Με μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα θρησκευτικής ευφροσύνης, τελείται λειτουργικά η εορτή της παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Το επίκεντρο των εορτασμών είναι ο πανηγυρίζων ομώνυμος ιερός ναός της πόλεως των Σερρών.
Από την περασμένη Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, ο ναός φιλοξενεί αποτμήματα του Ζωομυρίστου Σταυρού και του αρράφου χιτώνα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα οποία έχουν έρθει για κοινό συνεορτασμό μαζί με τη μεγαλώνυμη Δεσποτική εορτή από την Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος.
Από το απόγευμα της μεγάλης εορτής, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7:00, τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα ιερό ναό. Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος από την Εκκλησία της Κύπρου, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, των Επισκόπων Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου, καθώς και του οικείου Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Συμπροσευχητικά παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Καθηγούμενοι των Σταυροπηγιακών και Πατριαρχικών Μονών, του Οσίου Ξενοφώντος και της Παντοκράτορος Αγίου Όρους, οι Αρχιμανδρίτες π. Αλέξιος και π. Γαβριήλ, ιερομόναχοι από το Άγιο Όρος, ο ευαγής Κλήρος, η Ηγουμένη του ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, Μοναχή Ιακώβη, με αντιπροσωπεία της εν Χριστώ συνοδείας της, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, καθώς και πλήθος ευλαβών χριστιανών.
Μετά την ευλόγηση της εόρτιας αρτοκλασίας, τον θεολογικό λόγο κήρυξε ο χοροστατών Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος αναφέρθηκε με θεολογικό και γλαφυρό τρόπο στην αγιαστική και σωστική παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στη ζωή και τον πνευματικό αγώνα των πιστών.
Στη συνέχεια, ο Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας, κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμά τους αγίους Αρχιερείς, τους άρχοντες του τόπου και τον ευσεβή λαό του Θεού για την συγκινητική και τιμητική συμμετοχή τους στις φετινές εορταστικές ακολουθίες του Σταυρού του Κυρίου μας.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης με ευγνωμοσύνη τον Ηγούμενο, Γέροντα Γαβριήλ, και την ιερά αδελφότητα της παλαιφάτου Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, για την πολύτιμη ευλογία των σεπτών προσκυνημάτων, που από την περασμένη Τετάρτη η πόλη των Σερρών απολαμβάνει αγιαστικά.
Απευθυνόμενος στον πολίτη Γέροντα Αλέξιο, άγιο Καθηγούμενο της Ξενοφωντινής μάνδρας του Αγιονύμου Όρους, ο Σεβασμιώτατος τον καλωσόρισε στην αγιοτόκο πόλη των Σερρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η αποψινή εόρτιος λατρευτική σύναξη έχει και μίαν ακόμη ιδιαιτέραν σημειολογίαν. Ασφαλώς, κατά πρώτον, συναχθήκαμε το Κυριακόν Σώμα, για να υμνήσουμε τον Τρισάγιον Θεόν. Εκείνον προσκυνούμεν, Εκείνον δοξάζομεν και Εκείνον λατρεύομεν, από μέσης καρδίας, σήμερον και πάντοτε, δια τον ανεξιχνίαστον πλούτον των φανερών και αφανών ευεργεσιών “των εις ημάς γεγενημένων”.
Τα της σημερινής μεγαλωνύμου Δεσποτικής εορτής, της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ικανώς και λίαν εποικοδομητικώς ανέπτυξε ο αδελφός Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον ευχαριστούμε δια τούτο ευγνωμόνως.
Χαίρει όμως και συγχαίρει η Εκκλησία του Χριστού, που παροικεί στις Σέρρες, σήμερον και για το εκλεκτόν Της ανάστημα, τον Γέροντα Αλέξιον, τον πολιό και πολυσέβαστο Ηγούμενο της εν Άθω Πατριαρχικής Μονής του οσίου Ξενοφώντος. Η μαρτυρική πόλις και Μητρόπολις των Σερρών σεμνύνεται εν Κυρίω, ως η γεννήσασα και εκθρεψαμένη αυτόν πνευματικώς.
Η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι μεταξύ άλλων και διδασκαλείον των θείων αρετών και του ευχαριστιακού ήθους και μάλιστα, σε μία εποχή ανευχαρίστητη, αγνώμονα και στενόκαρδη, που έχει ξεχάσει να λέει το “ευχαριστώ”.
Πολυσέβαστε και πολιέ Γέρον Αλέξιε, η πόλις σας, αι κλειναί Σέρραι και η τοπική μας Εκκλησία καυχώνται δικαίως. Καυχώνται και σεμνύνονται για την λαμπράν, σεμνοπρεπή και καρποβριθή εκκλησιαστικήν διαδρομήν σας.
