Ο Πατριάρχης Γεωργίας, κ. Ηλίας Β΄, απηύθυνε μήνυμα προς τον λαό, καλώντας σε ειρήνη και ενότητα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής της βίας και διαφύλαξης της κρατικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
Το μήνυμά του συνδέεται με τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπου καταγράφηκαν πράξεις εχθρότητας και βλασφημίας, προκαλώντας βαθιά αναστάτωση στους πιστούς και εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις.
Ο Πατριάρχης τόνισε τη σημασία του εποικοδομητικού διαλόγου και επεσήμανε ότι η απομάκρυνση από τις θεϊκές εντολές, σε συνδυασμό με φαινόμενα όπως η μισαλλοδοξία και η έλλειψη σεβασμού, οδηγούν στην κοινωνική και πνευματική καταστροφή. Υπενθύμισε ότι η χριστιανική πίστη βασίζεται στην αγάπη προς τον πλησίον, ενώ καταδίκασε το μίσος και την κακεντρέχεια, που βλάπτουν τόσο την κοινωνία όσο και το κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τον λαό να ενωθεί σε κοινή προσευχή για την ευημερία της χώρας, προτρέποντας τους πιστούς να συμμετέχουν καθημερινά σε πνευματικές πρακτικές, όπως η ηχώ των καμπανών των εκκλησιών. Παράλληλα, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Γεωργίας ως αναπόσπαστου μέρους του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θεμελιωμένου σε αιώνες χριστιανικής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο λόγος του ολοκληρώθηκε με αναφορά στους Αγίους που προστατεύουν τη Γεωργία, καλώντας στις προσευχές τους για ειρήνη, ενότητα και ευημερία της χώρας.
Παρατίθεται το μήνυμα του Πατριάρχη:
Πνευματικά μου Παιδιά,
Τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι αναγκαίο καθήκον για καθέναν από εμάς να καλλιεργήσουμε την ειρήνη. Κάθε άνθρωπος – νέος ή ηλικιωμένος – πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τη βία και να συνειδητοποιήσει ότι, στις δύσκολες στιγμές μας, η απότομη κλιμάκωση της κατάστασης αποτελεί πραγματική απειλή για το κύριο επίτευγμα της χώρας – την κρατική υπόσταση και κυριαρχία! Λαμβάνοντας αυτό το γεγονός υπόψη, θα πρέπει να καθορίσουν τις ενέργειές τους.
Επιπλέον, για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες διαδικασίες, είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο.
Εκτός από αυτό, το πρόβλημά μας σήμερα είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε πόσο απομακρυνόμαστε από τον Θεό και ενεργούμε ενάντια στις Εντολές Του. Ξεχνάμε ότι η έλλειψη αγάπης, ο κυνισμός, η ασέβεια… που, δυστυχώς, έχουν γίνει συνήθεια για ένα μέρος της κοινωνίας μας, είναι καταστροφικές αμαρτίες. Ο λόγος μίσους και η σωματική βία είναι εκδηλώσεις αυτών.
Με το αμοιβαίο μίσος, την κακία, τη μνησικακία… δεν μπορούμε να αναλάβουμε κανένα από τα εθνικά μας καθήκοντα αλλά μόνο να βλάψουμε τον εαυτό μας και το κράτος. Ο χριστιανισμός μας τελειώνει εκεί που τελειώνει η αγάπη για τον πλησίον μας.
Όλη μου τη ζωή προσεύχομαι για τη Γεωργία. Ακόμη και σήμερα, ζητώ συνεχώς από τον Κύριο να μας χαρίσει κατανόηση και ευαίσθητη καρδιά.
Η αγάπη για την πατρίδα μας ενώνει όλους. Ως εκ τούτου, σας καλούμε: ας ενωθούμε σε προσευχή για την ευημερία της Γεωργίας, ώστε με τη βοήθεια του Θεού και την εσωτερική ειρήνη να μπορέσουμε να κάνουμε τα σωστά βήματα.
Οι κοινές προσευχές έχουν μεγάλη δύναμη. Οι κληρικοί μας που υπηρετούν στη Γεωργία και στο εξωτερικό λαμβάνουν την ευλογία να ηχούν τις καμπάνες στις εκκλησίες κάθε μέρα στις 1:00 μ.μ. και να προσφέρουν προσευχή προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ζητούμε από τους ενορίτες μας στη Γεωργία και αυτούς που ζουν στο εξωτερικό να απευθύνουν τις εξής προσευχές προς τον Κύριο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαζί με τους προσωπικούς τους κανόνες: το “Πάτερ Ημών”, τον Ψαλμό 90 (Ψαλμός 91 στη μετάφραση της Αγίας Γραφής στα Αγγλικά), “Άνοιξον ημίν τα σπλάχνα των οικτιρμών”, “Χαίρε Μαρία” (3 φορές), καθώς και τα τροπάρια του Αποστόλου Ανδρέα, της Αγίας Νίνας, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, και τέλος το “Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου”.
Η Γεωργία είναι αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την ενίσχυση και την ανάπτυξη του έθνους-κράτους μας, το οποίο είναι ένα κράτος ευρωπαϊκού τύπου, βασισμένο στη χριστιανική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά αιώνων και στις παραδοσιακές αξίες.
Σήμερα είναι η ημέρα μνήμης του ιδρυτή της Εκκλησίας της Γεωργίας, Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Είναι επίσης η ημέρα μνήμης του Αγίου Βασιλιά Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι, του Καθολικού Πέτρου Α΄ και του Καθολικού Σαμουήλ Α΄. Μέσα από τις προσευχές τους και τις προσευχές των άλλων αγίων που είναι οι προστάτες της Γεωργίας, και μέσα από τη μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου, είθε ο Θεός να χαρίσει ενότητα, ειρήνη και ευημερία στη χώρα μας.
Ένας δεόμενος ενώπιον του Θεού για εσάς,
Ιλίας Β΄
Καθολικός Πατριάρχης Πάσης Γεωργίας,
Αρχιεπίσκοπος της Μτσχέτα και της Τιφλίδας και
Μητροπολίτης της Μπιστσβίντα και της Τσκχουμ-Απχαζέτι
13.12.2024
Μετάφραση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου