Το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Στη σημερινή συζήτηση, οι ηγέτες της κυπριακής αμερικανικής κοινότητας παρουσίασαν τους προβληματισμούς τους για την τραγική ιστορία του νησιού, καθώς και τα στρατηγικά σχέδια που είναι διαθέσιμα για ένα πιο ελεύθερο μέλλον. Στο πάνελ παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Με επικεφαλής τον Αρχιεπισκοπικό Διευθυντή Επικοινωνιών Στράτο Σαφιολέα, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό χώρο της αίθουσας χορού, όπου προβλήθηκε συγκινητική βιντεοσκοπημένη μαρτυρία των επιζώντων της εισβολής -καθώς και των αγαπημένων των αγνοουμένων-.
Ο Σταύρος Καμηλάρης, Πρόεδρος του Κυπριακού Αμερικανικού Συλλόγου Λάμπουσας, μοιράστηκε οδυνηρές εμπειρίες από την θητεία του στις Κυπριακές Ειδικές Δυνάμεις -που ήταν δεκαεννιά ετών- κατά την εισβολή του 1974. Ο Άρχων και Ανώτατος Πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσιβίκος, τόνισε τη σημασία της κατανόησης της Κύπρου ως μέρος του ελληνικού κόσμου, ενώ ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, είπε: «Ο Ελληνισμός δεν έχει άλλη επιλογή». Τι θα σήμαινε αν χανόταν ο Ελληνισμός στην Κύπρο; Τι θα σήμαινε για την ιστορία και τι, επέμεινε, θα σήμαινε για την Ελλάδα;
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων, αρκετοί παρευρισκόμενοι έθεσαν το ερώτημα του καλύτερου τρόπου επικοινωνίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος, καθώς και της διαρκούς συνάφειας, του «κυπριακού προβλήματος» τόσο σε εκείνους εντός της ελληνοκυπριακής και κυπριακής κοινότητας όσο και στους εκλεγμένους αξιωματούχους τους. Η συμμετοχή σε κυπριακές ομάδες υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων, όπως η FCAO και η NEPOMAK, είναι ένας τρόπος να ακουστούν οι φωνές, αλλά το ίδιο ισχύει και για την άμεση δημοκρατία, πρότεινε ο Τσιβίκος. Η συνομιλία με τοπικούς εκπροσώπους σε τοπικές εκδηλώσεις, όπως ενοριακούς εορτασμούς ή ελληνικά φεστιβάλ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τους μυήσουμε στο θέμα, ολοκλήρωσε.
Φωτογραφίες: GOARCH/Brittainy Newman