Η εν ώραις αισίαις συμπλήρωσις εξηκονταετούς, θεοφιλούς ιερατικής διακονίας και μοναχικής μαρτυρίας, υπέρ της αγίας του Χριστού Εκκλησίας και της παλαιφάτου μάνδρας του οσίου Ξενοφώντος, στο Αγιώνυμον Όρος, την πνευματική πηδαλιουχία της οποίας η πρόνοια του αγίου Θεού σας έχει εμπιστευθεί και υπέρ της οποίας, κυριολεκτικώς έχετε αναλωθεί, ως λαμπάς καιομένη και φωτίζουσα, αλλά και η ανάλογη λαμπρά διακονία σας στα άγια Μετέωρα το πρότερον, προσφέρει σήμερον, μίαν αρίστην και πρόσφορον αφορμήν σε όλους μας, για να σας εκφράσουμε εγκάρδιες, συγχαρητήριες ευχές και προσρήσεις, δεόμενοι εκτενώς του Παναγίου της Εκκλησίας Δομήτορος, να σας χαρίζη έτη πολλά και παρά Θεού, δαψιλώς ευλογημένα επί μήκιστον, πεπληρωμένα ουρανίων γλυκασμών και χαρίτων, πλησμονή πνευματικών και σωματικών δυνάμεων, προς θεάρεστον συνέχισιν του μοναχικού δολίχου και αγιοπνευματικόν στηριγμόν της τιμίας, μοναχικής σας συνοδείας, εν τω Αγιωνύμω Όρει και αλλαχού της Πατρίδος».
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον άγιο Καθηγούμενο με την ανώτατη διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα, καθώς και με επίσημο Αρχιερατικό Πιττάκιο, για τη φιλοθέα και φιλοπόνη προσφορά του στη διακονία και τη μαρτυρία του μοναχικού και ιερατικού λειτουργήματος επί μακρά σειρά ετών.
Αντιφωνώντας, ο π. Αλέξιος ευχαρίστησε με θερμά και εγκαρδιότατα λόγια τον Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών για την ευγενέστατη πρόσκλησή του να συμμετάσχει συμπροσευχητικά στην εόρτια σύναξη της Σερραϊκής Εκκλησίας. Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσφάτως απονεμηθείσα τιμή προς το πρόσωπό του, γεγονός που τον συγκίνησε βαθιά και τον ανάπαυσε πνευματικά.
Αρχικά, με βαθιά συγκίνηση, ο π. Αλέξιος έκανε μια σύντομη, νοσταλγική αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, κατά τα οποία γαλουχήθηκε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» από τους ευλαβείς γονείς του, τους σεβάσμιους εφημέριους του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Σερρών, καθώς και από όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πνευματική του πρόοδο. Αναφέρθηκε επίσης στα μετέπειτα χρόνια της μοναχικής αφιέρωσης και της ιερατικής του πορείας, έως και σήμερα.
«Και τα νυν, Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, συμπλήρωσε ο άγιος Καθηγούμενος, άγων ήδη το 85ο έτος της ηλικίας μου, ευρίσκομαι ενώπιόν Σας, βαθειά συγκινημένος, ευγνωμονών την φιλόστοργον πατρικήν και αρχοντικήν, Αρχιερατικήν καρδίαν Σας, διά την τιμήν, την οποίαν περιποιείτε στην ταπεινότητά μου, με την αφορμή της προσγινομένης στην ελαχιστότητά μου, υψίστης διακρίσεως της κατά Σέρρας και Νιγρίταν συνεκλεκτής, αλλά και των πολυτίμων Αρχιερατικών ευχών Σας.
Ευγνωμόνως, κλίνω τον αυχένα της ψυχής και του σώματος, Άγιε Δέσποτα, σ’ Εσάς, τον κατά πάντα άξιον και σοφόν πηδαλιούχον της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως της ιδιαιτέρας μου πατρίδος, λαμβάνοντας εκ των τιμίων χειρών Σας την μεγίστη αυτήν ευλογία και διάκριση.
Σας ευχαριστώ εκ καρδίας, προσκυνώ την Αρχιερωσύνη Σας, ευχόμενος υιϊκώς, πολλά τα έτη Σας, πολυφίλητε άγιε Δέσποτα, προς δόξαν Θεού και εύκλειαν της αγίας Του Εκκλησίας!».
Τέλος, ο πολυσεβαστός Καθηγούμενος της μεγαλωνύμου Αγιορειτικής Μονής, Γέρων Αλέξιος, εκπληρώνοντας ένα παλιό, παιδικό του τάμα προς την Κυρία Θεοτόκο, προσέφερε, ως μόνιμη αγιαστική ευλογία στην ενορία των παιδικών και εφηβικών του χρόνων, τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών, μια ιερή εικόνα με τη μορφή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη της Μονής του Οσίου Ξενοφώντος. Η εικόνα είναι αντίγραφο μιας παλαιότατης εικόνας και προσφέρθηκε ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνώμονος ευχαριστίας προς την Παναγία «Γοργοϋπήκοο». Η Παναγία, κατόπιν θερμής προσευχής του, έσωσε με τις δυνατές πρεσβείες της προς τον Θεό, την κατά σάρκα μητέρα του από φοβερή, θανατηφόρο νόσο.