Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και την ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού. Επίσης, τιμά τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Βασίλισσας της μετέπειτα οσίας Ξένης Μοναχής καθώς και του οσίου Σέριδος ηγουμένου στην πολύπαθη Γάζα, ο οποίος υπήρξε εξαίρετος και ενάρετος ασκητής. Ένεκα των σπουδαίων αρετών του, αναδείχθηκε καθηγούμενος μεγάλου κοινοβίου, όπου διέλαμψαν με τον ασκητικό τους βίο μεγάλοι Όσιοι Πατέρες.
Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Υπήρξε ένας εκ των σπουδαίων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας του 6ου αιώνα,
Η Αγία Ειρήνη, έζησε τον 12ο αιώνα μ.Χ. κοσμημένη με ποικίλες αρετές. Αυτό εντυπωσίασε τον Αλέξιο Κομνηνό. Την πάντρεψε με το γιο του Ιωάννη, τον επονομαζόμενο Καλοϊωάννη λόγω των πολλών του χαρισμάτων.
Η ενάρετη βασίλισσα ξόδευε απλόχερα σε φιλανθρωπικά έργα. Πήγαινε μάλιστα αθόρυβα σε φτωχικές καλύβες, για να δώσει χρήματα, αλλά και πνευματική ενίσχυση. Έκτισε γηροκομεία και ξενώνες, και προνόησε για την οικονομική στήριξη και συντήρησή τους.
Όμως ακολούθησαν μεγάλες θλίψεις. Ο σύζυγός της πέθανε σε εκστρατεία στη Συρία (το 1143 μ.Χ.). Αργότερα το ίδιο συνέβη και με τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της. Τότε η Ειρήνη, θέλησε να βρει ανακούφιση στις θλίψεις της γενόμενη μοναχή.
Λαμβάνοντας τη συγκατάθεση του βασιλιά γιου της Μανουήλ, αποσύρθηκε στη μονή Παντοκράτορος, όπου και έγινε μοναχή, με το όνομα Ξένη. Κοιμήθηκα ειρηνικά και κηδεύτηκε, όπως η ίδια το επιθυμούσε, με μεγάλη απλότητα.
Υπάρχουν άνθρωποι, ίσως και ανάμεσά μας, που αφιερώνονται κυριολεκτικά ως φωτεινές λαμπάδες άσκησης, προσευχής και αφοσίωσης στο θέλημα του Μεταμορφωθέντος Σωτήρος Χριστού. Αυτοί είναι το αλάτι του κόσμου, αυτοί είναι η παρηγοριά των ανθρώπων στο θρόνο του Θεού.