Την Κυριακή του Ασώτου, 16 Φεβρουαρίου 2025, πέμπτη ημέρα των Γ΄ Καραβαγγελείων, τελέσθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του θρυλικού Μητροπολίτου της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο οποίος είναι και διάδοχος του Γερμανού Καραβαγγέλη αφού εκοιμήθει στην Βιέννη ως Μητροπολίτης Αμασείας και Έξαρχος Κεντρικής Ευρώπης.
Το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε ο όρθρος και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και Γρεβενών κ. Δαδίβ, του Επισκόπου Τανάγρας κ. Αποστόλου και του οικείου Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου.
Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές του τόπου, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, ο Σύλλογος «Απογόνων Μακεδονομάχων», καθώς και παιδιά ενδεδυμένα τις παραδοσιακές τους φορεσιές από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Αρμονία» και πλήθος πιστών.
Τον θείο Λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Αρχιερεύς κ. Αρσένιος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην μνήμη του Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, ο οποίος εκοιμήθη στις 11 Φεβρουαρίου 1935, αλλά και για όλους του μακαριστούς Μητροπολίτες Καστοριάς.
Στο κέντρο του Ιερού Ναού είχαν τοποθετηθεί μαζί με τα κόλλυβα, η μίτρα και η φωτογραφία του θρυλικού Ιεράρχου και είχαν «περικυκλωθεί», από τα παραδοσιακά ενδεδυμένα παιδιά.
Στο τέλος του Μνημοσύνου, ο κ. Καλλίνικος είπε τα εξής:
«Με το σημερινό Αρχιερατικό Συλλείτουργο κορυφώνονται -δεν τελειώνουν- οι εκδηλώσεις για τα Γ´ Καραβαγγέλεια, που ήταν αφιερωμένα στον μεγάλο αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης – Κωνσταντινούπολης, τον άγιο της Εκκλησίας μας, τον κτίτορα της Αγια-Σοφιάς, και συγγραφέα του ύμνου της Αγίας του Θεού Σοφίας «Ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού», τον καθιερώσαντα την ελληνική γλώσσα ως γλώσσα της Αυτοκρατορίας, τον ιδρυτή της Καστοριάς μας, η οποία έμελε να παραμείνει στους αιώνες μέχρι σήμερα στην ελληνοχριστιανική παράδοση και να αποτελεί το καμάρι της Μακεδονίας, την ζωντανή «Βυζαντινή» Αρχόντισσα.
Η παρακαταθήκη του, η ελληνορθόδοξη παράδοση και η ένδοξη ιστορία του, μας καθοδηγεί και χρήζει της ανάλογης καλλιέργειας, ανάδειξης και προβολής.
Εμείς, ως Εκκλησία, συνεχίζουμε να λατρεύουμε τον Ενανθρωπήσαντα Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού, την Σοφία του Θεού Πατρός, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, με την ίδια και απαράλλακτη πίστη, μέσα στους Ναούς που ανηγέρθησαν την περίοδο της Χριστιανικής αυτοκρατορίας, με την ίδια θεία Λειτουργία, με τους ίδιους ύμνους και στην ίδια γλώσσα των Ευαγγελίων, των Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων.
Και συγχρόνως προσπαθούμε, ως Εκκλησία, να ανακουφίσουμε τον κόπο και τον πόνο των συγχρόνων ανθρώπων, μέσα από Δομές κοινωνικού χαρακτήρα, με την συνεργασία της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εργατών.
Αυτήν την ευλογημένη ώρα του Αρχιερατικού Συλλείτουργου και του Μνημοσύνου υπέρ των Προκατόχων μου Αρχιερέων, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.
Βεβαίως, το ευχαριστώ για τους εισηγητές και τους εν γένει συντελεστες των εκδηλώσεων, το εξέφρασα κατά περίσταση και θα το εκφράσω και πάλι γραπτώς και δημοσίως, άμα το πέρας των εκδηλώσεων.
Εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους Αγίους Αρχιερείς που συμμετείχαν σήμερα στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Γ´ Καραβαγγέλεια και για το Μνημόσυνο απάντων των Μητροπολιτών Καστορίας.
