Το εσπέρας της Τρίτης, 30ης Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας.
Όπως κάθε Τρίτη στην Ιερά Ακολουθία τέθηκε σε προσκύνηση το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού και αναγνώστηκε από τον Ποιμενάρχη μας η σχετική ευχή.
Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευλόγησε και διένειμε τη Βασιλόπιτα σε όλους όσους διακονούν στον Ιερό Ναό και εργάζονται για την αποπεράτωση της ανεγέρσεως, καθώς και σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, ενώ ευχήθηκε με την βοήθεια του Αγίου και την συνδρομή των ευλαβών προσκυνητών σύντομα οι Ιερές Ακολουθίες να τελούνται στον επάνω Ναό.
Κατά τη διάρκεια της διανομής της βασιλόπιτας, η χορωδία του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Βεροίας, υπό τη διεύθυνση της Πρεσβυτέρας Μαρίας Αφεντούλη, έψαλλε τα κάλαντα σε διάφορες γλώσσες και μετέφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως του Κυρίου και της ελεύσεως του νέου έτους.
Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος 90,2 FM».
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ευχαρίστησε όσους διακονούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό και ανέφερε μεταξύ άλλων:
Εορτάζει αύριο η Εκκλησία μας την απόδοση της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων και ολοκληρώνει με αυτή τον πρώτο κύκλο των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Επειδή όμως η εορτή της γεννήσεως του Χριστού δεν είναι σαν τις άλλες εορτές του χρόνου αλλά η απήχησή της και η σημασία της επιδρά και επηρεάζει όλο το έτος και όλη τη ζωή μας, ας στρέψουμε για ακόμη μία φορά το βλέμμα μας στη σημασία αυτού του κοσμοϊστορικού και κοσμοσωτηρίου γεγονότος που εορτάσαμε πριν από λίγες ημέρες, και ας ακούσουμε τι λέγει ο άγιος Λουκάς, του οποίου ψάλαμε και απόψε την Παράκληση σχετικά με τη γέννηση του Χριστού.
Η γέννηση του Χριστού, γράφει, ανέτειλε στον κόσμο, όπως λέγει και το απολυτίκιο της εορτής, «το φως της γνώσεως». Και αυτό γιατί ο ίδιος ο Χριστός είναι «το φως του κόσμου». Επομένως, εφόσον όπου εισέρχεται το φως φωτίζει τα πάντα, έτσι όπου εισέρχεται ο Χριστός φωτίζονται τα πάντα. Όχι βεβαίως από το υλικό και αισθητό φως, του οποίου είναι δημιουργός, αλλά κυρίως από το πνευματικό φως, «το φως της γνώσεως».
Το «φως της γνώσεως», το οποίο ανέτειλε στον κόσμο με τη γέννηση του Χριστού είναι, γράφει ο άγιος Λουκάς, πολύ σπουδαιότερο και πολύ σημαντικότερο από το οποιοδήποτε άλλο φως.
Αλλά και η γνώση την οποία προσφέρει δεν συγκρίνεται με καμία ανθρώπινη και κοσμική γνώση, αλλά είναι ασύγκριτα υψηλότερη και ανώτερη από τη γνώση και του σπουδαιότερου επιστήμονα και του ευφυέστερου ανθρώπου, διότι κανείς δεν μπορεί να την προσεγγίσει, κανείς δεν μπορεί να την διδάξει, παρά μόνο ο Χριστός, ο Κύριός μας. Η ενανθρώπησή Του και η παρουσία Του στη γη αυτόν τον σκοπό άλλωστε υπηρετούσε: να μας γνωρίσει τον Θεό-Πατέρα Του, τον οποίο μόνον Εκείνος, ο Χριστός δηλαδή, γνωρίζει, και τον οποίο μόνο Εκείνος μπορούσε να μας αποκαλύψει.
Και επειδή η γνώση του Θεού είναι αυτή που φωτίζει τον άνθρωπο και τον κάνει να δει πού βρίσκεται και πού πορεύεται, τον κάνει να αντιληφθεί ποιος είναι ο Δημιουργός του και τον βοηθά να βγει από το σκότος της αμαρτίας και της αγνωσίας· γι’ αυτό και ονομάζεται φως.
Η γέννηση του Χριστού όμως δεν ανέτειλε «το φως της γνώσεως» μόνο κατά την ημέρα εκείνη στη Βηθλεέμ. Συνεχίζει να το προσφέρει σε κάθε «άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον», ώστε ο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει και να διακρίνει ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει και ποιος δρόμος οδηγεί στον Θεό.
