• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
NEWSLETTER
Orthodox Times
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
      • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
      • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
    • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
        • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
      • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
      • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
    • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
        • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ
No Result
View All Result
Orthodox Times
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ

Ο Ιερός Χρυσόστομος και οι Χρυσόστομοι της Μεσσηνίας

Νοέ 12, 2025 | 13:26
in Carousel Πρωτοσέλιδο, ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ
Ο Ιερός Χρυσόστομος και οι Χρυσόστομοι της Μεσσηνίας

Του Αρχιμανδρίτη Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Για έναν περίπου αιώνα, και συγκεκριμένα από το έτος 1945, η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αποτελεί, για τη Μεσσηνία, όχι απλώς μία ακόμη εκκλησιαστική εορτή, αλλά “εορτών εορτή, και πανήγυρις πανηγύρεων”, αφού η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας αξιώθηκε να έχει, τους χρόνους αυτούς, τρεις Ποιμενάρχες οι οποίοι φέρουν το όνομα του Ιερού Χρυσοστόμου.

Αναμφίβολα ο Ιερός Χρυσόστομος αποτέλεσε στους αιώνες, υπόδειγμα αφιερώσεως στην ποιμαντική διακονία, κοσμώντας με το έργο, την ηθική και τη διδασκαλία του την Εκκλησία. Στη μοναχική του ζωή ασκήθηκε με περισυλλογή, αυτοεξέταση και προσευχή. Όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στη θυσία και στην προσφορά. Έστρεψε την προσοχή του στην άσκηση της φιλανθρωπίας περιθάλποντας στους κόλπους της Εκκλησίας όσους είχαν ανάγκη.

Μεγάλη σημασία είχε για τον Ιερό Χρυσόστομο η Παιδεία. Έλεγε ότι σκοπός της Παιδείας είναι η μετάληψη αγιότητας και ότι πρέπει να αποβλέπει στη διόρθωση και όχι στην τιμωρία.

Στα πρότυπα βήματα αυτού του μεγάλου αγίου βάδισαν και οι δύο τελευταίοι και συνεχίζει να βαδίζει και ο νυν Ποιμενάρχης της Μεσσηνίας.

Ο Χρυσόστομος Α’ (Δασκαλάκης) προέστη της τοπικής Εκκλησίας από το 1945 έως το 1961, σε δύσκολες και μεταβατικές εποχές τόσο για την Ελλαδική Εκκλησία, όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Ο αεικίνητος Δεσπότης, ο Δεσπότης των έργων και της αγάπης προς το ταλαιπωρημένο από την Κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό, ποίμνιό του, υπήρξε άξιος διάδοχος του πάτρωνος αγίου του και εφάρμοσε τους λόγους του Αποστόλου Παύλου: «χαίρειν μετά των χαιρόντων και κλαίειν μετά των κλαιόντων».

Θεματοφύλακας και τηρητής των ιερών παραδόσεων της Ορθοδοξίας, υπήρξε ταπεινός εργάτης του Ευαγγελίου και επεδίωκε να χαρίσει την χαρά στον πονεμένο συνάνθρωπο, χωρίς καμία προβολή. Έκανε πράξη τα διδάγματα της Ορθοδόξου πίστεως δείχνοντας, όπως οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, ότι ο θεολογικός λόγος διαχρονικώς πρέπει εμπράκτως να βοηθά τον άνθρωπο, αφού προβλήματα υπάρχουν σ’ όλες τις εποχές.

Ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης υπήρξε έργω και λόγῳ προφητικός, αφού έκανε πράξη τους λόγους, που θα γράψει πενήντα περίπου έτη αργότερα, ο μετέπειτα αναλαμβών την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Σεβ. Μητροπολίτης Χρυσόστομος Γ’ (Σαββάτος):

«Ο ορθόδοξος θεολογικός λόγος, μέσα στην τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει την ανθρωπότητα, πρέπει να προβάλλει την Εκκλησία ως θεσμό που στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων και των πτωχών, που δραστηριοποιείται ολοκληρωτικά με στόχο την ανακούφιση και τη σωτηρία του σημερινού και προβληματισμένου ανθρώπου».

Μας επιβεβαιώνει και ο πρώην Παραμυθίας Τίτος:

«Ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης άφηκεν εποχή δι’ όσων θαυμαστών έργων επετέλεσε. Το όνομα αυτού θ’ αναγραφεί εις τας δέλτους της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Ούτος υπήρξε μεγάλη εκκλησιαστική μορφή, απαράμιλλος εις πίστιν, αγάπην και ένθεον ζήλον προς την Εκκλησίαν του Σωτήρος Χριστού, υπέροχος πνευματικός ηγέτης, ποιμάνας το θεοσεβές αυτού ποίμνιον θεοφιλώς».

