Σε μια ισχυρή εκδήλωση εκκλησιαστικής ενότητας και ανθρωπιστικής δέσμευσης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ και ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα ηγήθηκαν σήμερα υψηλόβαθμης εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ποιμαντική και ανθρωπιστική αυτή επίσκεψη αποσκοπεί στην άμεση στήριξη των πιστών που ζουν κάτω από καταστροφικές συνθήκες επί περισσότερους από 21 μήνες, καθώς και στην εποπτεία του έργου έκτακτης βοήθειας των εκκλησιών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πολλαπλές επιθέσεις σε χριστιανικούς ιερούς τόπους της Γάζας, όπως:
- Η βομβιστική επίθεση στο Baptist Hospital στις 17 Οκτωβρίου 2023
- Η επίθεση στον Ορθόδοξο Ναό Αγίου Πορφυρίου στις 19 Οκτωβρίου 2023
- Οι πυροβολισμοί στους πιστούς της Εκκλησίας της Αγίας Οικογένειας στις 16 Δεκεμβρίου 2023
- Και η τελευταία βομβιστική επίθεση στις 16 Ιουλίου 2025, που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα, τραυμάτισε σοβαρά εννέα και ελαφρά τον εφημέριο της ενορίας, πατέρα Γαβριήλ Ρομανέλλι, ενώ κατέστρεψε ζωτικής σημασίας τμήματα του ενοριακού συγκροτήματος και στέρησε από πολλούς ΑμεΑ πρόσβαση σε ιατρικά μέσα.
Πριν την επίκσεψη, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή δράση δύο ημέρες νωρίτερα, όταν ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’, ο Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα και ο Αποστολικός Νούντσιος Αρχιεπίσκοπος Άντολφο Τίτο Ιλλάνα επισκέφθηκαν το χριστιανικό χωριό Τάιμπε ανατολικά της Ραμάλα, μετά από επιθέσεις εποίκων, στον ιστορικό ναό και νεκροταφείο της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο της όλο και πιο οδυνηρής ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ κάλεσε σε άμεση μόνιμη εκεχειρία, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει την ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη της απέναντι στους αθώους πολίτες που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου.
Ο Πατριάρχης τόνισε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει την αποστολή της, βασισμένη στην ακλόνητη πεποίθηση ότι η πνευματική και ανθρωπιστική παρουσία σε καιρό πολέμου αποτελεί ιερό θρησκευτικό και ηθικό καθήκον που δεν εγκαταλείπεται.
«Όπου αυξάνεται ο πόνος, εκεί αυξάνεται και η ευθύνη μας», είπε ο Πατριάρχης. «Δεν είμαστε ξένοι σ’ αυτή τη γη — είμαστε μέρος του πόνου της, του λαού της και της αντοχής του. Η Εκκλησία είναι εδώ για να βαδίσει στο πλευρό τους, να θεραπεύσει και να φέρει ξανά την ελπίδα στις καρδιές που έχουν συνθλιβεί από τον πόλεμο.»





















