Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε επίσημη συνάντηση το πρωί της Δευτέρας, 30 Μαρτίου 2026, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον υποδέχθηκε με πολύ σεβασμό και με τις προσήκουσες τιμές στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδια ατμόσφαιρα με τον Παναγιώτατο να δέχεται τα συγχαρητήρια του Προέδρου για την επίσημη εισδοχή του στην Γαλλική Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, ως εταίρου εκ του εξωτερικού.
Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την τιμητική πρόσκληση και τους θερμούς του λόγους και ευχήθηκε ο λαός της Γαλλίας να συνεχίσει να προσφέρει στην παγκόσμια διανόηση, αλλά και στον αγώνα για το τέλος των συγκρούσεων και την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον πλανήτη. Η συνομιλία τους διήρκησε 50 λεπτά.
Στη συνάντηση παρέστησαν, από πλευράς της Γαλλικής Προεδρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Jean-Noël Barrot, και συνεργάτες του Προέδρου, και από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Γαλλίας κ. Δημήτριος, καθώς και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Παναγιωτάτου.
Κατά την άφιξη και κατά την αναχώρηση του Πατριάρχου στο Μέγαρο των Ηλυσίων στρατιωτικό άγημα απένειμε τιμές.
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO
Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 30 Μαρτίου 2026, με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO κ. Khaled El-Enany, στο Μέγαρο του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι.
Στην συνάντηση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Γαλλίας κ. Δημήτριος, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Παναγιωτάτου, καθώς επίσης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος.
Αμέσως μετά, ο κ. Κουμουτσάκος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχου, στο Μέγαρο της UNESCO, παρουσία πλήθους Μονίμων Αντιπροσώπων διαφόρων χωρών μελών του Οργανισμού και άλλων επισήμων.
Τελετή εισδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Γαλλική Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών
Υπενθυμίζεται ότι χθες, πραγματοποιήθηκε «Ινστιτούτο της Γαλλίας», η τελετή εισδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη ως εταίρου εκ του εξωτερικού στην Γαλλική Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε στις 28 Απριλίου 2025 το σχετικό Διάταγμα, επικυρώνοντας την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.















