Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νάουσα.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Αρσένιο Χαλδαιόπουλο, Αρχ. Επίτροπο Ειρηνουπόλεως και πρώτο συνεργάτη του, ως ιδιαίτερο γραμματέα του.
Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών τέθηκαν σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Αγίου Αρσενίου, καθώς και ο σταυρός του Αγίου Παϊσίου.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.
Ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας
«Διδάσκαλε, τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;»
Η αιώνια ζωή είναι ένα θέμα που απασχολεί ανέκαθεν τους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν απάντηση στα ποικίλα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτήν: αν υπάρχει, πως θα είναι, ποιοί θα αξιωθούν να την ζήσουν, και άλλα παρόμοια.
Κάποιοι προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις κινούμενοι από ειλικρινές ενδιαφέρον, άλλοι πάλι ρωτούν από περιέργεια και άλλοι ρωτούν σχετικά νομίζοντας ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή τους.
Ένας τέτοιος άνθρωπος, ένας νομικός που γνώριζε τον μωσαικό νόμο, πλησίασε τον Κύριό μας, όπως ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, και θέλοντας να δει τι απάντηση θα του δώσει, του έθεσε την ερώτηση που προέταξα: «Διδάσκαλε, τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;» Διδάσκαλε, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;
Γνώριζε φυσικά ο νομικός ποιες ήταν οι προϋποθέσεις που προέβλεπε ο νόμος του Θεού για να κληρονομήσει ο άνθρωπος την αιώνια ζωή. Γι᾽ αυτό και απάντησε με ευκολία, όταν ο Χριστός τον ρώτησε τι γράφει ο νόμος σχετικά με το θέμα αυτό.
Είναι οι δύο εντολές της αγάπης, η αγάπη στον Θεό και η αγάπη στον πλησίον, είπε, αποκαλύπτοντας με την άμεση απάντησή του και την πονηρή διάθεση με την οποία πλησίασε τον Χριστό. Γι’ αυτό και προσπάθησε στη συνέχεια να δικαιολογηθεί, διατυπώνοντας μία δεύτερη ερώτηση προς τον Χριστό, που του συνέστησε να εφαρμόσει τον νόμο για να κερδίσει την αιώνια ζωή.
«Και τις εστίν μου πλησίον;» τον ρώτησε ο νομικός. Ποιος είναι ο πλησίον μου, τον οποίο μου ζητά ο Θεός να αγαπώ, προκειμένου να κληρονομήσω την αιώνιο ζωή;
Ο Χριστός του απάντησε, όπως ακούσαμε στο ιερό Ευαγγέλιο, με τη γνωστή παραβολή του Καλού Σαμαρείτου, με την οποία εξήγησε τόσο στον νομικό που τον ρώτησε όσο και σε όλους εμάς την έννοια του πλησίον και την πραγματική έννοια της αγάπης, που αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο και μας καθιστά κληρονόμους της αιωνίου ζωής.
Αυτή την αγάπη βίωσε και έδειξε ο εορταζόμενος από την Εκκλησία μας και τιμώμενος ιδιαιτέρως από την ενορία σας άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, του οποίου εορτάζουμε φέτος τα 100 χρόνια από την κοίμησή του.
Η αγάπη του προς τον Θεό τον οδήγησε στην ιερωσύνη, μέσα σε ένα περιβάλλον αλλόθρησκο, που έκανε τις συνθήκες της διακονίας του πιο δύσκολες από ο,τι είναι στις ημέρες μας. Όμως ο άγιος Αρσένιος ποθούσε να διακονήσει τον Θεό, έστω και αν αυτό ενείχε δυσκολίες και κινδύνους, γιατί η καρδιά του ήταν γεμάτη από την αγάπη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους, τους χριστιανούς αδελφούς του, τους οποίους ήθελε να στηρίξει στην πίστη και στην εθνική τους ταυτότητα. Την αγάπη του αυτή προς τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως προς τα παιδιά την απέδειξε ακόμη ασκώντας χρέη διδασκάλου αλλά και βοηθώντας και θεραπεύοντας με τη χάρη που είχε λάβει από τον Θεό όχι μόνο τους χριστιανούς αλλά και τους μουσουλμάνους που κατοικούσαν στα Φάρασα και στη γύρω περιοχή, από τις ασθένειές του. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο όχι μόνο οι χριστιανοί αλλά και οι μουσουλμάνοι τον θεωρούσαν άγιο και να ζητούσαν πάντοτε την ευχή και την ευλογία του.
Ο άγιος Αρσένιος, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καλού Σαμαρείτου, μεριμνούσε για τις ανάγκες όλων των ανθρώπων αδιακρίτως θρησκεύματος και καταγωγής και τους συμπαραστεκόταν πάντοτε με πολλή στοργή.
Και όταν έφθασε η δύσκολη ώρα, κατά την οποία έπρεπε οι Έλληνες να εγκαταλείψουν τα Φάρασα και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ο άγιος Αρσένιος τους συνόδευσε με πολλή στοργή και αγάπη. Ακολούθησε την ίδια πορεία με τους συμπατριώτες του, συγκακοπάθησε μαζί τους και υπέμεινε τις ίδιες ταλαιπωρίες και κακουχίες μέχρι να φθάσουν στην Ελλάδα, ενισχύοντας και ενθαρρύνοντάς τους στην πορεία του με τους λόγους και την ευχή του. Παρέμεινε μάλιστα μαζί τους στην Κέρκυρα για ένα χρόνο, μέχρι την κοίμησή του, και μετά την οποία όμως συνέχισε να είναι δίπλα τους με τη χάρη και τα θαύματά του, όπως είναι και δίπλα σε κάθε πιστό, ο οποίος ζητά τη βοήθεια και τη χάρη του.
Η αγάπη του αγίου Αρσενίου προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως αποτελεί πιστή εφαρμογή της εντολής του Θεού και του παραδείγματος του Καλού Σαμαρείτου της σημερινής παραβολής, και είναι αυτή η οποία χάρισε στον άγιο Αρσένιο τη βασιλεία των ουρανών, όπου ευφραίνεται μεταξύ των απ’ αιώνος αγίων, αλλά μπορεί να την χαρίσει και σε μας, εάν αγωνιζόμεθα να αγαπούμε τόσο τον Θεό όσο και τους αδελφούς μας, εφαρμόζοντας τις δύο μεγάλες εντολές της αγάπης από τις οποίες, κατά τον αψευδή λόγο του Κυρίου μας, κρίνεται το αιώνιο μέλλον μας, κρίνεται η σωτηρία μας.