Ήταν Κυριακή του Θωμά, 16 Απριλίου 1961, όταν οι καμπάνες της Μεσσηνίας ηχούσαν χαρμόσυνα για την έναρξη του Όρθρου. Μετά από λίγη ώρα όμως τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, διαδέχθηκαν οι πένθιμες ενημερώνοντας το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας ότι ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης, αιφνιδίως και αώρως, “επλήρωσε το κοινόν του βίου χρέος”.

Το πένθος του λαού της Μεσσηνίας, από την απώλεια του μακαριστού Χρυσοστόμου του Α’ (Δασκαλάκη), ήλθε να απαλύνει η εκλογή του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Β’ (Θέμελη) του από Θαυμακού. Η δράση και η ποιμαντική προσφορά του μακαριστού Μητροπολίτου ως Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αλλά και ως Επισκόπου Θαυμακού, Βοηθού στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, έχει αποτυπωθεί “χρυσοίς γράμμασι”, στη νεώτερη Εκκλησιαστική Ιστορία.

Επιτέλεσε σημαντικό έργο στη Μητρόπολη Μεσσηνίας σε μία εποχή κατά την οποία οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής αντιμετώπιζαν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ανασυγκρότησε τα Εκκλησιαστικά Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Κληροδοτήματα. Αναζωογόνησε το θεϊο κήρυγμα και οργάνωσε Κατηχητικά Σχολεία σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας. Ανέγειρε Κέντρο Νεότητας στην Καλαμάτα και πολλές ενοριακές Στέγες. Αναστήλωσε και συντήρησε τις Ιερές Μονές και μερίμνησε για την καταγραφή και έκδοση της ιστορικής τους διαδρομής και των κειμηλίων τους.

Ίδρυσε το Εκκλησιαστικό Μουσείο και Αρχείο όπου συγκέντρωσε ιερές εικόνες, έγγραφα και άλλα κειμήλια της Μητροπόλεώς του καθώς επίσης και Βιβλιοθήκη. Προήδρευσε σε πλείστα Διοικητικά Συμβούλια πνευματικού, φιλανθρωπικού και κοινωνικού σκοπού.

Σημαντική υπήρξε η προσφορά του στην τοπική κοινωνία κατά την περίοδο των σεισμών του Σεπτεμβρίου 1986 και κυρίως μετά από αυτούς, με την καθημερινή παρουσία του πνευματική, ηθική και κυρίως υλική στους σεισμοπλήκτους Μεσσηνίους και με την αναστήλωση, ανέγερση πολλών σεισμοπλήκτων Ναών, Ιδρυμάτων και Μονών.

Υπήρξε φιλάνθρωπος Ιεράρχης και η προσφορά του στον αναγκεμένο λαό της Μεσσηνίας υπήρξε αρκετά μεγάλη. «Εξέχουσα και πολυτάλαντος προσωπικότης, εργατικός και ασκητικός στην βιοτή του, ιδιαίτερη εκκλησιαστική παρουσία και αυστηρός τηρητής των ιδεωδών και των κανόνων…». Η εκκλησιαστική δράση του αναγνωρίστηκε από πολλούς Ιεράρχες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως ο “Πρύτανης” της Ιεραρχίας.

Τρίτος κατά σειρά, Μητροπολίτης Μεσσηνίας, φερώνυμος του Ιερού Χρυσοστόμου, και όχι τυχαία, ο κατά τα τελευταία δεκαοκτώ έτη Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος Γ’ (Σαββάτος), τον Ποιμένα που θέτει “την ψυχήν αυτού υπέρ των προβάτων”, τον Απόστολο, Διδάσκαλο και Ευαγγελιστή της Αγάπης και του Ήθους του Χρυσορρήμονος πατρός.

Είναι ο οδηγός και σημαιοφόρος της προσφοράς και της θυσίας υπέρ των άλλων. Είναι ο όντως Χρυσόστομος, ο διαλλακτικός, ο συνεκτικός και ο δυναμικός εκφραστής του Ορθοδόξου Λόγου και Πνεύματος, ο διδάσκαλος της Ιεράς Επιστήμης, ο οποίος δεν στέκεται στις περγαμηνές που τον συνοδεύουν, ούτε στις επευφημίες που του προσφέρουμε, αλλά όντας συνειδητοποιημένος Άνθρωπος πάνω απ’ όλα, αγωνίζεται και αγωνιά, για όλους και για όλα. Είναι η λαμπάδα η άσβεστος που φωτίζει τα σκοτεινά μονοπάτια των πνευματικών μας αναζητήσεων.

Άπαντες λοιπόν οι υπ’ αυτού οδηγούμενοι και φωτιζόμενοι, κληρικοί και λαϊκοί, μικροί και μεγάλοι, αναφωνούμε προς τον Δεσπότη και Θεόν, τους εν σκηναίς Δικαίων Χρυσόστομον Α’ και Χρυσόστομον Β’ ανάπαυε εις αιώνας αιώνων, τον δε Χρυσόστομον Γ’ κράτυνε, στήριξον και “χάρισαι ταις αγίαις σου Εκκλησίαις εν ειρήνη, σώιον, έντιμον, υγιή μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της σής αληθείας”.

