Και ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στο 25ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου για το δόγμα του «ρωσικού κόσμου» και τι αυτό περιλαμβάνει, ήρθε η συνεδρίαση του 26ου Συμβουλίου, για να επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά τη στενή σχέση Πατριαρχείου Μόσχας και Κρεμλίνου, αλλά και τη στήριξη της Εκκλησίας στις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος προήδρευσε στη συνεδρίαση του 26ου Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου, με τίτλο «Ο Ρωσικός Κόσμος: Εξωτερικές και Εσωτερικές Προκλήσεις».
Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Κύρλλος τόνισε μεταξύ άλλων το «μοναδικό μοντέλο αλληλεπίδρασης Εκκλησίας και Κράτους».
«Όταν αναφερόμαστε στην Ορθοδοξία ως παραδοσιακή πίστη, υπογραμμίζουμε ότι η Εκκλησία είναι ο φορέας που μεταδίδει αυτές τις αξίες από γενιά σε γενιά – μέσω του δόγματός της, μέσω της προσευχής, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης της σκέψης και των πεποιθήσεων των ανθρώπων. Επομένως, ο ρόλος της Εκκλησίας ως φορέα αυτών των αξιών είναι εξαιρετικά σημαντικός», ανέφερε.
«Σήμερα, χάρη στο μοναδικό μοντέλο αλληλεπίδρασης Εκκλησίας και Κράτους που έχει καθιερωθεί στη χώρα μας – ένα μοντέλο που δεν έχει προηγούμενο – διασφαλίζεται στο έπακρο η δυνατότητα της Εκκλησίας να διατηρεί και να μεταδίδει τις αξίες της στις επόμενες γενιές.
Η παρούσα μορφή αυτής της αλληλεπίδρασης στη Ρωσία αποτελεί μια πραγματικότητα που οι προηγούμενες γενιές μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν. Η Εκκλησία ζει ελεύθερα, χωρίς καμία παρέμβαση στη ζωή της, και το κράτος σέβεται την αποστολή της.
Κράτος και Εκκλησία συνεργάζονται αρμονικά στους τομείς της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και των νέων, αλλά και στη διαμόρφωση του πνευματικού και πολιτιστικού κλίματος της χώρας, ώστε να ενισχυθούν οι αξίες που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της ταυτότητας και της αυθεντικότητας του λαού μας. Η απώλεια αυτών των αξιών θα σήμαινε την απώλεια της ικανότητας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Πατρίδα μας», πρόσθεσε.
Επισήμανε δε πως στην προηγούμενη ομιλία του έθιξε κυρίως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο «ρωσικός κόσμος», ενώ τώρα αναφέρεται στις πιο σημαντικές απειλές.
«Από τις προφανείς εξωτερικές απειλές για τον ρωσικό κόσμο, η πιο πιεστική σήμερα είναι η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η κλιμάκωση της τραγικής σύγκρουσης μεταξύ των αδελφών λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας τροφοδοτείται συνεχώς από γνωστές εξωτερικές δυνάμεις που λειτουργούν σύμφωνα με την αρχαία αποδεδειγμένη αρχή του διαίρει και βασίλευε», δήλωσε ο κ. Κύριλλος, αποφεύγοντας να διευκρινίσει ότι ο πόλεμος ξεκίνησε μετά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη της Ουκρανίας, μια εισβολή που ξεκίνησε από το 2014 με την κατάληψη της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο πόλεμος αυτός, που υπάρχει λόγω «εξωτερικών δυνάμεων», γίνεται διότι «η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία είναι σαν ένα αγκάθι στο λαιμό του δυτικού κόσμου, εξαιτίας των αξιών που τηρούμε, οι οποίες αποτελούν τη βάση της πνευματικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας».
Και ακολουθεί -για άλλη μία φορά- η δικαιολογία και η ευλογία του πολέμου που μαίνεται για τρία σχεδόν χρόνια, καθώς όπως δηλώνει ο κ. Κύριλλος, «αυτές τις αξίες που ανέφερα προηγουμένως υπερασπίζονται πλέον ηρωικά οι στρατιώτες μας που πολεμούν στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Ο Πατριάρχης Μόσχας υπογραμμίζει ακόμη στην ομιλία του ότι ο δυτικός κόσμος ευθύνεται για τον πόλεμο, καθώς δεν είναι έτοιμος «να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας και άλλων πολιτισμών στην ταυτότητα και ιδιαίτερα στην ανεξαρτησία. Αυτό αποδεικνύεται από την επίμονη κλιμάκωση που απειλεί να εξελιχθεί σε άμεση σύγκρουση δύο κόσμων».
Σπεύδει δε να ευχαριστήσει τον Θεό που ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν δείχνει ψυχραιμία στις προκλήσεις. «Δόξα τω Θεώ, ο Πούτιν έχοντας επίγνωση της ευθύνης του, επιδεικνύει σοφή σύνεση και ψυχραιμία στις κυνικές προκλήσεις και συνεχίζει σημειώνοντας πρόοδο στους καθορισμένους στόχους: την προστασία των νόμιμων και δικαίως συμφερόντων της Ρωσίας και του ρωσικού κόσμου».
Μίλησε ακόμη και για τις πυρηνικές απειλές (τις οποίες εκστομίζει ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο), δηλώνοντας ότι η υποκίνηση φόβου γύρω από πιθανά αποκαλυπτικά σενάρια και οι εικασίες για το πυρηνικό θέμα, δεν είναι χρήσιμα από πνευματική άποψη.
Τόνισε δε πως οι Χριστιανοί δεν πρέπει να φοβούνται το λεγόμενο «τέλος του κόσμου. Περιμένουμε τον Κύριο Ιησού που θα έρθει με μεγάλη δόξα, θα καταστρέψει το κακό και θα κρίνει όλα τα έθνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψουμε στο κακό να θριαμβεύσει. Το επίγειο κάλεσμά μας είναι να είμαστε πολεμιστές του Κυρίου, να πολεμάμε ενάντια σε πονηρά πνεύματα. Αυτός είναι ο στόχος της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε δε στην απειλή του αλκοολισμού, τονίζοντας πως για αρκετούς αιώνες λανθασμένα στερεότυπα «για την υποτιθέμενη τάση των Ρώσων να πίνουν, διαδίδονται και επιβάλλονται επίμονα στη συνείδηση του λαού. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο! Ο ρωσικός λαός ήταν πάντα εργατικός, υπεύθυνος. Χωρίς αυτές τις σημαντικές ιδιότητες θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα κράτος όπως η Ρωσία».
Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στήριξη αυτής της συνεργασίας: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρό μας για την πορεία που έχει χαράξει η πολιτική μας ηγεσία προς την αλληλεπίδραση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και για την ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου και μιας ουσιαστικής συνεργασίας. Είθε αυτή η πορεία να διατηρηθεί και να αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας και για ακόμη πιο δυναμικές και καρποφόρες σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας».
Φωτό: foto.patriarchia.ru