Το πρωί της Δευτέρας, 29 Σεπτεμβρίου 2025, πραγματοποιήθηκε εγκάρδια αδελφική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους πνευματικούς δεσμούς ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ορθόδοξο βουλγαρικό λαό. Οι δύο Προκαθήμενοι υπογράμμισαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείου Βουλγαρίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και άλλα ζητήματα διαρθοδόξου ενδιαφέροντος.
Ο Πατριάρχης Δανιήλ όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισαν τη μεγάλη σημασία της θεολογικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή. Ο Πατριάρχης Δανιήλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που παραμένει κλειστή επί 54 έτη, θα ανοίξει και πάλι κάποια μέρα.
Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αδελφικό και ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη Βουλγαρίας εκτός της περιοχής δικαιοδοσίας του, μετά την εκλογή του στις 30 Ιουνίου 2025, με σκοπό τη συμμετοχή του στο Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο του περιοδικού «Θεολογία» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ και Βράτσης κ. Γρηγόριος.
Τον Πατριάρχη Δανιήλ υποδέχθηκε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας δεν έχει επισκεφθεί ακόμη το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπως συνηθίζεται για τους νέους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου















