Το εγκώμιο του Ρώσου προέδρου Πούτιν έπλεξε για ακόμη μία φορά ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, σε επιστολή του που έστειλε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την ημέρα που ο Πούτιν ανέλαβε την προεδρία της χώρας.
«Θα ήθελα να επισημάνω με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη τη σχέση Εκκλησίας και κράτους που διαμορφώθηκε με τη δική σας ενεργό υποστήριξη — μια σχέση που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του έθνους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.
Αναφέρει ακόμη ότι «το τελευταίο τέταρτο του αιώνα αποτελεί μια ολόκληρη νέα εποχή στην ιστορία της Ρωσίας, κατά την οποία, υπό την ηγεσία σας, η χώρα διήλθε έναν σύνθετο δρόμο και κατόρθωσε να ξεπεράσει σειρά σοβαρών προκλήσεων — κάποιες από τις οποίες απείλησαν την ίδια την ύπαρξη του κράτους», αναφερόμενος εμμέσως στην ρωσική προπαγάνδα για την ύπαρξη «απειλής» που δέχεται η Ρωσία από τη Δύση.
Επιπλέον, ο Πατριάρχης εξήρε «την αφοσίωση και το πατριωτικό φρόνημα» του Πούτιν: «Χάρη στην ακλόνητη θέλησή σας, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, το αίσθημα ευθύνης και — πάνω απ’ όλα — την άπειρη αγάπη σας για την Πατρίδα και την αφοσίωση στο καθήκον, η Ρωσία διατηρήθηκε ως ενιαίο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».
Και συνέχισε: «Πολλά επιτεύχθηκαν χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειές σας για την κοινωνικο-οικονομική και επιστημονικοτεχνική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και για την ανάδειξη του τεράστιου πνευματικού και πολιτιστικού δυναμικού της».
Ο Πατριάρχης Κύριλλος εστίασε και στη μοναδική σχέση που διαμορφώθηκε ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και το κράτος κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά την ταύτιση του Πατριαρχείου Μόσχας με τις πολιτικές του Κρεμλίνου, παρότι δήλωσε ότι «η Εκκλησία παραμένει διαχωρισμένη από το κράτος».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πούτιν κατανοεί «βαθιά τη μοναδική σημασία που έχει η Ορθόδοξη πίστη και ο πολιτισμός στη ζωή του λαού μας».
Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Εκκλησίας και κράτους για το μέλλον της χώρας: «Ο καρποφόρος διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, που διαμορφώθηκε χάρη στη δική σας συμβολή, δεν συμβάλλει μόνο στην αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων, αλλά ενισχύει τη διαδικασία ηθικής ανανέωσης και μεταμόρφωσης της ίδιας της κοινωνίας».
Πηγή: Πατριαρχείο Μόσχας / Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας