Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το πρωί της Τρίτης 11 Μαρτίου 2025 επ’ ευκαιρία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προέδρευσε της Γενικής Ιερατικής Συνάξεως απάντων των Κληρικών, εγγάμων και αγάμων της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσης.
Ακολούθως, προέδρευσε της Συνάξεως των Πνευματικών – Εξομολόγων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Μεγάλου Αλεξάνδρου 16-18).
Κατά την Σύναξη, ομιλητής παρέστη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο οποίος και πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Η πνευματική πατρότητα και οι βασικές ποιμαντικές αρχές».
Προσκεκλημένος ομιλητής παρέστη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Πορεία ιερατικής αυτογνωσίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο πνευματικός πατέρας με βάση τις γενικές και ειδικές ποιμαντικές αρχές, την ακρίβεια, την οικονομία, την αναλογία, την ιστορικότητα, το ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και τη διάκριση πρέπει να κάνει σωστή διάγνωση της πνευματικής κατάστασης του μετανοούντος. Έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην πνευματική καρποφορία αξιοποιώντας το χάρισμα του καθενός.
Σκοπός της ποιμαντικής χειραγώγησης δεν είναι ο πειθαναγκασμός του πιστού σε οποιδήποτε σκοπιμότητα, αλλά η καθοδήγησή του στην εν Χριστώ ελευθερία. Για να γίνει αυτό, πρέπει η πνευματική πατρότητα και η πνευματική υιότητα νά καλλιεργούνται μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ ελευθερίας, της κοινής αναφοράς και της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Μόνο όταν διασφαλίζεται η ελευθερία των ανθρώπων γεννιούνται υγιή πνευματικά τέκνα, ολοκληρωμένα πρόσωπα. Ο πνευματικός δεν είναι κανονοφύλακας, αλλά χαρισματικός νομοθέτης και μυσταγωγός στη ζωή του Πνεύματος. Με τη μετάνοια ανανεώνεται η χάρη του Βαπτίσματος.
Και η υπακοή είναι άθλημα πνευματικό, πού βοηθά στην ωρίμανση και τη χειραφέτηση. Σε αντίθετη περίπτωση πίσω από το μυστήριο της μετανοίας και το πρόσχημα της υπακοής, μπορεί να κρύπτονται δικανικές αντιλήψεις, αυτοδικαιωτικές νοοτροπίες, ψυχοπαθολογικές εξαρτήσεις, πού αφορούν κατά κύριο λόγο τούς πνευματικούς πατέρες αλλά και τα πνευματικά τέκνα.
ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ
Η Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί ασφαλή πορεία ανασύνταξης των πνευματικών δυνάμεων του κληρικού αλλά και κάθε χριστιανού. Στην πορεία αυτή η Εκκλησία διδάσκει με χαρακτηριστικά παραδείγματα την απλανή προσευχή, τον αληθινό τρόπο της μετάνοιας, τα μέτρο της κρίσεως στα έσχατα, το άλγος της απώλειας του Παραδείσου και τον τρόπο της επιστροφής ακολουθώντας τον Χριστό στο μυστήριο της κενώσεως και της θείας συγκαταβάσεως.
«Η κένωση του Χριστού υποδηλώνει την οδό, που καλείται να ακολουθήσει ο πιστός (κληρικός ή λαϊκός) στον κόσμο. Η χριστιανική ζωή έχει κενωτικό χαρακτήρα». Οπότε, αφορά άμεσα όλους τους χριστιανούς αλλά ειδικότερα τους πνευματικούς ποιμένες, αρχιερείς και ιερείς. Για την εμπειρική βίωση του μυστηρίου της κενώσεως και τη απόκτηση ορθόδοξης δογματικής συνείδησης χρειάζεται διαρκής νηπτικός αγώνας και εκκλησιαστικό φρόνημα, τα οποία διέθεταν οι άγιοι της Εκκλησίας μας. Ο ευχολογικός πλούτος των μυστηρίων και των ιερών ακολουθιών εισάγει και κρατά σταθερή στην κενωτική πορεία τον κληρικό.
