«Είθε ο Θεός να δώσει να μην υπάρξει ποτέ μίσος ανάμεσά μας, να μη βασιλεύσει η βία στις ψυχές μας και μεταξύ μας και να μην βλέπουμε ποτέ ο ένας τον άλλον ως εχθρούς», δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, στον Ναό του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.
Μιλώντας για την ουσία και το βαθύτερο νόημα της πίστης μας – που είναι να πορευόμαστε προς τη Βασιλεία των Ουρανών μέσω της πίστης, του πνευματικού μας αγώνα, της προσευχής, της μετάνοιας, της αγάπης και της Θείας Χάριτος – ο Πατριάρχης τόνισε: «Η ουσία της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής συμπυκνώνεται στο κάλεσμα τόσο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου όσο και του ίδιου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: στη μετάνοια. Φυσικά, για εμάς, η μετάνοια, όταν συνοδεύεται από την πίστη και την εμπιστοσύνη στον Κύριο, είναι πηγή χαράς, καθώς αποτελεί έναν πνευματικό καθαρμό, ένα πνευματικό λουτρό, μια εσωτερική μεταμόρφωση. Είναι η στιγμή της συνάντησης με τον εαυτό μας ενώπιον του Θεού, όπου έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όχι μόνο τα λάθη και τις αδυναμίες μας, αλλά και όσα έπρεπε να πράξουμε και δεν τα πράξαμε.
Κοιτάζοντας τον εαυτό μας μέσα στον ίδιο τον Κύριο, όπως σε έναν καθρέφτη, αναγνωρίζουμε τόσο τις αστοχίες μας όσο και τις παραλείψεις μας, και, με τη Χάρη του Θεού, αποκτούμε τη δύναμη να κατανοήσουμε βαθιά και ουσιαστικά ποιον δρόμο οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Αυτό ακριβώς περιγράφεται στην παραβολή του ασώτου υιού: ο αποξενωμένος γιος, που απομακρύνθηκε από τον πατέρα του, από τους οικείους του, ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό, κατάφερε να επιστρέψει στο πατρικό σπίτι, επειδή είχε διατηρήσει μέσα του την εικόνα του πατέρα ως αγάπη. Έτσι και εμείς, μέσω της μετάνοιας, επιθυμούμε να αλλάξουμε, να εναρμονιστούμε με το θέλημα του Θεού, να γίνουμε καλύτεροι, αν και γνωρίζουμε πως αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις. Γι’ αυτό και προσευχόμαστε στον Κύριο να μας επιστρέψει κοντά Του».
«Ιδιαίτερα σε αυτές τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής, που καλούμαστε να ανοίξουμε τις καρδιές μας προς τον Κύριό μας, αλλά και ο ένας προς τον άλλον, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντιθέσεις, παρεξηγήσεις, βαθιές διχόνοιες και διαιρέσεις μεταξύ μας. Χωρίς αυθεντική εσωτερική μεταμόρφωση και ειλικρινή μετάνοια, είναι δύσκολο να τις υπερβούμε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι φυσικό, δεν είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού. Ο Θεός επιθυμεί να κατανοούμε ο ένας τον άλλον, να έχουμε στην καρδιά μας χώρο για τον πλησίον μας, όσο διαφορετικός κι αν είναι. Θέλει να επικοινωνούμε και να συνομιλούμε μεταξύ μας, κι αυτό είναι κάτι που συνεχώς επαναλαμβάνουμε», τόνισε ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος και κατέληξε:
«Είθε ο Θεός να δώσει ώστε αυτή η περίοδος νηστείας να γίνει περίοδος ειρήνης, αμοιβαίας κατανόησης, αγάπης και εκπλήρωσης της θείας εντολής της αγάπης. Μιας αγάπης που δεν μας καλεί μόνο να αγαπούμε τους αδελφούς μας, αλλά και τους εχθρούς μας. Όταν, όμως, απομακρυνόμαστε από τον λόγο του Θεού, δεν διακινδυνεύουμε απλώς να βαδίσουμε σε λάθος δρόμο, αλλά μπορεί ακόμη και να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να μισούμε τον πλησίον μας, να τον αντιμετωπίζουμε ως εχθρό, να μάχομαστε εναντίον του. Ο Θεός να μην το επιτρέψει! Διότι αυτό αποτελεί διαστρέβλωση και παραμόρφωση του Ευαγγελίου του Χριστού. Είναι η είσοδος στη ζωή μας μιας βαθιάς εσωτερικής σύγχυσης, μιας πνευματικής ασθένειας, που μας καθιστά ανίκανους να αναγνωρίσουμε την αγάπη του Θεού και, συνεπώς, και την εντολή Του να αγαπάμε.
Είθε ο Θεός να δώσει να μην υπάρξει ποτέ μίσος ανάμεσά μας, να μη βασιλεύσει η βία στις ψυχές μας και στη ζωή μας, και να μη βλέπουμε ποτέ ο ένας τον άλλον ως εχθρό, αλλά ως μέλος του ίδιου Σώματος του Χριστού, που είναι η Εκκλησία. Διότι μέσα σε αυτήν μπορούμε να συναντήσουμε τον Θεό, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να αποκτήσουμε την αληθινή επίγνωση του κόσμου ως δώρου του Θεού, και του πλησίον μας ως τον δικό μας παράδεισο.
Η μετάνοια και η μεταμόρφωση αποτελούν τριπλό και πολλαπλό δώρο του Θεού και, ταυτόχρονα, την πραγμάτωση του νοήματος και του προορισμού της ζωής μας. Να είστε ευλογημένοι και ας γίνει η έναρξη αυτής της νηστείας αληθινό μονοπάτι προς τη νίκη κατά του διαβόλου, της αμαρτίας και του θανάτου, πορεία προς τον Αναστημένο Χριστό και τη Βασιλεία Του. Αμήν».