Στις 6 Ιουνίου 2024, στο Μουσείο Ιστορίας του Βελιγραδίου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος παρευρέθηκε σε τελετή κατά την οποία απονεμήθηκε το Παράσημο του Σωτήρος στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό. Το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρέδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Νικόλα Σελάκοβιτς.
Ο Υπουργός Σελάκοβιτς τόνισε ότι ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αξίζει αυτή την υψηλή τιμή για τις προσπάθειές του να διατηρήσει τη μνήμη της Μάχης του Μαρίτσα και να τιμήσει τους πεσόντες Σέρβους και Χριστιανούς άρχοντες. «Ο Μητροπολίτης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ορμένιο, προσευχόμενος για τις ψυχές των πολεμιστών μας που έπεσαν στη Μάχη του Μαρίτσα. Μετά τη Λειτουργία, οργάνωσε λογοτεχνικές βραδιές αφιερωμένες στον Δεσπότη Ιωάννη Ουγγλέση Μρνιάβτσεβιτς», εξήγησε ο Υπουργός Σελάκοβιτς.
Ο Σελάκοβιτς, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανέγερση ενός μνημείου στο Ορμένιο, υπογράμμισε την υποστήριξη του Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού στην κατασκευή ενός ναού δίπλα στο μνημείο στη Μάχη του Μαρίτσα. Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αδελφότητα της Αγίας Λαύρας της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους. Ο Μητροπολίτης υποστήριξε επίσης την πιθανή αγιοποίηση του Δεσπότη Ιωάννη Ουγγλέση, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως δεύτερο ιδρυτή της Μονής Σιμωνόπετρας, ενός σημαντικού πνευματικού κέντρου στο Άγιο Όρος. «Αυτό το βραβείο πηγαίνει στον Έλληνα Μητροπολίτη μας, τον Έλληνα αδελφό μας, που διατήρησε κάτι που σχεδόν είχαμε ξεχάσει», τόνισε ο Υπουργός Σελάκοβιτς.
Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Βούτσιτς και τον Υπουργό Σελάκοβιτς για την τιμή που του έγινε με την απονομή του Παρασήμου του Σωτήρος. Τόνισε ότι η Μάχη του Μαρίτσα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας μεταξύ των Χριστιανικών λαών των Βαλκανίων στην κοινή επιδίωξη των Χριστιανικών ιδανικών και πεποιθήσεων.
Πηγή: Πατριαρχείο Σερβίας
Μετάφραση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου