Ο επιβλητικός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στον οικισμό Καλαμά, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, και είναι γνωστός τόσο για την ιστορικότητά του, όσο και για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του.
Στο εσωτερικό του Ναού έχουν διασωθεί κάποιες από τις αρχαιότερες αγιογραφίες που μπορεί κάποιος να θαυμάσει σε εκκλησία της Κρήτης, καθώς χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Συγκεκριμένα διακρίνονται μεταξύ άλλων οι μορφές των Αγίων Αυξεντίου, Ισιδώρου και Θεοδώρου. Σίγουρα, ωστόσο, η αγιογραφία που ξεχωρίζει είναι αυτή του μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου.
Σύμφωνα με ιστορικούς, οι συγκεκριμένες αγιογραφίες φέρεται να αποτελούν έργο ενός σπουδαίου αγιογράφου από την Κωνσταντινούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ναός έχει αρχιτεκτονικά στοιχεία που σχετίζονται με την παράδοση της Κωνσταντινούπολης.
Ο αρχιτεκτονικός τύπος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου είναι αυτός του σταυροειδούς με τρούλλο και νάρθηκα, ενώ μετά από χρόνια προστέθηκε δυτικά ένας εξωνάρθηκας ενώ, από τη βόρεια πλευρά ένας τάφος με την μορφή αρκοσολίου. Ο κυλινδρικός τρούλλος που σώζεται μέχρι και σήμερα αποτελεί μία ανακατασκευή του 16ου αιώνα, καθώς το αρχικό κτίσμα είχε καταρρεύσει.
Κατά την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, στις 3 Νοεμβρίου (ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου), στην περιοχή σπεύδουν για να συμμετέχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις πιστοί από όλη την Κρήτη, ενώ οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου διοργανώνουν ένα μεγάλο πανηγύρι για να υποδεχθούν στον τόπο τους τους επισκέπτες.
Πηγή: vema.com.au