Εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 95 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2025.
Την είδηση έκανε γνωστή με ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Αλβανίας.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αφού διακομίστηκε από τα Τίρανα στην Αθήνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος το πρωί της Παρασκευής παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο των Τιράνων από τις 30 Δεκεμβρίου λόγω εποχικής γρίπης, αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου. Από τότε νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό», όπου έδινε μάχη για τη σταθεροποίηση της υγείας του.
Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου
Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας με βαθύτατη οδύνη αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου.
Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2025, στις 8:30 π.μ. (ώρα Ελλάδος) σε ηλικία 95 ετών, στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός” των Αθηνών συνεπεία πολυοργανικής ανεπαρκείας. Είχε προηγηθεί πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο “Υγεία” των Τιράνων.
Καλούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Αλβανίας να προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος Προκαθημένου.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Αναστάσιος υπήρξε ο αναστηλωτής και ανακαινιστής της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανέστησε κυριολεκτικώς εκ των ερειπίων μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος.
Με το θεόπνευστο όραμα και την ακάματη εργασία του, ανοικοδόμησε εκ βάθρων την εκκλησιαστική ζωή, ανήγειρε εκατοντάδες ναούς, συνέστησε εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα και ανέδειξε νέο κλήρο, προσφέροντας αδιάλειπτη θυσιαστική διακονία επί 33 και πλέον έτη.
Βιογραφικό Σημείωμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος (γενν. 4 Νοεμβρίου 1929) είναι Έλληνας Ορθόδοξος κληρικός, θεολόγος, συγγραφέας, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου.
Ήταν ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανασύστασε το 1992, με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.
Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος ήταν ο φωτισμένος ιεράρχης, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, που αναγέννησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και είχε σημαντικό ιεραποστολικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο.
Ήταν επίσης, ένας από τους προέδρους της κεντρικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη. Έχει διατελέσει τιτουλάριος επίσκοπος και Μητροπολίτης Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Θεολόγος, συγγραφέας, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου και αρχιερέας. Ένας από τους προέδρους της κεντρικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη. Διετέλεσε επίσκοπος Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος.
Ήταν 24 Ιουνίου του 1992 όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας τον επίσκοπο Ανδρούσης Αναστάσιο Γιαννουλάτο και η Εκκλησία της Αλβανίας αποκτούσε και πάλι κεφαλή ύστερα από χρόνια.
Με σύνθημα το «Χριστός Ανέστη», ο Αρχιεπίσκοπος φθάνει στην Αλβανία από το 1991 ως Πατριαρχικός Έξαρχος προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα. Η οργάνωσή της ξεκίνησε από μηδενική βάση. Το έδαφός της ήταν κατεξοχήν εχθρικό, καθότι υπήρχε μεγάλη καχυποψία λόγω της ελληνικής καταγωγής του και καμιά εξασφάλιση οικονομικών πόρων.
Όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εργάστηκε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και έδωσε ελπίδα -ελπιδοφόρο και το σύνθημά του «Χριστός Ανέστη»- και βοήθεια σε όλους ανεξαιρέτως στην Αλβανία, στα χρόνια που κράτησε το πηδάλιο της Εκκλησίας.
Προχώρησε στην ανασύσταση και ανασυγκρότηση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, με τη διαμόρφωση αρχικά νέου καταστατικού χάρτη το 2006. Καθόρισε, επίσης, τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία με επίσημη Συμφωνία, η οποία έγινε νόμος του κράτους το 2009.
Παράλληλα, ξεκίνησε τους αγώνες διεκδίκησης της εκκλησιαστικής περιουσίας την οποία το αθεϊστικό κράτος του Χότζα είχε δεσμεύσει.
Η Αλβανία απέκτησε σχολεία, πανεπιστήμια, ναούς, χώρους εργασίας και παραγωγής έργου για τις υπηρεσίες της Εκκλησίας, οικοτροφεία, πνευματικά κέντρα, χώρους αγάπης και φιλοξενίας για ορφανά και ηλικιωμένους, θεολογική ακαδημία για την εκπαίδευση των στελεχών της, ενώ η Αρχιεπισκοπή άνοιξε την αγκαλιά της όχι μόνο για τους χριστιανούς για τους οποίους έγινε σημείο αναφοράς, αλλά και για όλους όσοι είχαν ανάγκες χωρίς διακρίσεις.
Σπουδές και Ακαδημαϊκή Καριέρα
- 1952: Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με άριστα.
- 1960: Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Μεταπτυχιακές Σπουδές: Σπούδασε στη Γερμανία (Universities of Hamburg and Marburg) με ειδίκευση στη Θρησκειολογία, Ιστορία των Θρησκειών και Αφρικανικές Θρησκείες. Επέκτεινε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Makerere της Ουγκάντας και στο Πανεπιστήμιο του Nairobi.
- Καθηγητής: Το 1972 διορίστηκε καθηγητής Ιστορίας των Θρησκειών στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ αργότερα διετέλεσε Κοσμήτορας της ίδιας Σχολής.
Εκκλησιαστική Διακονία
- 1959: Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας.
- 1981-1991: Εξελέγη Επίσκοπος Ανδρούσης και υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος Ανατολικής Αφρικής, αναπτύσσοντας ιεραποστολικό έργο σε Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία, Ζάμπια και άλλες χώρες.
- 1992: Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, αναλαμβάνοντας το έργο της ανασύστασης της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία είχε υποστεί σοβαρές διώξεις κατά την κομμουνιστική περίοδο.
Έργο στην Αλβανία
- Αναβίωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας μετά από δεκαετίες διωγμών.
- Ίδρυσε εκατοντάδες ενορίες, έκτισε και ανακαίνισε πάνω από 400 ναούς και μοναστήρια.
- Επέβλεψε τη δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων υγείας, εκδοτικών οίκων, ορφανοτροφείων και άλλων κοινωφελών υποδομών.
- Ενίσχυσε τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη στην Αλβανία.
Διακρίσεις και Συγγραφικό Έργο
- Έχει λάβει πλήθος διεθνών διακρίσεων, όπως το Βραβείο της UNESCO για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση.
- Έχει συγγράψει πολυάριθμα επιστημονικά έργα, άρθρα και βιβλία σχετικά με τη Θεολογία, τη Θρησκειολογία και την Ιεραποστολή.
- Τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία και μετάλλια για την προσφορά του στην ειρήνη, τη φιλανθρωπία και την αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Διεθνής αναγνώριση
Το έργο του αναγνωρίστηκε διεθνώς με πολυάριθμες διακρίσεις και τιμητικούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων:
– Πολλών τιμητικών διδακτορικών τίτλων από πανεπιστήμια παγκοσμίως
– Του βραβείου Αξιόπιστης Ηγεσίας από το Ίδρυμα Rotary International
– Υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης
Όραμα και Προσφορά
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτέλεσε σύμβολο αγάπης, διαθρησκειακής συνεργασίας και πνευματικής αναγέννησης. Το έργο του στην Αλβανία είναι σημείο αναφοράς για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη διαθρησκειακής κατανόησης, κοινωνικής προσφοράς και εκκλησιαστικής ανάπτυξης.
Το όραμά του για μια Εκκλησία ανοιχτή στην κοινωνία, που υπηρετεί όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αποτελεί πρότυπο για τις μελλοντικές γενιές.