Ο Mητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ έδωσε συνέντευξη στο Newsbomb.gr για τη δεκαετή ποιμαντορία του με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση της προσφυγικής Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και τοποθετείται για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η βία των ανηλίκων, το δημογραφικό και η κρίση στην σχέση νέων και Εκκλησίας.
Αφορμή της συνέντευξης με τον Μητροπολίτη Γαβριήλ στάθηκε η επέτειος των 50 ετών από την ίδρυση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, μίας περιοχής στην οποία «χτυπά» η καρδιά του προσφυγικού ελληνισμού, καθώς και η συμπλήρωση των δέκα ετών από την ενθρόνισή του.
«Εκκλησία και πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων»
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η βία των ανηλίκων, ένα φαινόμενο που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος να σχολιάσει, καθώς έχει ζήσει το σχολικό περιβάλλον κατά την θητεία του ως καθηγητής Θρησκευτικών.
«Είναι ένα φαινόμενο που δεν βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στον δυτικό κόσμο και εκεί συναντάμε το οξύμωρο σχήμα ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι ευημερούν, τόσο πιο δύσκολα διαβιώνουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και αυτό πρέπει να μας θέσει ένα μεγάλο γιατί;»
«Πόσο εύκολο θα ήταν να πούμε στα παιδιά ότι στο πρόσωπο του άλλου είναι ο Θεός ο ίδιος, η ψυχή μας είναι κατ’ εικόνα Θεού. Όταν βλέπεις στον άλλον τον Θεό πως θα σηκώσεις χέρι να τον χτυπήσεις; Πως θα βγει από το στόμα σου λόγος που θα τον προσβάλλει;», αναρωτιέται.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τονίζει τη σημασία της συνεργασίας κυβέρνησης – Εκκλησίας και επισημαίνει ότι δεν αρκεί ο νομοθετικός περιορισμός για την καταπολέμηση του φαινομένου, αφού όπως θα πει: «Ο λόγος της Εκκλησίας είναι τα αντίμετρα στην βία των ανηλίκων. Πρέπει να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο ολιστικά».
Το «αγκάθι» του δημογραφικού: Οικονομικές αντιξοότητες και ο φόβος της δέσμευσης
Στη συζήτηση αναφέρθηκε το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το οποίο ο Μητροπολίτης Γαβριήλ είχε εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο το 2022. Ο Μητροπολίτης τονίζει ότι, πέρα από τις οικονομικές συνθήκες, ο φόβος της δέσμευσης αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση του προβλήματος, καθώς οι νέοι δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες και να επενδύσουν σε σχέσεις.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας θεωρεί ότι οι λύσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για να μπορέσουν οι νέοι να χτίσουν τη ζωή τους και εκτός των μεγάλων πόλεων, προτείνοντας την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα στην επαρχία ως «κλειδί» για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Προειδοποιεί ότι, αν δεν υπάρξει άμεση δράση, η κατάσταση θα γίνει ζοφερή τα επόμενα 30 χρόνια.