Έχει σημασία για μας τους πνευματικούς ποιμένες, τους κληρικούς, να συνειδητοποιήσουμε ότι, ο κεντρικός πυρήνας των ευχών της Εκκλησίας απηχεί τη διδασκαλία αυτή, μεταφέροντάς την από το χριστολογικό στο ανθρωπολογικό εμπειρικό επίπεδο. Η μεταφορά αυτή νοείται α) ως εκούσια ταπείνωση κυρίως του κληρικού ως ιερουργού, προκειμένου να γίνει δεκτικός της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος και β) ως εκούσια και αδιαμαρτύρητη άρση των αμαρτιών του κόσμου, κατά μίμηση του Χριστού. Ο κληρικός σκύβει με ταπείνωση ενώπιον του Θεού αλλά και ενώπιον του λαού του Θεού. Αντιμετωπίζει καθημερινά διλήμματα ανάμεσα στην οικογένεια και την ενορία, την Εκκλησία και τον κόσμο, τα βιολογικά και τα πνευματικά του παιδιά. Και στα πνευματικά του παιδιά περιλαμβάνονται όχι μόνο αυτά που εκκλησιάζονται, του φιλούν το χέρι και έχουν κάποια σχέση με την Εκκλησία αλλά και τα πιο απείθαρχα και επαναστατημένα. Που λοιπόν θα στηριχθεί για να μεταφέρει ατόφιο το μήνυμα του Ευαγγελίου στον κόσμο; Που θα ακουμπήσει, όταν φθάσει στην ψυχική εξάντληση; Από που θα αντλήσει βοήθεια; Επαναλαμβάνει μέσα του: «Ήρα τους οφθαλμούς μου εις τα όρη, όθεν ήξει η βοήθειά μου». Η κραυγή αυτή γίνεται λυτρωτική εντός του λειτουργικού χρόνου της εκκλησίας μας».
Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουτσιούμπας
Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί Πατέρες και αδελφοί.
Με την Ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε Πανελλήνιο Συνέδριο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων, με κεντρικό θέμα: Η ευθύνη της ανθρωπότητας για την θεραπεία της κοινωνίας από την ανθρώπινη δουλεία – Η Εκκλησιαστική πρόταση. Από την Σκλαβιά της αμαρτίας, στην λύτρωση της Αναστάσεως.
Η εμπορία ανθρώπων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σκοπός του Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας, για την αντιμετώπισή του. Η Σοβαρότητα του θέματος αποδεικνύεται από την ανταπόκριση των Ιερών Μητροπόλεων στο κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου, που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι Μητροπόλεις να έχουν αντιπροσώπους , 1 κληρικό και 1 λαϊκό, υπήρξαν εκπρόσωποι από Συλλόγους και Φορείς ευαισθητοποιημένους με το θέμα, καθώς επίσης της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, εκπροσώπησαν, η κυρία Αναστασία Σατλάνη Ψυχολόγος και Εκπαιδευτικός και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουτσιούμπας.
Στο Συνέδριο πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Κύριος Νικήτας, καθώς η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων ήταν Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου εκπροσωπώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Δεύτερος απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Κύριος Αθηναγόρας, εκπροσωπώντας την Ιερά σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ως πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής, Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην Πρώτη Συνεδρία με Θέμα: «Κατανοώντας το Φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων», Πρόεδρος και Συντονιστής υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Κύριος Ιγνάτιος. Εισηγήθηκαν καταξιωμένοι Επιστήμονες, όπως η Κυρία Λαλάγκου, Εκπαιδευτικός με Θέμα, Ορολογικές διευκρινήσεις.
Η Κυρία Καραγιαννοπούλου καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Παράνομη διακίνηση γυναικών με σκοπό την σεξουαλική τους εκμετάλλευση». Η Κυρία Διγιδίκη, Ερευνήτρια και Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με θέμα «Εμπορία ανθρώπων και δαιμονοποίηση του Θύματος».
Ο Κύριος Καραγιάννης, Ψυχοθεραπευτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Φρέντερικ της Κύπρου, με θέμα, Η καταστροφή της απαρτίωσης και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Στην Δεύτερη Συνεδρία με θέμα: «Άνθρωπος και Δουλεία, Θεολογική και Ποιμαντική Προσέγγιση», πρόεδρος και συντονιστής υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Κύριος Ιερόθεος.
Εισηγητές ήταν, ο Κύριος Τσιρώνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα, Κοινωνίες που σκλαβώνουν και Κοινότητες που ελευθερώνουν.
Μορφές Δουλείας και ο Ρόλος της Θρησκείας.
Ο Κύριος Κορναράκης, καθηγητής Θεολογικής σχολής Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Η παγκόσμια κρίση της δουλείας του προσώπου και η ευθύνη της Εκκλησίας. Η πρόκληση για μία Θεολογία της απελευθέρωσης θύτη και θύματος, και οι ποιμαντικές προοπτικές».
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης, εκπρόσωπος Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα, «Όταν η ποιμαντική προοπτική τροφοδοτεί την πράξη, Προτάσεις εξόδου του προσώπου από την Δουλεία του».
