Το απόγευμα της Κυριακής, 22 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συνοδευόμενος από αντιπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανάμεσα στους συνοδούς του ήταν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, η πρώην Πρέσβης κ. Θεσσαλία Σιάμπου και ο Πρέσβης στη Ραμάλλα, κ. Δημήτριος Άσσος.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος υποδέχθηκε θερμά την κυπριακή αντιπροσωπεία, παρουσία Αγιοταφιτών Πατέρων.
Συζήτηση για το έργο του Πατριαρχείου
Ο κ. Υπουργός εξήρε το ποιμαντικό και πολιτιστικό έργο του Πατριαρχείου, τονίζοντας τη σημασία του για την περιοχή, ενώ δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία το παρακολουθεί στενά και το υποστηρίζει. Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ευχαρίστησε για την επίσκεψη, σημειώνοντας τις μακροχρόνιες στενές σχέσεις του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Κύπρου, στην οποία διατηρεί Εξαρχία.
Ο Πατριάρχης ανέφερε την ιδιαίτερη τιμή που αποδίδεται στον Ιερομάρτυρα Φιλούμενο από την Κύπρο, ο οποίος μαρτύρησε το 1979 και εντάχθηκε στο Αγιολόγιο του Πατριαρχείου. Υπενθύμισε επίσης τη σημαντική συμβολή του στην υπηρεσία του Πατριαρχείου σε περιοχές όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Φρέαρ του Ιακώβ και το Κατάρ.
Το έργο του Πατριαρχείου στο Κατάρ
Σε ερώτηση για την Αρχιεπισκοπή του Κατάρ, ο Πατριάρχης σημείωσε ότι το Πατριαρχείο διατηρεί εκεί μια πολυεθνική κοινότητα περίπου 10.000 μελών. Τόνισε τον σημαντικό ρόλο του ίδιου στην ίδρυση της Εκκλησίας στο Κατάρ, έργο που συνεχίζει επάξια ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Οι προκλήσεις στην περιοχή
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στη δύσκολη πολεμική κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Γάζα, όπου το Πατριαρχείο διατηρεί τη Μονή του Αγίου Πορφυρίου. Στη Μονή έχουν βρει άσυλο περίπου 300 άτομα, λαμβάνοντας ανθρωπιστική και πνευματική υποστήριξη από τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδας κ. Αλέξιο και τον π. Σίλα.
Ο Πατριάρχης τόνισε τη συνεργασία του Πατριαρχείου με άλλες Εκκλησίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από εξτρεμιστικά θρησκευτικά στοιχεία.
Ανταλλαγή δώρων
Κατά την επίσκεψη, ο κ. Υπουργός προσέφερε στον Πατριάρχη ένα περίτεχνο κέντημα από τα φημισμένα Λευκαρίτικα, ενώ ο Πατριάρχης του δώρισε μια εικόνα του Ιερομάρτυρα Φιλουμένου, μια εικόνα της Θεοτόκου και την Ιστορία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων του μακαριστού Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ευχή του Πατριάρχη για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στον Πανάγιο Τάφο.
Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων