Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Νικήτας, Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), εξέδωσε δήλωση με αφορμή την τρίτη επέτειο από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη δήλωσή του, η CEC εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό και καλεί σε παγκόσμια δράση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.
«Μπροστά στον τεράστιο πόνο και την αδικία, ο ουκρανικός λαός συνεχίζει να επιδεικνύει ακλόνητη αντοχή στον αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η αλληλεγγύη μας πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένη δράση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Η δήλωση αναφέρει ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο πόλεμος έχει προκαλέσει περισσότερους από 150.000 θανάτους, με 60.000 άτομα να αγνοούνται και σχεδόν 19.500 παιδιά να έχουν βίαια εκτοπιστεί από την Ουκρανία. Επιπλέον, οι ζημιές στις υποδομές εκτιμώνται σε 160 δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας σε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο.
Η CEC εκφράζει επίσης ανησυχία για τις τακτικές υβριδικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών παραπληροφόρησης που στοχεύουν στη διαστρέβλωση των γεγονότων και την υπονόμευση της δέσμευσης της Ουκρανίας στο διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. «Καλούμε τους διεθνείς ηγέτες και οργανισμούς να αμφισβητήσουν τις ψευδείς αφηγήσεις και να υποστηρίξουν την αλήθεια», προέτρεψε ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας.
Σε απάντηση αυτών των προκλήσεων, η CEC συνεχίζει την πρωτοβουλία «Pathways to Peace», προωθώντας τον διάλογο μεταξύ των εκκλησιών και ενισχύοντας τις ουκρανικές φωνές. «Είναι καιρός οι εκκλησίες, οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες σε όλη την Ευρώπη να ενωθούν για να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ειρήνη και την κυριαρχία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της CEC.
Η δήλωση εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία φαίνεται να νομιμοποιεί την εισβολή, και επικρίνει πρόσφατα έγγραφα από το 25ο Παγκόσμιο Ρωσικό Λαϊκό Συμβούλιο που δικαιολογούν τη ρωσική επιθετικότητα. Επιπλέον, επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τον Πατριάρχη Κύριλλο να καταδικάσει τον πόλεμο.
Καθώς οι αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις, η CEC προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους αρχηγούς κρατών και τους διεθνείς οργανισμούς να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για ειρήνη μέσω της διπλωματίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ακλόνητης αλληλεγγύης.
Πηγή: ceceurope.org / Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας