Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την οποία μίλησα τις εξελίξεις στο θέμα της Μονής Σινά, καθώς και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, τη λειτουργική σχέση με τη Λιβύη και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Παλαιστινιακό.
“Η Eλληνική κυβέρνηση προσπαθεί να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή. Πρόκειται για ζητήματα τα οποία είναι εκκλησιαστικά, Κανονικού Δικαίου, τα οποία θα πρέπει να τα επιλύει η εκκλησία, η Μονή, από μόνη της και εκείνο το εμείς πράττουμε είναι να δίνουμε τα όπλα εκείνα για να μπορεί να επιλύονται τα ζητήματα. Η αλήθεια είναι ότι θεωρούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε, μία κατάσταση η οποία δεν ήταν μία κανονική κατάσταση, θα εξομαλυνθεί. Θα έχουμε δηλαδή μία ενιαία ηγεσία γιατί η πραγματικότητα είναι, για να είμαστε δίκαιοι, ότι η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή για τη ρύθμιση των θεμάτων της Μονής μπορεί να βρει απέναντί της την πραγματικότητα την εκκλησιαστική. Άρα προσβλέπουμε και βοηθάμε στο να επιλυθεί αυτή η κατάσταση διχασμού που προέκυψε”, είπε. Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση για το ζήτημα.
Σχέσεις με Τουρκία
Αναλυτικά, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «δουλέψαμε το τελευταίο διάστημα για να εμπεδώσουμε μια λειτουργική σχέση με στοιχειώδη εμπιστοσύνη με την Τουρκία, ωστόσο έχουμε διαφορετικές θέσεις», τόνισε. «Μέσα σε ένα νέο γεωστρατηγικό σκηνικό, η Ελλάδα ελέγχει τα θέματα στη γειτονιά της, δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν προσδιοριζόμαστε από την Τουρκία, αλλά και δεν δεχόμαστε συμβουλές από τη γειτονιά μας. Η πρωτοβουλία ανήκει σε εμάς με στόχο να ενισχύσουμε την πατρίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Σχετικά, με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι το έργο θα συνεχιστεί διότι είναι Ευρωπαϊκό έργο και είναι πολύ σημαντικό γιατί αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η πρώτη φάση ανάπτυξης της έρευνας, ολοκληρώθηκε, ενώ όπως είπε, «θα υπάρξουν συνέπειες, σε περίπτωση που παρεμποδιστούν οι εργασίες για την πόντιση του καλωδίου». Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ανέφερε, ότι« δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την εταιρεία, η έκτασή του είναι απείρως μεγαλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο έργο, καλύπτει μία πολύ μεγάλη έκταση στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης, πρέπει να εκδοθούν Navtex οι οποίες να είναι τμηματικές, έχει λοιπόν μία σειρά από ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, θα είναι μία επιλογή η οποία θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη, ότι την ίδια ώρα, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, χάρη σε μια δομημένη σχέση με την Τουρκία, «χωρίς να παραγνωρίζονται οι ουσιαστικές μας διαφορές.»
Ερωτηθείς σχετικά με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Γεραπετρίτης, ανέφερε σαφώς ότι «καταφέραμε να μην έχει κυρωθεί το Μνημόνιο από τη Βουλή της Ανατολικής Λιβύης, ενώ η χώρα μας συνομιλεί σε υψηλό επίπεδο και με τις δύο ηγεσίες της χώρας». Πρόσθεσε ακόμη ότι καταφέραμε να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και ότι με την Αίγυπτο έχουμε εξαιρετική γειτονία, σχέση αδελφική, με κοινά συμφέροντα».














