Στην πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, εκπρόσωποι των μεγάλων θρησκειών γιόρτασαν σήμερα (4/8) το πρωί, με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, τα ιδανικά της ειρήνης και της αδελφοσύνης.
«Με το αληθινό Ολυμπιακό πνεύμα, σας καλώ όλους, όποια και αν είναι η πίστη σας, να συμμετάσχετε με τους αθλητές σε αυτό το κάλεσμα για ειρήνη» που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ξεκίνησε ο Τόμας Μπαχ σε αυτή τη συνάντηση.
«Μοιραστείτε αυτό το κάλεσμα για ειρήνη σε όλες τις κοινότητές σας», ώστε «τα δισεκατομμύρια λάτρεις του αθλητισμού και λάτρεις της πίστης να ενωθούν», είπε ενώπιον εθελοντών από το πολυθρησκειακό κέντρο του Ολυμπιακού χωριού και σε προσωπικότητες, ανάμεσά τους o πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
«Μακάρι να ζήσουμε συλλογικά και βιώσιμα σε αδελφότητα όπως σήμερα, ας ξαναβρούμε το κοινό γέλιο που λέει για την ευτυχία των ψυχών και των καρδιών», δήλωσε ο Αρχιραβίνος της Γαλλίας Χαίμ Κορσία.
«Όταν η ψυχή ζει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα της, είναι αναμφίβολα ο καλύτερος άνθρωπος που εκφράζεται», υπογράμμισε ο Φιλίπ Μαρσέ, βοηθός επίσκοπος του Παρισιού.
«Πρόκειται για στιγμές αδελφότητας, ανταλλαγών με τους αθλητές, με το προσωπικό ή μεταξύ μας, διαθρησκειακά, που είναι πολύ ασυνήθιστες, πρέπει να σας πω», τόνισε η πρόεδρος των τζαμιών του Παρισιού Νατζάτ Μπενάλι.
«Δεν έχω παρακολουθήσει τις ειδήσεις για μια εβδομάδα. Δεν θέλω να…μολυνθώ από άσχημα νέα γιατί βιώνουμε κάτι που το βρίσκω υπέροχο. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό το πνεύμα θα παραμείνει», πρόσθεσε.
«Μόλις είμαστε στο Χωριό, η κούραση φεύγει», επιβεβαίωσε ο Αμπουμπακάρ, ένας μουσουλμάνος εθελοντής από το πολυθρησκειακό κέντρο, ο οποίος ήρθε για να παρακολουθήσει τη συνάντηση.
Το να είσαι στο χωριό «είναι λίγο σαν να πηγαίνεις για προσκύνημα, βλέπεις ανθρώπους από όλα τα έθνη και είσαι χαρούμενος».
«Όταν οι αθλητές και οι θεατές τους συμπεριφέρονται ως πραγματικά ανταγωνιστές και όχι ως αντίπαλοι, γίνονται πηγή έμπνευσης για όλη την ανθρωπότητα», συνόψισε ο Λάμα Τζίγκμε Θρίνλε Γκιάτσο, συμπρόεδρος της Βουδιστικής Ένωσης της Γαλλίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τόμας Μπαχ. Το 1924 είχε ήδη οργανωθεί μια διαθρησκειακή συνάντηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατόπιν αιτήματος του Πιερ ντε Κουμπερτέν.