Τελευταίος εισηγητής ήταν ο πατήρ Κλήμης Πυρουνάκης, εκπαιδευτικός με θέμα «Δρόμοι ελευθερίας σε πλαίσιο εγκλεισμού – Το παράδειγμα στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών».
Μετά τις εισηγήσεις, των εισηγητών του Συνεδρίου, ακολούθησαν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, σχετικά με την εμπορεία ανθρώπων, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Κυρία Σοφία Βούλτεψη και τον Δημοσιογράφο και Αστυνομικό Συντάκτη Κύριο Πάνο Σόμπολο.
Στην Συνέχεια ο Κύριος Αθανάσιος Δούσης, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέπτυξε το πολύ σημαντικό θέμα «Το Διαδίκτυο ως εργαλείο προσέλκυσης Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων και η αντιμετώπισή του από την Υπηρεσία».
Στη συνέχεια η κυρία Αναστασία Σατλάνη θα σας παρουσιάσει κάποια σημαντικά στοιχεία σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, όπως αυτά επισημάνθηκαν από τους εισηγητές του Συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ».
Ομιλία της κυρίας Σατλάνη Αναστασίας Ψυχολόγου – Εκπαιδευτικού
Εμπορία ανθρώπων (trafficκing)
Η εμπορία ανθρώπων (trafficκing) είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας, της οποίας τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά μπορεί να είναι και άνδρες και μικρά παιδιά, με σκοπό την καταναγκαστική εργασία ή την αφαίρεση και το εμπόριο οργάνων.
Είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα εγκλήματα παγκοσμίως, μαζί με το εμπόριο όπλων και το εμπόριο ναρκωτικών, γιατί αποφέρει στους εμπόρους περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, με πολύ δύσκολες πτυχές, γιατί καταδεικνύει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης και επειδή είναι αόρατο, είναι πολύ δύσκολο να εξιχνιαστεί.
Εκτός από οργανωμένο έγκλημα, το trafficking αποτελεί και ένα κοινωνικό φαινόμενο, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με κοινωνικές ανισότητες, με προκαταλήψεις και με κατάχρηση εξουσίας, γιατί όλα αυτά συντελούν στην υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο έχει ενταθεί από την οικονομική κρίση, τους πολέμους, τις μεταναστευτικές ροές και είναι πολύ εύκολο οι άνθρωποι να γίνουν θύματα των εγκληματικών δικτύων εκμετάλλευσης.
Πολλές φορές χρησιμοποιείται το διαδίκτυο, μέσω του οποίου οι έμποροι «ψαρεύουν» τα θύματά τους, για την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους και έχει καταγραφεί, ότι την περίοδο της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού, έγινε έκρηξη της πορνογραφίας.
Οι διακινητές παραπλανούν τα θύματά τους, διαβεβαιώνοντάς τα, ότι θα τους παρέχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερες απολαβές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα ή κάποια σοβαρά οικογενειακά τους θέματα.
Τους αφαιρούν τα διαβατήριά τους, για να μην μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους και όταν τα θύματα προσπαθήσουν να ξεφύγουν, τους ασκείται από τα μέλη του κυκλώματος μεγάλη ψυχολογική πίεση, είτε με την πειθώ, ότι αυτή είναι η φύση της εργασίας τους, την οποία πρέπει να αποδεχτούν, είτε με απειλές κατά των μελών της οικογένειάς τους.
Στη διακίνηση των θυμάτων υπάρχει η χώρα προέλευσης, ο ενδιάμεσος σταθμός και η χώρα προορισμού, έτσι ώστε να χάνονται τα ίχνη των θυμάτων.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, από διάφορες οργανώσεις και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με αυτόν τον παγκόσμιο κίνδυνο για την ασφάλεια των ανθρώπων.
Η εμπορία ανθρώπων υπάρχει, γιατί χρηματοδοτείται και συντηρείται από τους πελάτες, γιατί αν δεν υπήρχε η ζήτηση των σύγχρονων σκλάβων, δεν θα υπήρχε και η προσφορά.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι κάποιες χώρες τροποποιούν το ποινικό τους δίκαιο, ώστε να αποδώσουν ποινική ευθύνη στον πελάτη και ταυτόχρονα, κάνουν καμπάνιες ευαισθητοποίησης.
Είναι πολύ καθοριστικό το νομοθετικό πλαίσιο και η σωστή αστυνόμευση, αλλά εξίσου καθοριστική είναι η παιδεία, μέσω της οποίας πρέπει να ενισχυθεί η συμπερίληψη και να αποδυναμωθεί η τοξικότητα και τα στερεότυπα.
