Την Κυριακή του Ασώτου, 16 Φεβρουαρίου 2025, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην κωμόπολη των Ριζίων.
Στην ομιλία του, ανακοίνωσε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων που προγραμματίζει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για το έτος 2025, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιστορία της θαυματουργής εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Αη Στρατίου), η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό ως πολύτιμο κειμήλιο.
Η εικόνα, έργο του διάσημου αγιογράφου Νικολάου του Αδριανουπολίτη, αγιογραφήθηκε το 1825 και αποτελεί αφιέρωμα της συντεχνίας των κρεοπωλών στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών της Αδριανούπολης. Μετά την εκκένωση της Αδριανούπολης από τον ελληνικό πληθυσμό το 1922-1923, η εικόνα μεταφέρθηκε στα Ρίζια από τους πρόσφυγες Αδριανουπολίτες και Καραγατσιανούς που εγκαταστάθηκαν στη νότια όχθη του ποταμού Άρδα, όπου και παραμένει έως σήμερα.
Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων, σημείωσε· «Είμεθα όλοι τέκνα ενός στοργικού και Εύσπλαχνου Πατέρα, ο Οποίος ξέρει να προσφέρει στον σπάταλο, να ξοδεύεται για τον άστατο, να απολογείται στον θρασύ, να παραμένει ήρεμος μπροστά στον εγωιστή και αχάριστο. Έχουμε Πατέρα που χαίρεται με τη μετάνοια και την επιστροφή του αμαρτωλού.
Αυτή τη χαρά την κάνει πανηγύρι και γιορτή. Η χαρά και το πανηγύρι του Πατέρα μας για όποιον μετανοεί είναι ανταμοιβή για τη μετάνοιά του. Για όποιον παραμένει αμετανόητος και σκληρόκαρδος είναι πόνος και τιμωρία για την έλλειψη της αγάπης. Σ’ ολόκληρη τη σημερινή παραβολή το μόνο σταθερό και σίγουρο δεδομένο είναι η αγάπη του Εύσπλαχνου Πατέρα.
Το μεγάλο επομένως θέμα είναι πως θα εισπράξει ο καθένας από εμάς και πως θα βιώσει αυτό το ατίμητο δώρο της θεϊκής αγάπης, η οποία έχει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η ελευθερία και το δεύτερο είναι η προσφορά…
Κατά τη σημερινή Κυριακή του Ασώτου, αυτό που πρέπει να μας συγκινήσει και να μας οικοδομήσει είναι η αστείρευτη Πατρική θεϊκή αγάπη.
Η αγάπη του Ουράνιου Πατέρα μας, που μας προσφέρεται και θα μας χαρίζεται πάντοτε χωρίς όρια, χωρίς διαλείμματα και χωρίς τέλος. Εκφράζεται μεσ’ από την ελευθερία και μεσ’ από τα δώρα που συνεχώς μας προσφέρει.
Το μεγαλύτερο απ’ όλα τα δώρα Του είναι η μετάνοια, η δυνατότητα δηλαδή να επιστρέψουμε κοντά Του και ν’ απολαμβάνουμε μαζί μ’ Εκείνον τη χαρά που κάνει και το πανηγύρι που στήνει για την επιστροφή μας. Αυτό το δώρο της μετάνοιας ας το επιθυμούμε και για τους αδελφούς μας. Ας συμμετέχουμε στην κοινή χαρά για την επιστροφή τους στο σπίτι του δικού μας και κοινού Πατέρα.
Ας μην τους κατακρίνουμε και ας μην τους περιφρονούμε, για να μην ακυρωθεί η μετάνοιά μας και γίνει η Πατρική αγάπη τιμωρία μας. Ας αγαπήσουμε το Θεό με ελευθερία και ευγνωμοσύνη, επειδή Εκείνος πρώτος μας αγάπησε παράφορα, για να είμεθα αληθινά παιδιά Του και άξιοι κληρονόμοι της Βασιλείας Του».
Στη Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθηκαν ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου, υποστράτηγος Γεώργιος Βάσιος, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Αθανάσιος Φωτεινόγλου, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Βλαδίμηρος Κιολές και πλήθος πιστών.
Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία αυτή επαίνεσε τον δραστήριο εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρ. Αναστάσιο Παρασχίδη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την θαυμάσια πρωτοβουλία τους να αναδείξουν την εικόνα του Ταξιάρχη, του πολύτιμου αυτού κειμηλίου του Ναού τους, και συγχρόνως την ιστορία του χωριού τους.