Ανησυχητική αύξηση έχει σημειωθεί στις διώξεις εναντίον των Χριστιανών τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη σε 18 χώρες για τα έτη 2022 έως 2024 από το ίδρυμα «Aid to the Church in Need».
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 22 Οκτωβρίου και αναδεικνύει μια ιδιαιτέρως ανησυχητική αύξηση στις διώξεις των χριστιανών σε στην αφρικανική ήπειρο.
Μεγάλο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει λεπτομερείς μαρτυρίες ατόμων και θυμάτων αυτών των διώξεων.
Πρωτοφανής αύξηση
Με βάση τα στοιχεία, η έκθεση περιγράφει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της θρησκευτικής βίας κατά των Χριστιανών, χαρακτηρίζοντάς την «υψηλότερη από ποτέ». Το Ίδρυμα «Aid to the Church in Need» αναφέρει ότι παρόμοια ευρήματα έχουν αποτυπωθεί και σε μελέτες άλλων ιδρυμάτων.
Η έκθεση δεν καταγράφει μόνο την κλιμάκωση των διώξεων αλλά και τη διαφοροποίησή τους. Μεταξύ των μεθόδων δίωξης που αναφέρονται είναι συλλήψεις για βλασφημία κατά άλλων θρησκειών, αναγκαστικές εκτοπίσεις, απελάσεις, κατασχέσεις περιουσιών, εξαναγκαστικοί προσηλυτισμοί και γάμοι, εκφοβισμός και απαγωγές.
Οι ενέργειες κατά των χριστιανών διεξάγονται και υποστηρίζονται τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από ανεξάρτητες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών οργανώσεων, εξτρεμιστικών σεκτών και δικτύων οργανωμένου εγκλήματος.
Επιπλέον, η έκθεση ασχολείται με την εχθρική στάση απέναντι στους Χριστιανούς σε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα, η Ερυθραία, η Ινδία και το Ιράν, που καθοδηγείται από εθνικιστικά ή ιδεολογικά κίνητρα.
Παράλληλα με τα στατιστικά στοιχεία, η έκθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μετανάστευση των χριστιανών από περιοχές που απειλούνται με διώξεις. Με την αύξηση των διώξεων στα αφρικανικά έθνη, ο χριστιανικός πληθυσμός στη Συρία, για παράδειγμα, έχει μειωθεί κατακόρυφα από περίπου 1,5 εκατομμύριο το 2011 σε περίπου 250.000 σήμερα, ενώ στο Ιράκ οι χριστιανοί αποτελούν πλέον λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού.
Στην Μπουρκίνα Φάσο, ένας στους δέκα κατοίκους έχει αναγκαστεί να μετακομίσει λόγω θρησκευτικών διώξεων.
Το Βιετνάμ ήταν η μόνη χώρα της έκθεσης που παρουσίασε μικρή βελτίωση, κυρίως λόγω των «μέτρων που ελήφθησαν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων» με το Βατικανό.
Πηγή: basilica.ro