Ευθύς μετά την Λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού μας, την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 21 Απριλίου 2025, η Ιερά Μητρόπολη πανηγύρισε προεορτίως με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο ιστορικό Ι. Μονύδριό του, που ευρίσκεται στην γραφική Νησίδα της Αλιμνιάς, του Δήμου Χάλκης.
Το κτιριακό συγκρότημα των Κελλιών με τον Ι. Ναό του Αγίου, κτισμένα εδώ και πολλούς αιώνες, αποτελούσαν το κέντρο λατρείας και ευσεβείας των Χαλκιτών κατοίκων της Αλιμνιάς, οι οποίοι τα συντηρούσαν με ευλάβεια, αφού ζούσαν εκεί οικογενειακώς, μετερχόμενοι την κτηνοτροφία και την γεωργία ώστε να εξασφαλίζουν τις δύσκολες εκείνες εποχές τον επιούσιον άρτον και τα προς το ζην απαραίτητα. Όταν όμως μετά την απελευθέρωση και ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Μητέρα Ελλάδα οι συνθήκες άλλαξαν και απεχώρησαν από την Αλιμνιά και οι τελευταίοι μόνιμοι κάτοικοι περί το 1970, το ιερό Μονύδριο του Αγίου παραδόθηκε στην εγκατάλειψη και φθορά του πανδαμάτορος χρόνου.
Την απογοητευτική αυτή εικόνα, αντίκρυσε ο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομος, κατά την πρώτη του Ποιμαντική επίσκεψη στην Χάλκη και την μετάβασή του στην Αλιμνιά, ευθύς μετά την εγκατάστασή του ως Μητροπολίτου Σύμης και των εν αυτή υπαγομένων Νήσων, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, συνοδευόμενος από τον τότε Δήμαρχο Χάλκης κ. Μιχαήλ Πατρό. Από τότε, μεταξύ των άλλων ρηξικέλευθων πρωτοβουλιών και προτεραιοτήτων του, κατέστη και η αναστήλωση – ανακαίνιση του Ιερού αυτού Σεβάσματος του Τροπαιοφόρου Αγίου, γεγονός το οποίο άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά άμεσα, από το έτος 2019, όταν με εμπνευσμένη πρωτοβουλία του, «Κυριαρχικώ χρώμενος δικαιώματι», διόρισε Επιστάτες του Ιερού Μονυδρίου τους αδελφούς Νικόλαο και Κωνσταντίνο Μανωλάγκα. Έκτοτε οι ευσεβείς Επιστάτες, μη φειδόμενοι κόπου, εξόδων και χρόνου, έθεσαν προτεραιότητά τους και πέτυχαν την εκ βάθρων υποδειγματική αναστήλωση του Ι. Ναού και των βοηθητικών του χώρων, πάντοτε με τις προτροπές και υποδείξεις της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες σεβάστηκαν απολύτως το ύφος και την τεχνοτροπία των κτισμάτων.
Κατόπιν όλων αυτών των χαροποιών για την τοπική Εκκλησία εξελίξεων, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, μετέβη εκεί ειδικώς για την Πανηγυρική επαναλειτουργία του Ι. Ναού και των παρακειμένων βοηθητικών του χώρων, συνοδευόμενος υπό του Αρχιμ. Αντωνίου Πατρού Ηγουμένου της Ι. Μονής Πανορμίτου Σύμης, γόνου της Χάλκης και Αλιμνιάς και του Ιεροδιακόνου μας π. Παύλου Τερεζάκη, με πλωτό μέσο που ευγενώς διέθεσε ο Ελληνικός Στρατός. Εκεί τον Σεβασμιώτατο και την Τιμία συνοδεία του υποδέχτηκαν με τις δέουσες τιμές ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος Χάλκης Οικον. π. Σάββας Πατέρας, ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης μετά μελών του Δ. Σ. ο Υπολιμενάρχης Ρόδου, ως και πλήθος Χαλκιτών, που περαιώθηκαν στην Αλιμνιά χρησιμοποιώντας – ελλείψει άλλων μέσων – ψαροκάικα της Χάλκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις του ιστορικού αυτού και μοναδικού γεγονότος.
