματα—και πολλά περισσότερα—είναι αλληλένδετα με τη φωτεινή μορφή του αείμνηστου, πολυαγαπημένου μας Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας, Νεοφύτου».
Στην ομιλία του, έκανε λόγο για έναν «έναν αφοσιωμένο και γεμάτο αγάπη αρχιερέα, ακλόνητο καθοδηγητή στην αλήθεια του Θεού και στην οδό της σωτηρίας, και έναν ακούραστο υπερασπιστή της εκκλησιαστικής μας ενότητας».
Πηγή και φωτογραφία: Πατριαρχείο Βουλγαρίας