Άργησαν αλλά το κατάλαβαν. Από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι όσους σε Ελλάδα και Αμερική δεν φορούν παρωπίδες. Η Εκκλησία έχει ρόλο, λόγο και είναι ο πιο συνεπής φορέας να συνεργαστείς. ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής με τον Λευκό Οίκο και εκφραστής της ελληνικής ομογένειας. Αυτά για τους ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα και βλέπουν την πραγματικότητα.
Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την εκδήλωση της ομογένειας παρουσία του αμερικανού Προέδρου Τραμπ είναι πασιφανή. Ασχέτως που κάποιοι τα παραθεωρούν ή θέλουν να τα υποβαθμίσουν. Βγήκαν «συστήματα» στις ΗΠΑ και είπαν «σιγά μωρέ ένα πανηγυράκι με μαντήλια καλαματιανά την έκανε την εκδήλωση η Εκκλησία».
Όταν ο αμερικανός Πρόεδρος, ακριβοθώρητος πια για ελληνικά μάτια, «βλέπει» την Ελλάδα μέσα από την Ορθοδοξία και την Εκκλησία τι ακριβώς δηλαδή περιμένουν να συμβεί παραπάνω; Γιατί πριν μόλις μερικές εβδομάδες ο Ντ. Τραμπ τίμησε την Ιρλανδική κοινότητα στις ΗΠΑ, πάλι δείχνοντας σεβασμό στις παραδόσεις και την κουλτούρα της συγκεκριμένης εθνικότητας.
Και ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος δεν τιμά πολλές εθνικότητες. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι. Κι αυτό είναι παράδοση που «έφτιαξε» στις ΗΠΑ η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος όχι κάποιος … σύλλογος φίλων της κάτω ραχούλας στη Βοστώνη. Η Εκκλησία, λοιπόν, έβαλε τα γυαλιά σε όσους αμφισβητούσαν τη θέση και το ρόλο της στην ομογένεια. Είτε είναι στην Αμερική ή όπου αλλού στον κόσμο.
Εμμονές
Για τους δικούς τους λόγους, με παθιασμένη εμμονή, δημοσιογράφοι και περιστασιακοί συγγραφείς, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον κομβικό ρόλο της Εκκλησίας στην εκδήλωση για την ομογένεια στις ΗΠΑ. Τάχα ότι η Εκκλησία έχει κατήντησε την εκδήλωση για την ομογένεια «ελληνικό πανηγύρι». Μα ο χαρακτήρας της εκδήλωσης έχει και φολκλόρ στοιχεία.
Να γιορταστεί, μεταξύ άλλων, η ελληνική επέτειος της παλιγγενεσίας και να τιμηθεί η θρησκευτική γιορτή της 25η Μαρτίου. Καλώς ή κακώς ο Ντόναλντ Τραμπ τίμησε την Ελλάδα δια της Εκκλησίας.
Όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον κόσμο. Είτε τους αρέσει είτε όχι, τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, περνάνε μέσα από την Εκκλησία.
Μια εκκλησία που δεν έχει μπρος πίσω στις θέσεις της και έχει μια σταθερότητα. Αργά μεν ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η στρατηγική στην οποία είχε παρασύρει την ελληνική κυβέρνηση η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πήγαινε πάνω στο παγόβουνο. Γι’ αυτό και πια, λένε οι πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή.
Φταίει ο Κούτρας
Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, λένε έγκυρες πηγές, απέδωσε την «απόσταση» -για να το θέσω κομψά- ανάμεσα στην ελληνική εξωτερική πολιτική και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής τα τελευταία χρόνια, στον νυν Έλληνα πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, Κων. Κούτρα.
Ο ίδιος, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε η κυρία Παπαδοπούλου στο στενό της περιβάλλον, είχε … διαγνώσει από το 2019, που υπηρετούσε ως πρόξενος της Ελλάδος στη Ν. Υόρκη, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα. Τα οποία αναγνώρισε βεβαίως η ελληνική ομογένεια και ξανά πάλι ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και τους έβαλε πια και τους δύο στο ψυγείο…
«Μελχισεδέκ»
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια»