Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Σοφίας και των θυγατέρων της: Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, των Ιεραρχών Ηρακλείδιου Ταμασού, Αυξίβιου Σόλων, των Οσίων Αναστάσιου και Επιφάνιου.
Ο Ηρακλείδιος ήταν γιος ειδωλολάτρη ιερέα. Ακολούθησε τη χριστιανική πίστη, αφού γνώρισε τους Αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο, καθώς τους συνόδευε κατά προτροπή του πατέρα του. Κοντά στους Αποστόλους ο Ηρακλείδιος έμαθε για την αληθινή πίστη και τη ματαιότητα της ειδωλολατρίας. Είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Απ. Παύλο, ο οποίος μαζί με τους Βαρνάβα και Μάρκο τον χειροτόνησαν επίσκοπο Ταμασού.
Κατήχησε και βάπτισε τους γονείς του. Γύρω από το ασκητήριο του, οικοδομήθηκε Μοναστήρι. Μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας η τιμία κάρα του Αγίου, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Μονή στο Πολιτικό.
Να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Ταμασού ανασυστάθηκε το 2007 επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄.
Ο Άγιος Αυξίβιος καταγόταν από τη Ρώμη. Απέφυγε να νυμφευθεί, ποθώντας να ζήσει με παρθενία και άσκηση. Έτσι, έφθασε στο Λιμνίτη, κοντά στους Σόλους. Εκεί συνάντησε τον Ευαγγελιστή Μάρκο, ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο Σόλων. Αναδείχθηκε σε κήρυκα του Ευαγγελίου. Με τη θαυμαστή πολιτεία και τους ένθεους λόγους του μετέστρεψε πολλούς ειδωλολάτρες.
Κοιμήθηκε ειρηνικά στους Σόλους, μετά από πενήντα χρόνια καρποφόρου διαποίμανσης των Χριστιανών. Ο Άγιος Αυξίβιος τιμάται ιδιαιτέρως στο χωριό Αστρομερίτης, όπου και ναός.
Ο Όσιος Αναστάσιος ασκήτεψε στην κοινότητα Περιστερωνοπηγής της Μεσαορίας. Στο υπόγειο του Ιερού Βήματος του παλαιού Ναού βρίσκεται το ασκητήριο και ο τάφος του Αγίου.
Ο Όσιος Επιφάνιος ασκήτεψε στην περιοχή Κυθρέας. Κατά το Λεόντιο Μαχαιρά, ήταν ένας από τους 300, που ήλθαν από την Παλαιστίνη στη φιλόξενη Κύπρο, για να αποφύγουν τις διώξεις από τους Μουσουλμάνους. Η Παλαιστίνη και οι γειτονικές περιοχές της είχαν ακμαίο μοναχισμό με πολλές Μονές και ασκητήρια και πλήθος μοναχών.
Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της υπάρχει εντός του ναού Της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.