Μετά την τέλεση υπό του Μητροπολίτη, του Αγιασμού, κατά το έθος, της Δευτέρας του Πάσχα, με τον οποίον αγιάστηκε ο ανακαινισθείς Ιερός Ναός και όλοι οι βοηθητικοί Χώροι, ετελέσθη η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της παλαιφάτου Ιεράς Εικόνος του Αγίου, ακολούθησε η Αρτοκλασία και ανεπέμφθη ειδική Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκείσε διαβιωσάντων και εν Κυρίω κοιμηθέντων Πατέρων και αδελφών.
Εν τω τέλει ο Μητροπολίτης μίλησε επικαίρως, αναφερόμενος στην μεγάλη ιστορία του τόπου και με λόγους λίαν επαινετικούς, εξήρε το σημαντικό και καθοριστικό έργο που επετέλεσαν οι Επιστάτες, Αφοί Μανωλάγκα, του Ιερού Μονυδρίου, ως και την εν γένει συνεργασία του Δημάρχου Χάλκης κ. Ευαγγέλου Φραγκάκη. Εν συνεχεία ο κ. Δήμαρχος εν βαθεία συγκινήσει ανεφέρθη διά μακρών στην ιστορία της οικογενείας του, η οποία έζησε επί δεκαετίες στην Αλιμνιά, ευχαριστών τον Μητροπολίτη για την πολυσχιδή φροντίδα και μέριμνά του, για τον ιστορικό και ιερό αυτόν τόπο, ενώ κάλεσε στο τέλος όλους τους παρισταμένους για μια μοναδική αναμνηστική φωτογραφία, προκειμένου να απαθανατιστεί το ιστορικό αυτό γεγονός. Έπειτα και ο π. Αντώνιος έλαβε τον λόγο από τον Μητροπολίτη και εν βαθεία και εκείνος συγκινήσει ανεφέρθη στην ιστορία της Νησίδος, η οποία ήταν συνυφασμένη και με την δική του οικογένεια, καθ’ ότι εκεί ο αείμνηστος παππούς του ενυμφεύθη την εκ Σύμης καταγομένη γιαγιά του και έζησαν επί δεκαετίες σε ιδιόκτητο οίκημα, απαρτίζοντας μαζί με τους λοιπούς κατοίκους μια υποδειγματική κοινωνία, η επιβίωση της οποίας βασιζόταν στον πλούσιο πρωτογενή τομέα της Αλιμνιάς. Στην αναφορά του ο Ηγούμενος, επεσήμανε το γεγονός, ότι ο Μητροπολίτης «αφιέρωσε» την τελεσθείσα Θ. Λειτουργία στους αειμνήστους προπάτορές μας, οι οποίοι πότισαν με τον ιδρώτα των κόπων τους τα χώματα της Αλιμνιάς, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, που προοιωνίζουν αναστασίμως και το μέλλον του τόπου.
Μετά το πέρας, με την μέριμνα των Επιστατών και του Δήμου Χάλκης, προσφέρθηκαν σε όλους πλούσια εόρτια κεράσματα και εδέσματα, ενώ παραδοσιακή ορχήστρα έπαιξε ντόπια τραγούδια και συγκεκριμένα τον Αλιμνιώτικο σκοπό, απαγγέλοντας «μαντινάδες» προς τιμήν του Μητροπολίτη και της καθοριστικής συμβολής του, αναβιώνοντας έτσι τις παλιές νοσταλγικές εποχές και αναμνήσεις και προσφέροντας στους προσκυνητές του τόπου μοναδικές στιγμές και ανεπανάληπτα συγκινητικά βιώματα.