Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη
“Όταν μαζευόμαστε ως Χριστιανοί σε οικουμενική κοινωνία και αλληλεγγύη, πολλές φορές παρασυρόμαστε από τον ανθρώπινο πειρασμό να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, για τη δική μας κατανόηση της Εκκλησίας, για τις δικές μας πνευματικές εμπειρίες και εκκλησιαστικές παραδόσεις, και χάνουμε την εξαιρετική ευκαιρία να συμφιλιωθούμε μεταξύ μας, και όλη η κτίση, μέσα από το έλεος του Φιλάνθρωπου Ιησού Χριστού”.
Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.
Ο κ. Εμμανουήλ τόνισε πως η συνάντηση αυτή στην Καρλσρούη, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να “εξερευνήσουμε και να δείξουμε πώς η θυσιαστική αγάπη του Χριστού δρα στον κόσμο μας για να φέρει ειρήνη στους αναξιοπαθούντες, θεραπεία στους πληγωμένος και ένωση στους διχασμένους. Ο κόσμος μας βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου, του πόνου και της διάσπασης, αλλά λόγω της αγάπης του Θεού για ολόκληρη τη δημιουργία και την Εκκλησία του, ζούμε προσδοκώντας την ένωση μας μαζί Του”.
Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος αναφέρθηκε στην αξία του διαλόγου, που “μεταμορφώνει και αναδιανέμει τα πολλά δώρα που μας έχει δώσει ο Θεός, δημιουργώντας μια εγγενώς ριζική αλλά όμορφη πραγματικότητα, που εκπληρώνει την επιθυμία του Θεού να συμμετάσχουμε όλοι στο μυστήριο της ένωσης που πραγματοποιείται και έχει τις ρίζες του στην Αγία Τριάδα”.
Πρόσθεσε δε ότι η περιβαλλοντική φροντίδα και η κλιματική αλλαγή συνιστούν προκλήσεις που σχετίζονται με την ιερότητα της ζωής, της δικαιοσύνης και με την ανθρώπινη ευθύνη, να είμαστε καλοί διαχειριστές του κόσμου μας σε κρίση.
Όπως σχολιάζει, βλέπουμε ήδη την κρίση στα καιρικά φαινόμενα, από τα οποία δεν έχει γλιτώσει κανένα έθνος και κανένας λαός. Όλοι επηρεάζονται, αλλά όλοι πρέπει επίσης να είναι μέρος της λύσης. Οι προκλήσεις δεν θα εξαφανιστούν άλυτες. Οι προκλήσεις φέρνουν πόνο αλλά αναγκάζουν σε δράση μέσω της ελπίδας που βρίσκεται στην ενότητα.
Ο κ. Εμμανουήλ τόνισε δε ότι οι προκλήσεις της οικολογικής υποβάθμισης και της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι μόνο συνέπεια της παγκοσμιοποίησης που εκδηλώνεται στην γεωπολιτική και στα οικονομικά, αλλά έχουν δικαιολογηθεί από λανθασμένη θεολογία.
Και διερωτάται: “δεν παραπλανώμαστε θεωρώντας τους εαυτούς μας ώς κυρίους της φύσης, όπως παραπλανώμαστε θεωρώντας τους εαυτούς μας κατόχους και κυρίους της πίστης; ακριβώς όπως η φύση δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για αυτοσκοπό, δεν πρέπει να είναι έτσι ούτε η πίστη”.
Ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου: Η συμφιλίωση αφορά πάνω από όλα στην θεραπεία των δεινών της ιστορίας, των σημαδιών του χρόνου, των αμοιβαίων παρεξηγήσεων, του αδελφοκτόνου μίσους. Υπό αυτή την έννοια, ο διχασμός μεταξύ των Χριστιανών στον οποίο σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε προσευχόμενοι για την ενότητα των Εκκλησιών, είναι μια πνευματική πληγή, με κοινές ευθύνες -είτε είναι αποδεκτές είτε όχι”.