Σχετικά με την ποιμαντική της εκκλησίας μας, επισημάνθηκε ότι εκτός από την αρωγή των θυμάτων, πρέπει να τονιστεί στο ποίμνιο η ατομική και συλλογική ηθική ευθύνη για την ύπαρξη της εμπορίας των ανθρώπων.
Γιατί οι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού και όχι αντικείμενα για να πωλούνται και είναι φοβερό το γεγονός, ότι βασανίζονται σκληρά από συνανθρώπους τους, που είναι και αυτοί εικόνες του Θεού.
Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, είναι πολύ επιβαρυμένα ψυχολογικά, γιατί έχει απαξιωθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και γιατί πολλές φορές νιώθουν υπεύθυνα για την τραγική κατάστασή τους και είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξή τους.
Πολλά από αυτά τα θύματα, λόγω των σκληρών συνθηκών που έχουν βιώσει, έχουν απευαισθητοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάποιες φορές γίνονται τα ίδια διακινητές του κυκλώματος, γιατί προφανώς δεν είχαν την αναγκαία υποστήριξη και αυτό αποτελεί μια φοβερή διαπίστωση.
Όταν τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων διασώζονται από την αστυνομία, η κατάθεσή τους γίνεται παρουσία Ψυχολόγου, για να βοηθήσει να ξεπεράσουν τον φόβο και πρέπει να ακολουθήσει ψυχοθεραπεία, η οποία θα εστιάσει στην υποστήριξη του θύματος, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπρέπειά του και να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Τονίστηκε από τον ψυχοθεραπευτή εισηγητή του συνεδρίου κ. Καραγιάννη, ότι είναι καθοριστικό το βλέμμα του Ψυχολόγου, με το οποίο θα δείξει την αμέριστη συμπαράστασή του στο θύμα και θα το βοηθήσει να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους.
Το ίδιο καθοριστικό είναι και το βλέμμα του Πνευματικού, όταν κάποιο θύμα τον προσεγγίσει, που δεν πρέπει να είναι αυστηρό και επικριτικό, αλλά να «χαϊδεύει» και να παρηγορεί την ψυχή του θύματος.
Στο συνέδριο τονίστηκε, ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι και υποψιασμένοι, έτσι ώστε όταν βλέπουμε ύποπτες κινήσεις, να τηλεφωνούμε στην αστυνομία ή στο 1109 (γραμμή καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων) και να το καταγγέλλουμε, για να δίνουμε την ευκαιρία στους συνανθρώπους μας να σωθούν. Δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι, θεωρώντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά εμάς και την οικογένειά μας.
Γιατί όπως έλεγε ο Βρετανός πολιτικός William Wilberforce, που ήταν ηγέτης του κινήματος για την κατάργηση του βρετανικού δουλεμπορίου και της δουλείας: «Μπορείς να διαλέξεις να κοιτάξεις από την άλλη, αλλά ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι δεν γνώριζες».
π. Ιωάννης Οικονόμου
ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗΝ ΣΥΝΑΞΙΝ ΤΗΣ 11ης Μαρτίου 2025
Θέμα: Ἡ ΛΔ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ, ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. ( 5-7 Νοεμβρίου 2024).
Σεβασμιώτατε, αδελφοί και πατέρες.
Στην ευχή της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, ακριβώς μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων, υπάρχει η Δέηση: «Τους πεπλανημένους επανάγαγε και σύναψον τη Αγία Σου Εκκλησία». Πάντοτε υπάρχει ο φόβος και ο κίνδυνος να πλανηθή ένα μέλος της Εκκλησίας ή και μέρος του συνόλου των πιστών μελών της Εκκλησίας εξ αιτίας των πολλαπλών αιρετικών δοξασιών που κατά καιρούς κλυδωνίζουν το χώρο της Εκκλησίας του Χριστού μας. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχοντας πάντοτε ανύστακτο το ενδιαφέρον της για την προστασία των πιστών μελών της και συγκεκριμένα η Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων πραγματοποίησε τον Νοέμβριον του παρελθόντος έτους την ΛΔ΄ Πανορθόδοξον Συνδιάσκεψιν των Εντεταλμένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων στο Συνεδριακό Κέντρο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, με θέμα «Εκφάνσεις, επιρροές και πανθρησκειακό όραμα της Νέας Εποχής».
1.Ο σύγχρονος θρησκευτικός συγκρητισμός, ως θεμελιώδες γνώρισμα της «Νέα εποχής», επιχειρεί την άρνηση του προσώπου του Ιησού Χριστού και την εκμηδένηση της παρουσίας και δράσεως της Εκκλησίας του Χριστού μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Αυτό το γεγονός απαιτεί οργανωμένη και σαφή δράση από μέρους της Εκκλησίας, ώστε το Ευαγγέλιο να είναι ο μόνιμος σηματοδότης της πορείας των χριστιανών και η σαφής απάντηση σε κάθε είδους πρόκληση και πρόταση των νεοεποχιτών.
