Ο πατέρας Στυλιανός ιερέας του Μητροπολιτικου Ναού Μαπούτο με τις ευχές και ευλογίες του Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ Ιωάννου συνοδευόμενος από την κ.Μ.Τσιχλακη επισκέφθηκαν και επιθεωρησαν τις ζημιές τις οποίες υπέστη από τον κυκλώνα, ο ιστορικός Ελληνορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδος της Beira όπου και τελεσαν Θεία Λειτουργία με τον Ιερέα του Ναού π Κωνσατντινο και στην συνέχεια μετεβησαν στο κοιμητήριο οπου και έγινε τρισάγιο υπέρ των κεκοιμημένων Ελλήνων.
Συνοπτική ιστορία του ιστορικού Ναού της Μπειρα
Η Μπεΐρα ήταν η πόλη της Μοζαμβίκης, που φιλοξένησε τους πρώτους απόδημους Έλληνες.Στην Μπεΐρα υπήρχε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα από το 1876, την οποία ίδρυσαν Έλληνες από την Κάρπαθο, την Κάσο, την Κρήτη τα Επτάνησα και από διάφορα άλλα μέρη τής Ελλάδος.
Σύμφωνα με αναφορές, ήδη από το 1896 είχε αρχίσει η ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, ο οποίος είναι ο παλαιότερος ορθόδοξος ναός της νοτιότερης Αφρικής.Ο ιστορικός Ναός είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον κυκλώνα του περασμένου Μαρτίου που χτύπησε την περιοχή ανακαινίστηκε την περίοδο 2002-2003 επί ποιμαντορίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου ως Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, ενώ όλες οι ζημιές από τον πρόσφατο κυκλώνα αποκαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου με τη συμβολή της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου κ. Μαρίνας Τσιχλάκη .Για κάποια χρόνια ο ναός, τον οποίο διεκδικούσαν και οι καθολικοί, είχε εγκαταλειφθεί, μέχρι που ο τότε Επίσκοπος Μοζαμβίκης και νυν Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, με τις ευχές του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος κατάφερε και πήρε την εκκλησία, την ζωντάνεψε και έστειλε και ιερέα για να λειτουργεί .
Ας σημειωθεί ότι ο Μακαριώτατος , ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, είχε δώσει αγώνες για την επαναλειτουργία του ιστορικού Ναού της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ελληνικής Κοινότητας και στην συνέχεια ως Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για την προβολή της Ορθόδοξης πίστης στην Μοζαμβίκη.