Να ευχαριστήσω κατ᾽ αρχάς τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, γιατί μας απέστειλε τον Σεβασμιώτατο και αγαπητό Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, λαμπρό Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου στην καρδιά της Ευρώπης, ως εκπρόσωπό του, ο οποίος λάμπρυνε τις εκδηλώσεις μας, με την παρουσία του και τον λόγο του. Τον λόγο του κηρύγματός του και τον λόγο του στην σύναξη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου το απόγευμα. Τον Μητροπολίτη Αυστρίας που είναι επίσης διάδοχος του θρυλικού Γερμανού Καραβαγγέλη, ο οποίος κοιμήθηκε στην Βιέννη ως Μητροπολίτης Αμασείας και Έξαρχος Κεντρικής Ευρώπης.
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, γιατί μας χάρισε με την μεγαλοκαρδία του την νέα Δομή Ψυχικής Υγείας, μας απέστειλε τον ευλογημένο χαιρετισμό του για τις εκδηλώσεις μας και μας έστειλε τον βοηθό του Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Απόστολο, που αν και ζει μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, αγαπά και καταδέχεται την ακριτική μας Επαρχία.
Τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τον σοφό, συνετό και θεολόγο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας, που μας καθοδηγεί με τον θεολογικό, σαφή, σταθερό, γνωστικό και καθαρό λόγο του και το παράδειγμά του.
Τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, αγαπητό γείτονα, που τιμά με την παρουσία του σήμερα και λαμπρύνει το Αρχιερατικό Συλλείτουργο.
Τους Μητροπολίτες, Κοζάνης κ. Παύλο, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, για την συμμετοχή τους στις διάφορες εκδηλώσεις των Γ´ Καραβαγγελείων.
Και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να ζητήσω τις ευχές όλων των Προκατόχων Μητροπολιτών Καστορίας, οι οποίοι μετέδωσαν ως πνευματικοί λαμπαδηδρόμοι την Χάρη της Πεντηκοστής μέχρι τις ημέρες και εργάσθηκαν αυτοθυσιαστικά για την ελευθερία, την καλλιέργεια και την προκοπή της Αμπέλου της Εκκλησίας της Καστοριάς.
Κυρίως, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, που είναι ευγνωμοσύνη όλων των Καστοριανών, όλων των Μακεδόνων, όλων των Ελλήνων, προς τον θρυλικό Μητροπολίτη Καστορίας Γερμανό Καραβαγγέλη, 90 χρόνια τώρα από την κοίμησή του, για την μεγάλη του προσφορά στην Ελευθερία της Πατρίδας και για την πολύτιμη βαρειά κληρονομιά που άφησε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.
Παρακαλώ τους παρόντες Αγίους Αρχιερείς και προσεύχομαι στους Αγίους Προκατόχους μου Ποιμενάρχες της Καστοριάς, να ευλογεί ο Μέγας Αρχιερέας τον πτωχό Ποιμένα της Καστορίας και το ευσεβές Ποίμνιό της. »
Μετά το πέρας του Μνημοσύνου, οι Μητροπολίτες και όλοι όσοι εκκλησιάσθηκαν μετέβησαν στην αυλή του ιερού Επισκοπείου, όπου δεσπόζει το ψηφιδωτό μνημείο του Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη, και φυλλάσονται τα ιερά οστά του.
Μετά την δέηση, έγινε η κατάθεση στεφάνων, πρώτον από τον διάδοχό του, Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και στην συνέχεια από την Βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς κ. Δημήτριο Σαββόπουλο, από τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, από τον εκπρόσωπο του Αρχηγού του ΓΕΣ κ. Γεωργίου Κωστίδη Διοικητή 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κ. Αναστάσιο Βασιλείου, από τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Έξαρχο, από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Δημήτριο Παπουτσίδη, από τον Πρόεδρο Απογόνων Μακεδονομάχων κ. Πέτρο Αποστολίδη και από τον Πρόεδρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς κ. Μάρκο Λάτσιο.
Στην συνέχεια 4 παιδιά ανέγνωσαν εκ μέρους όλων των παιδιών 2 ποίηματα αφιερωμένα στον θρυλικό Μητροπολίτη, επικράτησε το ενός λεπτου σιγή και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος και το «Τη Υπερμάχω».
Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες πατώντας στον σύνδεσμο ΕΔΩ