Επίτιμος δημότης του Δήμου Ρεθύμνης, ανακηρύχθηκε το μεσημέρι ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.
Η τελετή ανακήρυξης πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου.
Τον Πατριάρχη τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι Πατριαρχείων και Εκκλησιών καθώς και θεσμικοί, εκπρόσωποι πολιτικών και ακαδημαϊκών αρχών του νησιού και της χώρας, δήμαρχοι του Ρεθύμνου και της Κρήτης, εκπρόσωποι κομμάτων, με τον δήμαρχο να αναφέρεται στην ομόφωνη από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης, κατόπιν εισήγησής του, πρόταση και στους λόγους της απόδοσης τιμής που αφορούν στο εξαιρετικό ποιμαντορικό, ιεραποστολικό και ανακαινιστικό έργο, όπως επισήμανε, που επιτελεί η σεμνή μορφή του Πατριαρχικού Θρόνου της Αλεξάνδρειας, την τελευταία 20ετία.
Σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα, ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, «αναγνωρίζοντας και τιμώντας το λαμπρό ποιμαντορικό, ιεραποστολικό και ανακαινιστικό έργο του εκ Κρήτης καταγόμενου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, το οποίο επιτελεί με Ευλογία Κυρίου την τελευταία 20ετία, στον πατριαρχικό θρόνο του Ελληνορθόδοξου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τη θεάρεστη διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων παρά του μακαριστού μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Θεοδώρου Τζεδάκη, καθώς επίσης τους ισχυρούς και πολύχρονους δεσμούς φιλίας και αγάπης που διατηρεί με την κοινωνία του Ρεθύμνου, ενέκρινε ομόφωνα με την υπ. αριθ. 430/ 02.10.2024 απόφασή του, την ανακήρυξη της αυτού θειοτάτης μακαριότητος, του πάπα και πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Θεόδωρου Β΄, σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ρεθύμνης».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης κ. Μαρινάκης, έκανε λόγο για υψίστη τιμή για την τοπική κοινωνία, η παρουσία του πατριάρχη, ενός πολυσχιδούς, πληθωρικού, δυναμικού και χαρισματικού, όπως ανέφερε, εκκλησιαστικού ηγέτη.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο Ρέθυμνο, ως πόλη σύμβολο Πολιτισμού και απευθυνόμενος στον μακαριότατο τόνισε ότι η κοινωνία μας «αναπτερώνεται από την πνευματική υποστήριξη χαρισματικών ηγετών, όπως εσείς» και μίλησε για ποιμαντορικό και ιεραποστολικό έργο του μακαριώτατου, σύμφωνα με το οποίο έγινε «ανακαίνιση του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια και τον Πατριαρχικό Οίκο στο κτίριο της περίφημης Τοσιτσαίας Σχολής, που σήμερα αποτελεί επιτελικό κέντρο της παναφρικανικής διακονίας και ιεραποστολής.
Ανακαινίσατε την πατριαρχική μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, τον ναό του Αγίου Νικολάου και τις εγκαταστάσεις της πατριαρχικής επιτροπείας στο Κάιρο. Όλες τις εγκαταστάσεις του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Πλήθος ιστορικών ναών στην Αίγυπτο, ελληνόφωνων και αραβόφωνων ορθοδόξων, έχουν εκ βάθρων ανακαινιστεί. Μεταξύ άλλων υποδομών και το κελί του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως. Κορυφαίο ανακαινιστικό επίτευγμα το έργο στην αρχαία Βασιλική και πατριαρχική μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, πανορθόδοξο και πανανθρώπινο προσκύνημα σήμερα.
Ανακαίνιση της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης με την ψηφιοποίηση όλων των αρχαίων χειρογράφων και των παλαίτυπων της, που στο σύνολο τους συνθέτουν ένα θησαυρό παγκόσμιας πολιτιστικής και χριστιανικής κληρονομιάς. Το Πατριαρχικό Μουσείο, το Πατριαρχικό Σκευοφυλάκιο και το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελούν επίσης μοναδικής σπουδαιότητας παρεμβάσεις».
Τον χαρακτήρισε μάλιστα ως τον πατριάρχη της Αγάπης λόγω του «μοναδικού στην ιστορία ιεραποστολικού έργου στην Αφρική, που δεν περιορίζεται μόνο στην διδασκαλία της Ορθόδοξης Πίστης μας, αλλά υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με νοσοκομεία, σχολεία και κοινωφελή ιδρύματα.