2. Η εμφάνιση του συστήματος της «τεχνητής νοημοσύνης» θέτει νέες ήθικές προκλήσεις ολοκληρωτικής μεταλλαγής της Ανθρωπότητος. Αυτή η εικονική και ρομποτική πραγματικότητα, την οποίαν επαγγέλλεται το σύστημα αυτό, αποφυσικοποιεί τον κόσμο και τις κοινωνικές σχέσεις. Δημιουργεί έτσι ένα νέο υπεράνθρωπο και επιδιώκει ένα «επίγειο παράδεισο». Η Εκκλησία του Χριστού, δεν έχει να φοβηθεί καν την εμφάνιση αυτής της νέας κοινωνικής ιδιορρυθμίας, όταν πορεύεται σωστά στον κόσμο και μεταφέρει ζωντανό το μήνυμα του Χριστού στον κόσμο. Ίσως η αδιαφορία και η αβελτηρία των παραγόντων της Εκκλησίας, δημιουργεί την εντύπωση ότι «χάσαμε τη μπάλα» και αφήνεται έτσι ο κόσμος να πορεύεται χωρίς όραμα και χωρίς σταθερότητα.
3. Σε συγκεκριμμένη εισήγηση της Συνδιασκέψεως έγινε λόγος για τις σύγχρονες εναλλακτικές μεθόδους της ιατρικής επιστήμης. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτής της ιατρικής η ασθένεια οφείλεται σε μη ομαλή ροή μη μετρήσιμης επιστημονικά ενέργειας και ως θεραπεία νοείται η αποκατάσταση αυτής της ροής. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών και υπεύθυνων φορέων τις χαρακτηρίζει ως ψευδοεπιστήμη. Είναι δε φανερό ότι η ευρεία διάδοσή τους αποτελεί μείζον πρόβλημα στην επιστημονική ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη.Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε κάποιες μορφές της εναλλακτικής ιατρικής: Βελονισμός, διαλογισμός, κινησιολογία, γιόγκα, υπνοθεραπεία, βοτανοθεραπεία, κ.α.
4. Έντονη και λίαν προβληματική παραμένει η επιδίωξη των νεοεποχιτών να αποδυναμώσουν την κοινωνία από την πίστη στον Ένα Θεόν. Δεν παραδέχονται την ύπαρξη προσωπικού Θεού, δεν δέχοντα την αθανασία της ψυχής, αφού αρνούνται να δεχθούν ότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του Θεού και πρόσωπο. Για την αίρεση των οπαδών της «Νέας εποχής» ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κόσμου και όχι ο Θεός. Αυτός ο άνθρωπος σώζει εαυτόν και όχι ο Θεός.
5. Τέλος, η τελική αγωνία των νεοεποχιτών είναι η αλλοίωση του φρονήματος των πιστών και η επιβολή μιάς «Νέας Ηθικής» του ανθρώπου, που μόνος του γίνεται θεός, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης του προσωπικού Θεού.
Στην απόλυτα θεωρητική αυτή θέση των νεοεποχιτών καλείται η Εκκλησία του Χριστού, που δρα και κινείται στο σύγχρονο κόσμο, να δίνει προσωπικό μήνυμα σωτηρίας και ζωής στον άνθρωπο, διδάσκοντας την προσωπική σωτηρία του ανθρώπου την οποία κερδίζει μόνο με τη Χάρη του προσωπικού Του Θεού και Δημιουργού του σύμπαντος κόσμου και του ανρθρώπου.
6. Η Εκκλησία, μέσα στο σύγχρονο κόσμο είναι η μοναδική και αληθινή απάντηση σε κάθε προβληματισμό και ανάγκη του ανθρώπου της εποχής μας. Κάθε αίρεση, παραμένει μία πλάνη και προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ανθρώπου από την αληθινή και προσωπική με το Χριστό ζωή. Την πραγματική σωτηρία και ελευθερία του συγχρόνου ανθρώπου βιώνει και μεταδίδει η Εκκλησία του Χριστού στον πονεμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Αυτόν που οι διάφοροι αιρετικοί και πλανεμένοι πλάνεψαν και του υποσχέθηκαν ένα άλλο τρόπο ζωής και πορείας. Την πραγματική πορεία και ζωή υιοθετεί, διδάσκει και επαγγέλλεται η Εκκλησία του Χριστού.
Στο τέλος της συνάξεως ο Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε σε τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.