Το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, τελέστηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και Κυρίλλου Πατριάρχου Ιεροσολύμων η μνήμη του σεπτού μαρτυρίου του Αγίου. Ο Άγιος Παντελεήμων ήταν γιος του ειδωλολάτρη Ευστοργίου και της Χριστιανής Ευβούλης, η οποία τον κατήχησε στην πίστη και τον μύησε στα ιερά γράμματα.
Σπούδασε ιατρική και αρχικά ονομαζόταν Παντολέων. Βαπτίστηκε από τον Πρεσβύτερο Ερμόλαο και ονομάστηκε Παντελεήμων, ασκώντας την ιατρική χωρίς αμοιβή και κηρύττοντας τον Χριστό. Θεράπευσε ακόμη και έναν τυφλό, χαρίζοντάς του το φως. Όταν ρωτήθηκε ο θεραπευμένος ποιος τον γιατρεύσε, απάντησε ότι ήταν ο Παντολέων.
Κληθείς τότε από τις αρχές, ο Άγιος Παντελεήμων ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και, αφού βασανίστηκε, αποκεφαλίστηκε επί Μαξιμιανού, το έτος 305 μ.Χ.
Τη Θεία Λειτουργία, καθώς και τον Εσπερινό της προηγούμενης ημέρας, τέλεσε ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος. Στον Εσπερινό συλλειτούργησε ο Γέρων Δραγουμάνος Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος, ενώ στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλούμενος, ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος, οι ιερείς π. Νεκτάριος και π. Γεώργιος, καθώς και ο Αρχιδιάκονος π. Μάρκος. Στο αναλόγιο έψαλλε ο Ιεροδιάκονος π. Πρόδρομος, με τη συμμετοχή ευλαβών πιστών, μοναχών, μοναζουσών και κατοίκων της περιοχής.
Προς το εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον σεπτό βίο και το μαρτύριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθε για να προσκυνήσει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος από Πατέρες Αγιοταφίτες.
Την Πατριαρχική και Αρχιερατική συνοδεία φιλοξένησε με ιδιαίτερη φροντίδα η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Χαριτίνη, με τη βοήθεια μοναζουσών του Πατριαρχείου.


























