Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε την Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, ο πανηγυρικός Εσπερινός, του πρώτου εορτασμού της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, του εκ Ζουμπάτας Πατρών.
Ο Εθνοιερομάρτυς Γρηγόριος, απηγχονίσθη από τους Τούρκους στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο, στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Γρηγόριος έδρασε ως Έλληνας φλογερός Αρχιερεύς κατά τη διάρκεια της πικρής τουρκικής σκλαβιάς, ως Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, όταν διαδέχθηκε τον Εθνοιερομάρτυρα επίσης Ανανία, έπειτα ως Μητροπολίτης Βιδύνης και τέλος ως Μητροπολίτης Δέρκων, πλησίον της Κωνσταντινουπόλεως.
Οργάνωσε στην Πελοπόννησο τους Κλέφτες, φυλακίστηκε στην Τρίπολη, αφέθη κάποια στιγμή ελεύθερος για να δραπετεύσει μετά από απόπειρα της δεύτερης σύλληψής του και να καταστεί Μητροπολίτης Βιδύνης.
Στο Βιδύνιο, κατέστησε φίλο του τον Πασβάνογλου, ο οποίος επανάστησε εναντίον του Σουλτάνου. Κυνηγημένος και πάλι από τους Τούρκους έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, αφού διορίστηκε από τον Πατριάρχη Καλλίνικο Ε’, Μητροπολίτης Δέρκων, όπου ανέπτυξε πλουσιότατη δράση γενόμενος άμεσος συνεργάτης τριών Πατριαρχών, κυρίως του Αγίου Γρηγορίου του Ε’.
Ενδιαφέρθηκε για τον Κλήρο, για την παιδεία, αναδιοργάνωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή, ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και γνώστης πολλών γλωσσών.
Κατεγράφη στις δέλτους των Αγίων από την Εκκλησία της Ελλάδος με την συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, κατόπιν εισηγήσεως του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, όπως συνέβη και με άλλους Αρχιερείς για την αγιοκατάταξη και άλλων ιερών σφαγίων κατά τη διάρκεια της πικράς δουλείας κατά τόπους.
Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη θαυμαστή και ηρωική ζωή του Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου και τόνισε ότι ο σημερινός πρώτος εορτασμός του καθίσταται επίκαιρος παρά ποτέ, αφού η προκλητικότητα της γείτονος χώρας με τις αμετροεπείς δηλώσεις των ταγών της, την βεβήλωση μνημείων παγκοσμίου σημασίας και εμβελείας, όπως συμβαίνει με την «Αγία Σοφία» και την αγνόηση των διεθνών συμφωνιών, ξεπέρασε τα όρια.
Το σφρίγος του Γρηγορίου εμπνέει, ή μάλλον πρέπει να εμπνέει και σήμερα, Κληρικούς και Λαικούς, ώστε μέσα από την ιστορία και τα γεγονότα, όπως διαδραματίσθηκαν στο διάβα του χρόνου, τις θυσίες των προγόνων και τις διεθνείς συνθήκες, να υψώνεται η δίκαιη φωνή της χώρας, για τη διαφύλαξη των πνευματικών και γεωγραφικών της συνόρων, όπως χαράχθηκαν με τα αίματα των Αγίων και μαρτύρων προγόνων.
Στον Εσπερινό συγχοροστάτησε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ενώ συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της πόλης των Πατρών, πολλοί πατριωτικοί Σύλλογοι με τα λάβαρά τους και τις εθνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, η εκ Ζουμπάτας Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα-Ζουμπάτας κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και πλήθος πιστών.