Σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος αναφέρθηκε σε απόσπασμα από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (8,10): «Σ’ εσάς έδωσε ο Θεός να γνωρίσετε τα μυστήρια της βασιλείας του, ενώ στους υπολοίπους αυτά δίνονται με παραβολές, ώστε να κοιτάζουν αλλά να μη βλέπουνκαι ν’ ακούνε αλλά να μην καταλαβαίνουν».
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας προσκάλεσε τους πιστούς να σταθούν και να συλλογιστούν βαθύτερα αυτά τα λόγια, θέτοντας το ερώτημα: τι είναι μια παραβολή;
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια διδακτική ιστορία που χρησιμοποιεί συμβολικούς χαρακτήρες και πράξεις, ώστε μέσα από γνωστές εμπειρίες να φανερωθούν νέες, πνευματικές αλήθειες.
Ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι στη διακονία του Χριστού οι παραβολές δεν έχουν μόνο ερμηνευτικό χαρακτήρα, αλλά και προκλητικό. «Μας καλούν», είπε, «να δούμε καθαρά την αλήθεια που ίσως προηγουμένως απορρίπταμε, μέσα από την ίδια τη σαφήνεια του νοήματός τους».
«Το να γνωρίσουμε τα μυστήρια της Βασιλείας του Θεού», πρόσθεσε, «απαιτεί κόπο του νου, ώστε να συλλάβει το βάθος της θείας αποκάλυψης· αλλά και κόπο της ψυχής, ώστε να καθαρθεί και να γεμίσει από χάρη για να μπορέσει να αντιληφθεί την αλήθεια».
Πέρα από αυτά, τόνισε, χρειάζεται και ο κόπος ολόκληρης της ύπαρξης για να ενσαρκωθεί η κατανόηση αυτή στην πράξη της ζωής μας.
«Δεν αρκεί να ακούμε ή να βλέπουμε», σημείωσε ο Μητροπολίτης. «Χωρίς τη βούληση, κάποιος μπορεί να βλέπει αλλά να μη βλέπει, να ακούει αλλά να μη καταλαβαίνει. Ο Χριστός επέλεξε την παραβολή ώστε η αλήθεια να αποκαλύπτεται σε όσους την αναζητούν αληθινά, αλλά να παραμένει κρυφή για όσους είναι κλεισμένοι μέσα τους».
Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος υπενθύμισε ότι «ο Λόγος του Θεού δεν εκφράζεται με περίπλοκους φιλοσοφικούς όρους για να αποκλείσει τους πολλούς· αποκαλύπτεται απλά και καθαρά, για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να Τον γνωρίσει και να ζήσει σύμφωνα με Αυτόν».














