Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025.
Την Ιερά Ακολουθία τέλεσε ο εφημέριος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κιντής. Κατά την ακολουθία των Χαιρετισμών έψαλαν ο Πρωτοψάλτης Δημήτριος Καρκαλάτος και ο Λαμπαδάριος κ. Γκολέμης.
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς του Ναυπλίου. Κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ενετοκρατίας, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε μετατραπεί σε τζαμί.
Το εσωτερικό του ναού είναι ιδιαίτερα μεγαλοπρεπές και εντυπωσιάζει με τις τοιχογραφίες, το βαρύ τέμπλο, τους θρόνους του βασιλιά και του δεσπότη, καθώς και με τις ξύλινες πολυθρόνες του.
Στον Ναό του Αγίου Γεωργίου εκτυλίχθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, όπως η νεκρώσιμη ακολουθία του Παλαιών Πατρών Γερμανού το 1824, η κηδεία του Ιωάννη Καποδίστρια το 1831, καθώς και η κηδεία του Δημητρίου Υψηλάντη το 1832, ο οποίος ενταφιάστηκε στον νάρθηκα.
Νωρίτερα, το 1676, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Δόγη και Διοικητή του Ενετικού στόλου Φραντσέσκο Μοροζίνι, ο οποίος απελευθέρωσε την πόλη από τους Τούρκους.
Στον ίδιο ναό, το 1833, η ελεύθερη Ελλάδα υποδέχθηκε επίσημα τον πρώτο βασιλιά της, Όθωνα, ο θρόνος του οποίου διατηρείται μέχρι σήμερα.
Το 1824 ο ναός στέγασε το Υπουργείο Παιδείας, ενώ το 1830 λειτούργησε ως Ελληνικό Σχολείο.
Ανήκει στον τύπο της βασιλικής μετά τρούλου. Ξεχωρίζει η παράσταση του Μυστικού Δείπνου, αντίγραφο του περίφημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα τον 18ο αιώνα σε δυτικότροπο ύφος.
Το 1823, οι τοιχογραφίες του ναού επιζωγραφίστηκαν από τον αγιογράφο Δημήτριο Βυζάντιο, συγγραφέα του γνωστού έργου Βαβυλωνία. Ο νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, επί Αντιβασιλείας, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη.
Από τότε, ο Άγιος Γεώργιος κατέστη Μητροπολιτικός Ναός του Ναυπλίου.