Με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα τίμησε και φέτος η πόλη της Σάμου τη μνήμη του εν Αγίοις Πατέρα μας Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.
Οι εορταστικές ακολουθίες τελέστηκαν στο Ιερό Μετόχιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαλαγαρίου, όπου εξακολουθεί να λειτουργεί προσωρινά η Ενορία του Καθεδρικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός Ναός παραμένει κλειστός εξαιτίας των σοβαρών φθορών από τον σεισμό του 2020.
Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου. Τον λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του εορταζόμενου Αγίου και ιδιαίτερα στη συμμετοχή του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.
Πριν από την απόλυση ο Μητροπολίτης τίμησε τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού κ. Εμμανουήλ Κακαντώνη για την πενηντάχρονη και πλέον διακονία του στο ιερό Αναλόγιο του Καθεδρικού, εκφράζοντας τον δίκαιο έπαινο και τη βαθιά ευαρέσκεια της Τοπικής Εκκλησίας.
Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε ο Εόρτιος Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Το κήρυγμα του θείου λόγου έκανε ο Μητροπολίτης, ο οποίος μίλησε για τη μορφή του Αγίου και τις αμέτρητες θαυματουργίες του. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους πιστούς για την πορεία των διαδικασιών ανάθεσης και έναρξης των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Καθεδρικού Ναού, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Νέου Έτους.
Πριν την απόλυση, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωακείμ Μοσχονάς, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού, προσέφερε στον Μητροπολίτη Επιγονάτιο με την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, ως ένδειξη σεβασμού, τιμής και αγάπης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα ετών ευκλεούς Ποιμαντορίας στο πηδάλιο της Τοπικής Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε θερμά τον π. Ιωακείμ για τα εγκάρδια λόγια του, την ειλικρινή αγάπη του και τη συνολική διακονία του τόσο στον Καθεδρικό Ναό όσο και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου. Εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους όσοι κοπίασαν για την άρτια μέριμνα και οργάνωση της πανηγύρεως.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες, καθώς και πλήθος πιστών που προσήλθαν για να τιμήσουν τον θαυματουργό Άγιό μας.















