Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων γυναικών Πελαγίας και Ταϊσίας και του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος, του οποίου η μνήμη εορτάζεται και στις 24 Μαρτίου.
Η Πελαγία ήταν από ένδοξη οικογένεια και ζούσε στην περίφημη ιστορική πόλη της Αντιόχειας της Συρίας. Όταν ο ηγεμόνας της περιοχής έμαθε πως ήταν χριστιανή και μελετούσε το ιερό Ευαγγέλιο, έστειλε στρατιώτες να τη συλλάβουν.
Η Οσία προσευχήθηκε στο Θεό να την πάρει κοντά του αγνή κι έτσι παρέδωσε στον Κύριο άσπιλο το σώμα και το πνεύμα της.
Η Αγία Ταϊσία η πόρνη, παρακινούμενη στη λανθασμένη συνήθεια και τη φθορά του σώματός της, από την ίδια μάλιστα τη μητέρα της, όταν έμαθε ότι υπάρχει σωτηρία και λύτρωση κοντά στο Χριστό, μετανόησε για τις φθοροποιές πράξεις της, μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και αφοσιώθηκε στο μοναχισμό. Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της τα πέρασε οσιακά, με προσευχή, δάκρυα και στεναγμούς, έκφραση της γνήσιας μεταμέλειας.
Πηγή: Εκκλησία της Κύπρου














