Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια ενός νέου Ιερού Παρεκκλησίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιάκωβο εκ Καστορίας.
Το Ιερό Παρεκκλήσιο βρίσκεται στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, και συγκεκριμένα στον γυναικωνίτη.
Τον αγιασμό των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.
Στον λόγο του κατά την ακολουθία ο Μητροπολίτης, δοξολόγησε τον Θεό που δημιουργήθηκε ένα ακόμα ιερό Θυσιαστήριο και μάλιστα επ΄ ονόματι του τοπικού Αγίου της Καστοριάς Ιακώβου και των μαθητών του Ιακώβου και Διονυσίου.
Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους δωρητές και τους ενορίτες και επήνεσε τον προϊστάμενο του ναού και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως π. Ελευθέριο Συτιλίδη και τον συνεφημέριό του π. Βασίλειο Μπογιατζή και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την πρωτοβουλία αυτή.
Στην συνέχεια τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο νέο Ιερό Παρεκκλήσιο.
Στο κήρυγμά του ανέφερε παραινετικούς λόγους του αγίου Ιακώβου, με τους οποίους παιδαγωγούσε τους Χριστιανούς και δεν έχουν χάσει μέχρι σήμερα τίποτε από την αξία τους, αφού είναι λόγοι του Πνεύματος.
Πριν την απόλυση ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου Ιακώβου και των μαθητών του.
Την Κυριακή Ε΄ Λουκά, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε την Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο χωριό Βασιλειάδα Καστοριάς.
Στο κήρυγμά του μίλησε για τον θάνατο και για την ορθόδοξη ερμηνεία και αντιμετώπισή του. Η ορθόδοξη αντιμετώπιση του θανάτου γεννά οσίους και μάρτυρες. Και οι ήρωες της Ελλάδος είναι εμπνευσμένοι από την ορθόδοξη στάση έναντι του θανάτου.
Αντίθετα, η άθεη και η δυτική ερμηνεία και αντιμετώπισή του αφήνει τον άνθρωπο αλύτρωτο και δημιούργησε και δημιουργεί πολλά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Πριν την απόλυση, τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο για τον τον πρώτο Πεσόντα Έλληνα Αξιωματικό του Έπους του 1940, Υποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη, ο οποίος θυσιάστηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1940, εν ώρα καθήκοντος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Επιμνημόσυνη Δέηση στην πλατεία του χωριού, η οποία έχει λάβει το όνομα «Ευάγγελος Γιάνναρης» εις τιμήν του πεσόντα Έλληνα Αξιωματικού.
Ακολούθησαν χαιρετισμός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Αντισμήναρχο ε.α. κ. Κωνσταντίνο Αναγνωστάκη και ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας παραρτήματος Λάρισας Σμηναγό ε.α. κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
Το Προσκλητήριο Πεσόντων ανήγγειλε ο εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Μήτσιου, ενώ ποιήματα απήγγειλαν η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων Σμήναρχος ε.α. κ. Παγώνα Σκαμαγκούλη και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορησού.