Κατά το διάστημα 5–7 Αυγούστου 2026 ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, μετέβη στην Ιερά Βασιλική Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μεγάλου Μετεώρου, προκειμένου να συμμετάσχει στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης, οι πατέρες της αδελφότητος, καθώς και κληρικοί από τις Ιερές Μονές και τις ενορίες της περιοχής. Μετά το πέρας του Εσπερινού και της Αρτοκλασίας, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Μητροπολίτη Αυστρίας, εκφράζοντας τη χαρά και την τιμή για την παρουσία του στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής. Λαβών τον λόγο, ο Μητροπολίτης Αυστρίας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη, τον Καθηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής για την τιμητική πρόσκληση και τη φιλάδελφη φιλοξενία. Παράλληλα εξέφρασε τον βαθύ σεβασμό του προς την Ιερά Πολιτεία των Μετεώρων και ιδιαιτέρως προς το Μεγάλο Μετέωρο, το οποίο επί αιώνες μαρτυρεί την παρουσία της Ορθοδόξου μοναχικής παραδόσεως και προσφέρει πνευματική τροφή στην Εκκλησία και στην οικουμένη. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί προσκυνητές από την Αυστρία και την Ουγγαρία, οι οποίοι επισκέπτονται τα Μετέωρα, επιστρέφουν πνευματικά ενισχυμένοι και αλλοιωμένοι από την εμπειρία της χάριτος που προσφέρει ο ιερός αυτός τόπος. Τόνισε ότι ο βράχος των Μετεώρων δεν είναι απλώς ένα φυσικό δημιούργημα, αλλά έγινε τόπος αγιασμού και χάριτος διά των προσευχών, των αγώνων και της παρουσίας των μοναχών.
Ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των δύο Αρχιερέων, του Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου. Συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης, οι πατέρες της αδελφότητος και παρεπιδημούντες κληρικοί. Κατά την μοναστηριακή τράπεζα, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων αναφέρθηκε στο βαθύ θεολογικό νόημα της εορτής της Μεταμορφώσεως και στην ιερά παρακαταθήκη της μοναχικής πολιτείας των Μετεώρων, προσκαλώντας τον Μητροπολίτη Αυστρίας να απευθύνει λόγο. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, ευχαριστώντας και πάλιν για την τιμητική πρόσκληση, ομίλησε με θαυμασμό για την Ιερά Πολιτεία των Μετεώρων και την πνευματική προσφορά της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Αναφερόμενος στο μυστήριο της Μεταμορφώσεως, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο Χριστός δεν έγινε κατά τη Μεταμόρφωση κάτι που δεν ήταν προηγουμένως, ούτε απέκτησε μία νέα δόξα. Ήταν πάντοτε ο προαιώνιος Υιός και Λόγος του Θεού. Η Μεταμόρφωση αποτελεί την αποκάλυψη της θείας δόξης Του στους μαθητές, ώστε να γνωρίσουν το αληθινό πρόσωπο του Κυρίου. Κατά τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπως επεσήμανε, δεν μεταβλήθηκε ο Χριστός, αλλά μεταμορφώθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές Τον θεωρούσαν. Η Χάρις του Θεού άνοιξε τους πνευματικούς οφθαλμούς τους, για να δουν τη δόξα που πάντοτε υπήρχε στο Πρόσωπο του Χριστού. Τόνισε επίσης ότι η εορτή της Μεταμορφώσεως φανερώνει τον τελικό προορισμό του ανθρώπου. Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο για να παραμείνει δέσμιος της φθοράς και του θανάτου, αλλά για να γίνει μέτοχος του θείου φωτός και της ζωής του Θεού. Συνδέοντας το γεγονός της Μεταμορφώσεως με τη μοναχική ζωή, ο Μητροπολίτης υπογράμμισε ότι ο αγώνας της μεταμορφώσεως αποτελεί το κέντρο της μοναχικής πορείας. Οι μοναχοί καλούνται να αγωνισθούν καθημερινά για την κάθαρση της καρδίας και την κοινωνία με το φως της θείας Χάριτος. «Το Θαβώρ», κατέληξε ο Μητροπολίτης, «δεν είναι μία ανάμνηση του παρελθόντος, αλλά μία πρόσκληση για το παρόν. Η μεταμόρφωση του ανθρώπου δεν πραγματοποιείται μέσα σε μία στιγμή, αλλά είναι καθημερινός αγώνας για να μοιάσουμε περισσότερο στον Χριστό».
Το εσπέρας της ημέρας της εορτής τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός, ενώ την επομένη τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο Μνημόσυνο των κτιτόρων της Ιεράς Μονής. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, πριν την αναχώρησή του, ευχαρίστησε εκ νέου τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, τον Καθηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής και παρακάλεσε τους πατέρες να προσεύχονται για την εν Αυστρία και Ουγγαρία τοπική Εκκλησία.