Tags: απόψεις-άρθραΠρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας π. Φίλιππος Χαμαργιάς

Διαβάστε Επίσης

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Κάποιοι στήνουν παιχνίδια διαδοχής του Ιερώνυμου (ΒΙΝΤΕΟ)
Carousel Πρωτοσέλιδο

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Η Μητρότητα στην πυρηνική οικογένεια – Η γυναίκα ως μητέρα και σύζυγος

14 Αυγούστου, 2026
Αρχιμ. Αθηναγόρας Σουπουρτζής: Κοντά στον Θεό, μακριά από τη Θεία Λειτουργία;
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ

Αρχιμ. Αθηναγόρας Σουπουρτζής: Κοντά στον Θεό, μακριά από τη Θεία Λειτουργία;

11 Αυγούστου, 2026
Μητροπολίτης Φλωρίνης: Όταν το φως γίνεται απόφαση
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ

Μητροπολίτης Φλωρίνης: Όταν το φως γίνεται απόφαση

6 Αυγούστου, 2026
Μελέτιος Μεταξάκης (1926-1935): Ο Οραματιστής Αλεξανδρινός Προκαθήμενος
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ

Μελέτιος Μεταξάκης (1926-1935): Ο Οραματιστής Αλεξανδρινός Προκαθήμενος

28 Ιουλίου, 2026
Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων: Η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όχι ως κατάκτηση
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ

Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων: Η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όχι ως κατάκτηση

28 Ιουλίου, 2026
Μητροπολίτης Λαρίσης: «Η δυτική εκκλησία σε σχίσμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ

Μητροπολίτης Λαρίσης: «Η δυτική εκκλησία σε σχίσμα»

22 Ιουλίου, 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Next Post
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ροή Ειδήσεων

Συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα η ποιμαντική περιοδεία του Μητροπολίτη Αιτωλίας

Συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα η ποιμαντική περιοδεία του Μητροπολίτη Αιτωλίας

by NewsRoom
Αυγ 14, 2026 | 16:24
0

Την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 χοροστάτησε στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στην Ποταμούλα Μακρυνείας....

Αρχιεπίσκοπος Καναδά: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μετάβαση προς την πληρότητα της ζωής εν Χριστώ

Αρχιεπίσκοπος Καναδά: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μετάβαση προς την πληρότητα της ζωής εν Χριστώ

by NewsRoom
Αυγ 14, 2026 | 15:44
0

Στο βαθύτερο θεολογικό μήνυμα της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Απόστολος στην...

Μητροπολίτης Μεσογαίας: Η τιμή στην Παναγία να γίνεται έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο

Μητροπολίτης Μεσογαίας: Η τιμή στην Παναγία να γίνεται έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο

by NewsRoom
Αυγ 14, 2026 | 15:28
0

Στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στο παράδειγμα αγάπης και προσφοράς που Εκείνη δίνει στους πιστούς επικεντρώνεται ο Μητροπολίτης...

Ο Πατριάρχης Σερβίας διαψεύδει σενάρια για ίδρυση Επισκοπής στο Μαυροβούνιο

Ο Πατριάρχης Σερβίας διαψεύδει σενάρια για ίδρυση Επισκοπής στο Μαυροβούνιο

by NewsRoom
Αυγ 14, 2026 | 15:16
0

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος διέψευσε την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Σερβική Ορθόδοξη...

Μικροί ναοί και εξωκλήσια σε νησιά και βραχονησίδες

Μικροί ναοί και εξωκλήσια σε νησιά και βραχονησίδες

by NewsRoom
Αυγ 14, 2026 | 15:09
0

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ*  Ακόμη και στα πιο απόμακρα σημεία της πατρίδας μας μπορούμε να συναντήσουμε μικρούς ναούς και...

Κρήτη: Λιτανευτική Κάθοδος της Εικόνας της Παναγίας Χαρακιανής

Κρήτη: Λιτανευτική Κάθοδος της Εικόνας της Παναγίας Χαρακιανής

by NewsRoom
Αυγ 14, 2026 | 14:47
0

Με πάνδημη συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών από ολόκληρη την Κρήτη πραγματοποιήθηκε, για ακόμη μία χρονιά, κατά την καθιερωμένη ημερομηνία της...

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας



Σύνδεσμοι

  • Ορθοδοξία
  • Πολιτική
  • Επικαιρότητα
  • Πνευματικότητα
  • Πολιτισμός
  • Απόψεις - Άρθρα
  • Μελχισεδέκ

Ακολουθήστε μας

Ταυτότητα

Διαφήμιση

Επικοινωνία

Όροι Χρήσης

© 2026 OrthodoxTimes.gr
digital world media

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
      • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
      • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
    • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ
  • ENGLISH VERSION


© 2024 OrthodoxTimes.gr - All rights reserved.