Το φως όμως αυτό της γνώσεως, το οποίο έλαμψε στον εθνικό κόσμο με την ενσάρκωση του Υιού του Θεού από την Παρθένο Μαρία, συνεχίζει ο άγιος Λουκάς, φανερώνει και τις σημαντικότερες ιδιότητες της ουσίας του Θεού, οι οποίες είναι το θείο φως και η υπερτέλεια αγάπη.
Με τη λαμπροφόρο διδασκαλία Του, την οποία πάντοτε επιβεβαίωνε με τα θαύματα και με τις εντολές Του, ο Κύριός μας έδειξε ότι είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, και με τον θάνατό Του επάνω στον φρικτό σταυρό φανέρωσε ότι είναι και απέραντη θεία αγάπη. Ποιος άλλος θα σταυρωνόταν για τον άνθρωπο παρά μόνο Αυτός, ο οποίος είναι η αυτοαγάπη.
Αυτές οι δύο ιδιότητες είναι που έλκουν τους ανθρώπους στον Χριστό αιώνες τώρα και τους κάνουν να Τον πιστεύουν και να Τον αγαπούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί να εγκαταλείπουν τα πάντα για να Τον ακολουθήσουν και άλλοι να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα και αυτή ακόμη τη ζωή τους για να μην χωριστούν από την αγάπη Του.
Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιός μας, ο άγιος Λουκάς, ο οποίος, παρότι κατείχε την κοσμική γνώση και σοφία και ήταν ένας επιφανής και διάσημος ιατρός, ελκύσθηκε από το «φως της γνώσεως» που προσέφερε ο Χριστός και το αισθάνθηκε να ανατέλλει και να φωτίζει την ψυχή του τόσο δυνατά, ώστε δεν δίστασε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό σε μία εποχή κατά την οποία το άθεο καθεστώς της τότε Σοβιετικής Ένωσης προσπαθούσε να ξεριζώσει την πίστη από τις ψυχές των ανθρώπων, στέλνοντας τους πιστούς στις φυλακές και στις εξορίες, και επιφυλάσσοντας στους κληρικούς απερίγραπτα βασανιστήρια και μαρτύρια.
Επειδή όμως το «φως της γνώσεως» που ανέτειλε με τη γέννηση του Χριστού φέγγει και «εν τη σκοτία» και τίποτε δεν είναι ικανό να το εξαφανίσει, έλαμψε και λάμπει και διά των θαυμάτων του αγίου Λουκά, των οποίων μάρτυρες δεν ήταν μόνο το ποίμνιό του αλλά είμαστε και όλοι εμείς που τα ζούμε καθημερινά εδώ στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά και τα οποία επιτελεί σε γνωστούς και αγνώστους, σε ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν. Και τους θεραπεύει και εμφανίζεται σε αυτούς και όταν τον ρωτούν «ποιος είσαι;» λέει «είμαι ο Λουκάς ο ιατρός». «Και πού μένεις;» – «Στην Παναγία Δοβρά», εδώ στο μοναστήρι μας. Έχουμε αυτή την ευλογία ο άγιος Λουκάς να θεωρηθεί το μοναστήρι μας ως τόπο διαμονής του.
Έλαμψε και λάμπει όμως και με τα καλά έργα, όπως λέγει ο ίδιος ο Χριστός, του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, του Μεγάλου Βασιλείου, του οποίου θα τιμήσουμε τη μνήμη μεθαύριο, την 1η Ιανουαρίου, και προς τιμήν του οποίου θα κόψουμε απόψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα.
Προς τιμήν των δύο αγίων μας, του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Λουκά, έχουμε απόψε τη χαρά να είναι κοντά μας μία ευλογημένη χορωδία από κορίτσια, την οποία διευθύνει η πρεσβυτέρα Μαρία, από την ενορία της Υπαπαντής, και η οποία θα μας ψάλλει τα κάλαντα όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα ουκρανικά προς τιμήν του αγίου Λουκά, που ήταν η μητρική του γλώσσα.
Ευχαριστώ από καρδίας την πρεσβυτέρα Μαρία, που με πολλή προθυμία και χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου να έλθει απόψε εδώ, στον ναό του αγίου Λουκά, με τη χορωδία της, και να ευχηθώ και σε εκείνη και στα μέλη της χορωδίας και σε όλους σας, η χάρη και η ευλογία του Θεού διά πρεσβειών του αγίου Λουκά και του αγίου Βασιλείου να είναι πλούσια τη νέα χρονιά και σε εσάς και στις οικογένειές σας, και να έχουμε έναν χρόνο ειρηνικό, έναν χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία Του και θα είναι γεμάτος από το φως της γνώσεώς Του.














