Ομιλία με αναφορές στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, έδωσε ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, με αφορμή τη δοξολογία για την Ημέρα της Βουλγαρίας, κατά την οποία γιορτάζεται η απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.
Ο κ. Νικόλαος, θυμήθηκε ότι πριν από τρία χρόνια, δύο εβδομάδες μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «είχα πει ότι αυτός ο πόλεμος έχει μια πτυχή που μας επηρεάζει άμεσα, διότι ακριβώς αυτός ο πόλεμος έγινε άμεσα στις ψυχές μας. Η Ορθόδοξη Ρωσία κήρυξε πόλεμο στην Ορθόδοξη Ουκρανία. Τρία χρόνια τώρα, ορθόδοξοι σκοτώνονται μεταξύ τους. Τρία χρόνια κατά τα οποία οι Βούλγαροι πολιτικοί αντί να βασιστούν στον ορθόδοξο χριστιανικό ηθικό κώδικα και από αυτή τη θέση να συμμετάσχουν ενεργά σε διαμεσολαβητικές αποστολές για την άμεση διακοπή του πολέμου, άφησαν αυτόν τον ρόλο άσε άλλους, ενώ αυτοί αναρωτιόνταν σε ποια πλευρά να σταθούν και υπολόγιζαν τα οφέλη στον προϋπολογισμό από την πώληση πυρομαχικών».
Και συνέχισε ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως λέγοντας ότι «πριν από τρία χρόνια, υποδείξαμε ποιο είναι το συμβόλαιό μας στην ιστορία, το οποίο μας δίνει το κυρίαρχο, αναμφισβήτητο δικαίωμα να καλέσουμε άμεσα και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο, ο οποίος σχίζει τον ορθόδοξο κόσμο και προκαλεί τεράστια ζημιά στην Εκκλησία του Χριστού».
Υπενθύμισε δε ότι τα δικαιώματα των Βούλγαρων να συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση αυτής της σύρραξης, απορρέουν από το γεγονός ότι «είμαστε η χώρα των Αγίων Κύριλλου και Μεθοδίου, του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας, της κυριλλικής γραφής, της ορθόδοξης γραμματείας στη βουλγαρική γλώσσα, που είναι η γλώσσα όλων των ανατολικών σλαβικών κρατών, του Αγίου Κυπριανού του Βούλγαρου, του Μητροπολίτη Κιέβου, Μόσχας και πάσης Ρωσίας και των δεκάδων εκατοντάδων ανώνυμων Βούλγαρων ιερέων και μοναχών, οι οποίοι κατά το μεσαίωνα πήραν τον δρόμο προς τα Βορειοανατολικά, για να βάλουν την ψυχή τους και τη ζωή τους στα πολιτισμικά θεμέλια αυτού που αποκαλείται σήμερα Ρωσία και Ουκρανία».
Έκανε ακόμη λόγο για το καθήκον της Βουλγαρίας να βοηθήσει στην επίλυση «της διαφοράς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όχι με τα όπλα, αλλά με βάση τις ορθόδοξες αξίες και αρχές που έμαθες οι δύο αυτές χώρες χάρη σε εμάς».
Αποκαλύπτει ακόμη πως πριν από τρία χρόνια ήλπιζε ότι οι πολιτικοί της χώρας θα συνειδητοποιούσαν ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Βουλγαρίας στην επίλυση αυτής της σύρραξης.
«Τι ρόλο θα μπορούσε να έχει η Βουλγαρία -μεταξύ άλλων- και στη δημιουργία μιας κοινής ομάδας επίλυσης της σύγκρουσης, με τις άλλες ορθόδοξες χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία; οι πολιτικοί μας δυστυχώς, σε αυτή την ιστορική στιγμή ήταν βυθισμένοι και παραμένουν σε έναν παράλογο λεκτικό πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ασκηθεί κριτική σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας και τη σχέση της με τη γεωπολιτική.
Υπογράμμισε ότι «βεβαίως και δεν είναι δουλειά της Εκκλησίας να ασχολείται με τη γεωπολιτική και με οποιαδήποτε πολιτική. Δουλειά της είναι να υπενθυμίζει ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες της Αγίας Ορθοδοξίας, να προσεύχεται για ειρήνη και να εγγυάται και να εξασφαλίζει τη σωτηρία του λαού της. Και να προτρέπει την κοσμική εξουσία να μην αναρωτιέται ποια πλευρά θα πάρει, αλλά να πάρει τη θέση που θα έπαιρνε και ο Ιησούς Χριστός».
