Κατά το τελευταίο σαββατοκύριακο του Απριλίου, ιεροψάλτες και εκκλησιαστικές χορωδίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας συγκεντρώθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελσίνκι, σε μια εορτή αφιερωμένη στην ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική.
Μεταξύ των ακολουθιών και των συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν, ξεχώρισε η πρώτη εκτέλεση της «Δέηση υπέρ Ειρήνης στην Ουκρανία», έργο του νεαρού Φινλανδού ιεροψάλτη Elia Pietarinen, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ελσίνκι και πάσης Φινλανδίας κ. Ηλία, την οποία απέδωσαν οι κληρικοί και η χορωδία του Καθεδρικού Ναού.
Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής αποτελεί σημαντικό θεσμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας, που διοργανώνεται κάθε 4-5 χρόνια από το 1929, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες ψάλτες. Η «Δέηση υπέρ Ειρήνης στην Ουκρανία» στην Ουκρανία άνοιξε το σύνολο των εκδηλώσεων.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ηλίας ανέφερε:
«Πολύ πρόσφατα, ο Πάπας Λέων υπενθύμισε τον ρόλο των χριστιανών ως ειρηνοποιών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρι έκανε έκκληση προς την αγγλικανική κοινότητα να συνταχθεί με τον Πάπα υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Η δική μας φωνή ενώνεται απόψε με αυτές τις φωνές: η φωνή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας ως μέρος της κοινής μαρτυρίας της Χριστιανοσύνης, την οποία επιτακτικά απαιτούν οι καιροί».
Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε:
«Και εμείς τώρα παρακαλούμε τον Θεό να μαλακώσει τις καρδιές και να καθοδηγήσει τα έθνη και τους ηγέτες τους στην οδό της ειρήνης. Η λατρεία και η προσευχή μπορούν να αλαφρύνουν τις αγωνίες μας, διότι κάθε φορά που προσευχόμαστε γνωρίζουμε ότι έχουμε πράξει κάτι ουσιαστικό για την απονομή δικαιοσύνης.
Μέσω της μουσικής, αυτή η ακολουθία φωτίζει έναν κόσμο που έχει σκοτινιάσει λόγω του πολέμου και διορθώνει ό,τι κανείς και τίποτε άλλο δεν μπορεί να διορθώσει. Πριν από λιγότερο από τρεις εβδομάδες, κατά το Άγιο Πάσχα, γίναμε μάρτυρες του πώς το καλό νικά το κακό, η δικαιοσύνη υπερισχύει της αδικίας και η αλήθεια συντρίβει το ψεύδος. Μόνον αυτή η νίκη, που επιτεύχθηκε διά του Χριστού, είναι οριστική και αιώνια».
