Με συνεχείς περιοδείες στους λαούς της Αφρικής, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την καταπολέμηση και τον περιορισμό του AIDS, που ακόμα και σήμερα αποτελεί την κατ’ εξοχήν ασθένεια των Αφρικανών… Χτίζετε πνευματικά, ηθικά και υλικά, για να ενεργοποιήσετε τους λαούς και να βάλουν τους δικούς τους πυλώνες υποστήριξης του μέλλοντος τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πατριαρχική Σχολή “Αθανάσιος ο Μέγας” που στόχο έχει να εκπαιδεύσει και να μυήσει στην ιεραποστολή τους ίδιους τους Αφρικανούς».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στην αντικανονική, ανιστόρητη και πρωτοφανή, όπως την χαρακτήρισε, «για τα χριστιανικά δεδομένα της Ανατολής, εισπήδηση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Μόσχας στην Εκκλησία της Αφρικής» η οποία «ήρθε να πληγώσει την παγκόσμια Ορθοδοξία.
Και μάλιστα σε βάρος ενός πατριάρχη που έχει εργαστεί, έχει υπηρετήσει και έχει προσφέρει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην ρωσική Εκκλησία, υπηρετώντας ως πατριαρχικός εκπρόσωπος στην Οδησσό από το 1985 ως το 1990. Εκεί συστήσατε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας».
Ο Πατριάρχης έλαβε τον πάπυρο στον οποίο αναγράφεται η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, μαζί με μ’ ένα συμβολικό δώρο, μια ποιμαντορική ράβδο, αποδεχόμενος όπως είπε «τη μεγάλη τιμή της ανακηρύξεως σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ρεθύμνης, ευχαριστώντας για την εκδήλωση της αγάπης προς το πρόσωπό μου και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής».
Στον ευχαριστήριο λόγο του μίλησε για τις μνήμες του στο Ρέθυμνο που όπως είπε «γράφει μοναδική ιστορία στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». Μοιράστηκε αναμνήσεις με τους παριστάμενους από τη ζωή του στον «…τόπο των Αγίων όπου ο καθένας χαίρεται και πάντα επιστρέφει», όπως είπε, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να εισπράξουμε το μήνυμα από την εορτή και μνήμη των Τεσσάρων Μαρτύρων, 200 χρόνια από τη θυσία τους 28/10/1824, οι οποίοι, όπως τόνισε ο μακαριώτατος, «…προσκαλούν όλους, οι Άγιοι μας του Ρεθύμνου, στις επάλξεις του καθήκοντος, χωρίς εκπτώσεις και υπαναχωρήσεις για την ταυτότητα μας, τα ιδανικά και τη μαρτυρία του γένους…», μνημονεύοντας στο λόγο του, τα λόγια του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού του Ρεθύμνιου, που είπε πως «εάν δεν μπορέσεις να καταφέρεις σπουδαία και μεγάλα τουλάχιστον να αγωνιστείς να μην προδώσεις σπουδαία και μεγάλα…
Για αυτό και εμείς στο Πατριαρχείο, ολίγοι αλλά και αμέτρητοι, υψώνουμε τη φωνή μας για κάθε μορφή βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης. Δεν διστάζουμε να ελέγξουμε με στεντόρεια φωνή την αντικανονική διείσδυση της εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία δυστυχώς λησμόνησε κάθε έννοια εκκλησιαστικού δικαίου και τάξεως και προσπαθεί με κοσμικούς τρόπους και οικονομικά μεγέθη επιβολής, να καταστρατηγήσει όσα οι πατέρες μας και οι Οικουμενικές Συνόδοι, διασφάλισαν στην πορεία των νέων αιώνων. Δεν θα πάψουμε σε κάθε περίσταση να επαναλαμβάνουμε το Στώμεν Καλώς, να αγωνιζόμαστε σθεναρά για να διαφυλάξουμε τα ιερά και τα όσια που παραλάβαμε και έχουμε ευθύνη να παραδώσουμε στους επιγενόμενους».
Μιλώντας για την πατριαρχική του διακονία στην ήπειρο του μέλλοντος, όπως χαρακτήρισε την Αφρική, ο μακαριώτατος Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε στα παιδιά «με τα μαύρα σώματα και τις λευκές ψυχές που γνωρίζουν και μπορούν να χαίρονται με τα λίγα, να γιορτάζουν να χορεύουν και να τραγουδούν το Θεό».
Σε κλίμα συγκίνησης ο Πατριάρχης, χαιρέτισε έναν προς έναν ξεχωριστά μέσα στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου, αντάλλαξε δώρα και κάλεσε τους Ρεθύμνιους να τον επισκεφθούν και να ζήσουν από κοντά το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου, του ιδίου και των κληρικών και πνευματικών του ακολούθων.
Πηγή: anatolh.com