Την Κυριακή 11 Αυγούστου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων υποδέχθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξάνδρειας την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας (14ου αιώνος) από το κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητρόπολης, η οποία θα συμπανηγυρίσει με την Παναγία Αλεξανδρινή και θα παραμείνει στην ενορία μέχρι και την Κυριακή 18 Αυγούστου.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης τέλεσε αρχιερατική θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.
Ομιλία του Μητροπολίτη
«Συ δε ως Μήτηρ άχραντε προς τον Υιόν απαίρουσα … χριστιανων υπερεύχου των πίστει σε ανυμνούντων».
Παραμονές της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οι καρδίες όλων μας στρέφονται προς τη γλυκυτάτη Μητέρα μας και Μητέρα του Κυρίου μας, προς την Υπεραγία Θεοτόκο και Δέσποινα του κόσμου. Στρέφονται με λαχτάρα, για να την αποχαιρετήσουν, καθώς και αυτή αποχαιρετά τη γη και ανεβαίνει στον ουρανό. Στρέφονται όμως με λαχτάρα και για να την επευφημίσουν, γιατί η Παναγία μας δεν ακολουθεί τον δρόμο της φυσικής φθοράς, όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά τον δρόμο της αφθαρσίας και της αθανασίας, κανθός υψώνεται από τη γη στον ουρανό και γίνεται συμπαρεδρος στον θρόνο του Υιού της. Γίνεται μεσίτρια για χάρη των ανθρώπων. Γίνεται μητέρα όλων εκείνων στους οποίους ο Υιός της έδωσε τη χάρη να ονομάζονται αδελφοί του. Γίνεται προστάτις και υπέρμαχος όλων των ανθρώπων τους οποίους εμπιστεύθηκε ο Χριστός στη στοργική μητρική της μέριμνα.
Και στα χείλη όλων των πιστών, στα χείλη όλων μας, μαζί με τους αίνους και τους μακαρισμούς προς Εκείνη, στο πρόσωπο της οποίας νικήθηκαν για πρώτη φορά οι όροι της φύσεως για χάρη της δικής μας σωτηρίας, ανεβαίνουν λέξεις διάπυρης ικεσίας και προσευχής, σαν αυτές που τόσο ωραία συνοψίζει ο ιερός υμνογράφος: «Συ δε ως Μητηρ αχραντε προς τον Υιόν απαίρουσα … χριστιανων υπερευχου των πιστει σε ανυμνούντων».
Η ζωή του καθενός μας είναι σαν μία πορεία μέσα στον κόσμο, είναι σαν ένα ταξίδι μέσα στο πέλαγος της ζωής. Και όπως κάθε ταξίδι και όπως κάθε πορεία έχει ένα σκοπό, έχει ένα τέλος, έτσι και η ζωή του ανθρώπου, η ζωή του καθενός μας έχει ένα σκοπό και ένα τέλος, που δεν είναι άλλο από αυτό που προσδιόρισε ο Θεός κατά τη δημιουργία μας, είναι η ομοίωση μαζί του, για να επιστρέψουμε κοντά του στην επουράνια Ιερουσαλήμ, εκεί που μας περιμένει η χαρά της αιωνίου ζωής που έχει ετοιμάσει ο Θεός για όλους μας.
Ο ουρανός, λοιπόν, είναι ο δικός μας σκοπός και στόχος. Ο ουρανός είναι η δική μας Ιθάκη. Και εάν το ταξίδι του Οδυσσέα για την επίγεια Ιθάκη ήταν τόσο δύσκολο και τόσο περιπετειώδες, κατά μείζονα λόγο το δικό μας ταξίδι, το ταξίδι της ζωής μας προς τη μέλλουσα πόλη, την οποία επιζητούμε, προς την Ιθάκη της ψυχής μας, την ουράνια Ιερουσαλήμ, είναι γεμάτο δυσκολίες και πειρασμούς. Γι’ αυτό και έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη από βοήθεια σε αυτό το ταξίδι, βοήθεια που Μόρνο εν μέρει μπορούν να μας προσφέρουν οι άνθρωποι, γιατί και αυτοί είναι συνοδοιπόροι μας στο ίδιο ταξίδι και δεν έχουν φθάσει και αυτοί στο τέλος.
Χρειαζόμαστε ουράνια βοήθεια· βοήθεια σαν αυτή που μας προσφέρουν οι «τον δρόμον τελέσαντες και την πίστιν τηρήσαντες» άγιοι της Εκκλησίας μας. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο τη βοήθεια και τη μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία νύκτα και ημέρα προσεύχεται υπέρ των ανθρώπων, προσεύχεται υπέρ των ευσεβών και ορθοδόξων Χριστιανών, που αγωνίζονται για να ζήσουν σύμφωνα με τις εντολές του Υιού της, που αγωνίζονται για να εναρμονίσουν τη ζωή τους με το θέλημα του Θεού, όπως έκανε και η ίδια η Παναγία μας κατά την επίγεια ζωή της.
Γι’ αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε ποτέ να παρακαλούμε και να ικετεύουμε την Παναγία μας, όχι μόνο στις ώρες της ανάγκης και της δυσκολίας, αλλά πάντοτε, και ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου, που είναι αφιερωμένες στη χάρη της, να μας προστατεύει και να μας ευλογεί, να πρεσβεύει για χάρη μας στον Υιό της και να μεσιτεύει διαρκώς για τη σωτηρία μας.
Ζητούμε την προστασία και τη βοήθειά της και μέσω των ιερών εικόνων της, διά των οποίων οι προσευχές μας διαβαίνουν προς το ιερό της πρόσωπο.
Και μία τέτοια εικόνα, ιστορική και θαυματουργή, η οποία επί αιώνες ακούει τα αιτήματα των ευλαβών τέκνων της Υπεραγίας Θεοτόκου, μεταφέραμε σήμερα στην Αλεξάνδρεια και την υποδεχθήκαμε νωρίτερα με σεβασμό και κατάνυξη.
Είναι η ιερά εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας, του 14ου αιώνος, η οποία φυλάσσεται στο Κειμηλιαρχείο της Μητροπόλεως και την μεταφέραμε για να λάβετε αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου, κατά τις οποίες πανηγυρίζει η Αλεξάνδρεια και ο ιερός αυτός ναός της Παναγίας, και τη δική της χάρη και ευλογία της, και να εναποθέσετε στην αγάπη της όλα τα αιτήματα των καρδιών σας, ψάλλοντας μαζί με τον ιερό υμνογράφο: «Συ δε ως Μήτηρ αχραντε προς τον Υιόν απαίρουσα … χριστιανων υπερεύχου των πιστει σε ανυμνούντων».