Με τον ξεχωριστό και πανηγυρικό τρόπο που η Κέρκυρα ακολουθεί από παράδοση συνεχίστηκαν την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, διά του οποίου εσώθη το νησί από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716.
Η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος έκανε πλήθος κόσμου να συσσωρευθεί και να συμπροσευχηθεί. Στην λιτανεία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος, βοηθός του Μητροπολίτη Ιταλίας, και ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Στέφανος Γκίκας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Αυλωνίτης και Μπιάγκης, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Γεώργιος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών του τόπου, η Κερκυραία πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου και πλήθος λαού.
Κατά το έθος, αναπέμφθηκαν δύο δεήσεις: η μία μπροστά στο παλαιό φρούριο, όπου έγινε η πολιορκία και το θαύμα, και η δεύτερη μπροστά στο ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου. Σε προσφώνησή του προς τους Αρχιερείς, τον κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό του Θεού ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος υπενθύμισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων διασώζει τους πιστούς σε κάθε τρικυμία, τόσο της θάλασσας όσο και της γης. Ζήτησε από τον Άγιο να μην παραθεωρήσει την ικεσία του λαού και την πίκρα του για την τρικυμία που επικρατεί εξαιτίας της πνευματικής σύγχυσης, διά της οποίας τα πάντα κρίνονται από το συμφέρον, το εκ Δύσεως προερχόμενο πνεύμα της συμφεροντολογίας, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται τα πάντα και η ελευθερία και η πατρίδα μας. Καταργούνται τα σύνορα και οι πατρίδες μέσα από τα μέτρα της παγκοσμιοποίησης. Ο πανοικτίρμων όμως Θεός έθεσε πατρίδες και έθνη και γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να παλεύουμε να διατηρήσουμε ακέραιο το εθνικό και θρησκευτικό φρόνημα. Ο Άγιος ας εξουθενώσει όσους αγνοούν την παράδοση ή, καλύτερα, ας τους οδηγήσει σε μετάνοια και επιστροφή. Όπως έκανε να συντριβούν οι κακοδοξίες και οι προσβολές του εχθρού, και τώρα μπορεί να είναι το κέντρο της ζωής και της πατρίδας και του κερκυραϊκού λαού, καθώς ήταν, είναι και θα είναι η απαντοχή όλων.
Ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον Μητροπολίτη Ύδρας για το ότι κομίζει το ηρωικό φρόνημα του αγώνα του 1821, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος αγωνίζεται για την Μακεδονία, για να μην χαριστεί ούτε το όνομα ούτε η ιστορία, καθώς και τον Μητροπολίτη Φλωρίνης που φυλά Θερμοπύλες στα σύνορα της πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι κληθήκαμε να φυλάμε τα όσα παραλάβαμε, τον Επίσκοπο Κοτυαίου και τον Αρχιεπίσκοπο των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών για την συμμετοχή. Ευχήθηκε στους άρχοντες του τόπου να έχουν φωτισμό από τον Θεό, για να υπηρετούν τα δίκαια του λαού, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Προέτρεψε, τέλος, όλους να γονατίσουν ικετευτικά ενώπιον του Αγίου και εκείνος θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.
Νωρίς το πρωί τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Αρχιερατικό Συλλείτουργο συνιερουργούντων του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου και του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Στους πιστούς μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση να συνεορτάσουν τον Άγιο, ώστε να λάβουν από αυτόν την οδό της ειρηνικής ζωής και της μετανοίας. Στη συνέχεια, έκανε παραλληλισμό του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος με τα τρία θαύματα του Χριστού που θυμόμαστε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Οι δύο τυφλοί αναγνωρίζουν στον Χριστό την έσχατη ελπίδα, ζητούν το έλεός Του, αναγνωρίζοντας την μεσσιανική ιδιότητά Του και ζητούν θεραπεία. Οι ανθρώπινες επιλογές διαρρηγνύουν τη σχέση ανθρώπου και Θεού. Ο Χριστός έρχεται με τα θαύματα να αποκαταστήσει την ενότητα, να αποκαταστήσει την υγεία την πνευματική, να δώσει αληθινή ζωή που νικά τον θάνατο. Ο Χριστός κηρύττει, εικονίζει τη βασιλεία Του στους ανθρώπους και έρχεται να φανερώσει απτά δείγματά της που είναι η θεραπεία των ασθενών, η αποκατάσταση της ανθρώπινης φύσης στην θέση και τάξη που ήθελε ο Θεός. Τα θαύματα προϋποθέτουν πίστη. Όμως το θαύμα δεν είναι πάντοτε αυτό που εμείς επιζητούμε και θέλουμε, γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στη ζωή του Θεού. Το όντως θαύμα είναι η μετάνοια και η επιστροφή του ανθρώπου στην ενότητα με τον Θεό.
Αυτό έγινε και με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Όταν ο λαός συνειδητοποίησε ότι τα πάντα είχαν να κάνουν με τον Θεό, επέστρεψαν, πίστεψαν, προσευχήθηκαν, ζήτησαν τον Θεό διά του Αγίου, ο Άγιος τους χάρισε την ελευθερία. Ο Θεός επ’ ελευθερία μας καλεί, επ’ ελευθερία θαυματουργεί και κανέναν δεν εξαναγκάζει να Τον ακολουθήσει. Το θαύμα της μετανοίας, της αλλαγής μας, της επιστροφής μας στο θέλημα του Θεού καλούμαστε να ζήσουμε σήμερα, ακολουθώντας τον δρόμο που πρώτος ακολούθησε ο Άγιος Σπυρίδων.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό το απόγευμα της Κυριακής 11 Αυγούστου, την καθιερωμένη ολονύκτια αγρυπνία και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.