Με πνεύμα εγκαρδιότητας και αμοιβαίας δέσμευσης για την ειρήνη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’ υποδέχθηκε τη Γενική Πρόξενο της Μεγάλης Βρετανίας κ. Diane Corner, με αφορμή την αφυπηρέτησή της μετά από τρία και μισό χρόνια θητείας στην Ιερουσαλήμ.
Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προσέφερε την ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με τον ειρηνευτικό ρόλο της Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους και την κοινή δέσμευση για την προάσπιση της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της διαθρησκειακής συνύπαρξης.
«Ήδη εκ της αυγής του Χριστιανισμού», επισήμανε ο Μακαριώτατος, «το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων ίσταται ο ακλόνητος διαγγελεύς της ειρήνης και της προασπίσεως των δικαιωμάτων αυτού, εν συνεργασία μετά των Χριστιανικών Κοινοτήτων των Αγίων Τόπων. Το ποιμαντικόν καθήκον ημών είναι ιερά ευθύνη διά την πνευματικήν ανόρθωσιν και την προστασίαν της Χριστιανικής παρουσίας εις την Ιερουσαλήμ και εις την ευρυτέραν περιοχήν των Αγίων Τόπων. Αύτη καθίσταται υποχρέωσις, την οποίαν τηρούμεν με μεγάλην ευλάβειαν».
Ο Μακαριώτατος τόνισε τη σημασία των συνεργατικών προσπαθειών με άλλα χριστιανικά δόγματα και θρησκευτικές κοινότητες, οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης, εν μέσω των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ιερουσαλήμ.
Ο Μακαριώτατος επέστησε ιδιαιτέρως την προσοχή στους εντατικούς αγώνας στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας: «Η Ιερουσαλήμ, η οποία είναι Πόλις ιδιαιτέρως αγαπητή διά τας τρεις μονοθειστικάς θρησκείας, ευρίσκεται σήμερον υπό τεραστίαν πίεσιν, δημιουργηθείσαν από Ισραηλινάς ριζοσπαστικάς οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν την περιθωριοποίησιν των λοιπών θρησκευτικών Κοινοτήτων. Οι οργανώσεις αύται παραβιάζουν την ιεράν κληρονομίαν ημών και απειλούν την ουσίαν της συλλογικής πίστεως ημών και της ειρήνης εις την περιοχήν».
Υπό το βάρος του πρόσφατου πολέμου, ο Μακαριώτατος ανέλυσε διεξοδικά την ανθρωπιστική δραστηριότητα του Πατριαρχείου, ειδικά στη Γάζα, όπου η Εκκλησία αποτελεί καταφύγιο για εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν βρει προστασία στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου.
«Εις την Γάζαν», εξήγησε, «το Πατριαρχείον επεκτείνει εν καταφύγιον ελπίδος εν μέσω της καταιγίδος του πολέμου, ποιούν πράξιν την συμπόνιαν και το έλεος, τα οποία αποτελούν την καρδίαν της πίστεως ημών.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Βασιλέα Κάρολο Γ’ για την αλληλεγγύη του προς το Πατριαρχείο και την υποστήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης, η οποία έχει υπάρξει ζωτικής σημασίας σε αυτές τις δοκιμαστικές στιγμές.
Παράλληλα, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να δράσει αποφασιστικά, τονίζοντας πως «ο τερματισμός των εχθροπραξιών είναι ηθική επιταγή. Αι εξερχόμεναι από την Γάζαν και τον Λίβανον κραυγαί διά ειρήνην απαιτούν να δοθή επείγουσα και ενιαία απάντησις διά την προστασίαν και την αποκατάστασιν της αξιοπρεπείας των αθώων και δοκιμαζομένων πολιτών».
Κλείνοντας, ο Μακαριώτατος επαίνεσε την εξοχωτάτη Γενική Πρόξενο κ. Corner για την υποδειγματική της υπηρεσία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, αξιοποιώντας την εμπειρία της από τις διπλωματικές της θέσεις. «Η αφοσίωσίς σας εις τους κατοίκους των Αγίων Τόπων και η προσπάθεια αυτών δι’ ειρήνην κατέλιπεν ισχυρόν αποτύπωμα εις την περιοχήν αυτήν. Επί τη αφυπηρετήσει υμών, ζητούμεν εξ υμών να συνεχίσητε την αποστολήν της ελπίδος».
Με αφορμή την αναχώρησή της, ο Μακαριώτατος πρόσφερε στην Πρόξενο κ. Corner μια εικόνα της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ, στην οποία εικονίζονται ο Πανάγιος Τάφος και το Ιερό Τέμενος Al-Aqsa, ως συμβολισμό της διαρκούς αλληλοκατανόησης μεταξύ των θρησκειών.