Σήμερα εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας.
Ο διάδοχος του επί 30 και πλέον έτη μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, θα αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Η διαδικασία θα λάβει χώρα στο Συνοδικό Κέντρο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Η Ιερά Σύνοδος θα ψηφίσει για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, ο οποίος θα είναι ένας μεταξύ των Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη (και τοποτηρητή της Αρχιεπισκοπής μετά την εκδημία του μακαριστού Αναστασίου), Μητροπολίτη Βερατίου κ. Άστιου, Μητροπολίτη Απολλωνίας κ. Νικολάου, Μητροπολίτη Ελμπασάν κ. Αντωνίου, Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, Επισκόπου Κρούγια κ. Αναστασίου.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Αλβανίας, το καταστατικό προβλέπει τη διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου ως εξής:
Η εκλογή των Αρχιερέων (Αρχιεπισκόπου, Μητροπολιτών, Επισκόπων) γίνεται υπό της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας συμφώνως προς τους ιερούς Κανόνας.
Το Κληρικολαικόν Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον προτείνει υποψηφίους προς χειροτονίαν εις τον επισκοπικόν βαθμόν. Τελικώς, η Ιερά Σύνοδος εκλέγει ένα εξ αυτών.
Οι υποψήφιοι διά χειροτονίαν εις τον Επισκοπικόν βαθμόν, εκτός των προσόντων τα οποία ορίζουν οι Κανόνες της Εκκλησίας, δέον όπως είναι πτυχιούχοι της Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάστασις» ή Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου και όπως έχουν παραμείνει και εργασθή τουλάχιστον επί τριετίαν εν Αλβανία.
Οι Αρχιερείς της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας έχουν αλβανικήν υπηκοότητα. Εις ειδικάς περιπτώσεις δύναται να γίνη εξαίρεσις, κατόπιν αποφάσεως του Κληρικολαικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Συνόδου.
Διά την χειροτονίαν Αρχιερέων της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις Αρχιερείς. Εις περίπτωσιν μικροτέρου αριθμού επιζώντων Επισκόπων, προς εξασφάλισιν του οριζομένου αριθμού υπό των ιερών Κανόνων, δύναται να ζητηθή η βοήθεια του παραχωρήσαντος το αυτοκέφαλον Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα πάντα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Αλβανίας:
Άρθρον 20
Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, επικεφαλής των εν τη Αλβανία Ορθο δόξων Χριστιανών, εκπρόσωπος αυτών ενώπιον των κρατικών αρχών, των διεθνών οργανισμών και πάσης αρχής και εξουσίας.
Άρθρον 21
Ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου είναι: «Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας», η δε φήμη αυτού εν ταίς εκκλησιαστικαίς Ακολουθίαις εκφωνείται συμφώνως προς την λειτουργικήν παράδοσιν της τοπικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει απάσας τας υποχρεώσεις και άπαντα τα δικαιώματα τα προβλεπόμενα υπό των ιερών Κανόνων και του παρόντος Καταστατικού.
Άρθρον 22
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει τα εξής καθήκοντα και δικαιώματα:
α) Αναγγέλλει, κατά την τάξιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την εκλογήν και ανάρρησιν αυτού δι’ ενθρονιστηρίων γραμμάτων τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και πάσαις ταίς ανά την οικουμένην αδελφαίς Ορθοδόξοις Αυτοκεφάλοις Εκκλησίαις και παρέχει την νενομισμένην ομολογίαν και διαβεβαίωσιν περί της υπ’ αυτού απαρασαλεύτου τηρήσεως της Ορθοδόξου πίστεως και πάντων όσα οι θείοι και ιεροί Κανόνες, η ιερά Παράδοσις και η τάξις της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας διακελεύονται. Μνημονεύει κατά την τάξιν εν τοις διπτύχοις του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου και των λοιπών Πατριαρχών και Προέδρων των Αγίων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
β) Συγκαλεί την Ιεράν Σύνοδον και άπαντα τα σώματα ή όργανα της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και προεδρεύει των συνεδριάσεων αυτών.
γ) Εκπροσωπεί την Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Αλβανίας ενώπιον των κρατικών Αρχών και οπουδήποτε παραστή ανάγκη, προσωπικώς ή και δι’ εκπροσώπων.
δ) Εκπροσωπεί την Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Αλβανίας εις πάσαν σύμβασιν αγοραπωλησίας ακινήτων εν Αλβανία και εν τω Εξωτερικώ, προσωπικώς ή διά πληρεξουσίου του.
ε) Διατηρεί την εκκλησιαστικήν κοινωνίαν και επικοινωνίαν μετά των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών.
ϛ) Εκδίδει εγκυκλίους προς όλας τας Ορθοδόξους Ενορίας της Αλβανίας, επισκέπτεται δε, όταν θεωρή σκόπιμον, τους Ιεράρχας της Εκκλησίας.
ζ) Χειροτονεί τους Μητροπολίτας και τους Επισκόπους από κοινού με τους Ιεράρχας – μέλη της Ιεράς Συνόδου και συμφώνως προς τους ιερούς Κανόνας.
η) Δέχεται τα ητιολογημένα παράπονα κατά των Αρχιερέων και εισηγείται εις την Ιεράν Σύνοδον ανακρίσεις επιφορτίζων προς τούτο εν μέλος αυτής.
θ) Επισκέπτεται τουλάχιστον ανά διετίαν τας Ενορίας της Αρχιεπισκοπής και υποβάλλει κατ’ έτος σχετικήν έκθεσιν εις την Ιεράν Σύνοδον.
ι) Προκειμένου περί ζητημάτων ή αποριών γενικωτέρας εκκλησιαστικής φύσεως, εξερχομένων των ορίων της δικαιοδοσίας των επί μέρους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνεται κατά την κανονικήν τάξιν προς τον Οικουμενικόν Θρόνον, δι’ ου η κοινωνία μετά πάσης Επισκοπής Ορθοδόξων των ορθοτομούντων τον λόγον της αληθείας, και ζητεί ούτω την επ’ αυτών έγκυρον των αδελφών Εκκλησιών γνώμην και αντίληψιν.
ια) Αναλαμβάνει ευρυτέρας πρωτοβουλίας, οσάκις η χώρα ευρίσκεται εις έκτακτον ανάγκην, εκ φυσικών καταστροφών ή άλλων αιτίων, συνεργαζόμενος μετά των κρατικών αρχών, των ηγεσιών των λοιπών θρησκευτικών κοινοτήτων και των διεθνών οργανισμών, προς ανακούφισιν των πληγέντων και επούλωσιν των τραυμάτων.
ιβ) Ασκεί παν άλλο δικαίωμα, το οποίον παρέχεται εις αυτόν υπό των ιερών Κανόνων.