Την Τρίτη, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εορτάζει 35 χρόνια από τη χειροτονία του σε επίσκοπο.
Χειροτονήθηκε Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Τιμισοάρας στις 4 Μαρτίου 1990, λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση
Γεννημένος στο Ντομπρεστί της κομητείας Τιμισ το 1951, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας Τσιομποτεά.
Απέκτησε πτυχίο Θεολογίας από το Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Σιμπίου το 1974 και συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές υπό την καθοδήγηση του Αγίου Δημητρίου Στανιλοάε. Πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου (Γαλλία) και του Φράιμπουργκ ιμ Μπράισγκαου (Γερμανία).
Η διδακτορική του διατριβή, «Η Χριστιανική Σκέψη και η Ζωή Σήμερα: Δοκίμιο για τη Σχέση Θεολογίας και Πνευματικότητας», υποστηρίχθηκε τόσο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (1979) όσο και στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Βουκουρεστίου (1980).
Σήμερα, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή «Πατριάρχης Ιουστινιανός» του Βουκουρεστίου.
Μοναχική ζωή και θεολογική ηγεσία
Το 1987, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ εκάρη μοναχός στη Μονή Σιχάστρια της κομητείας Νεάμτ, με πνευματικό ανάδοχο τον Άγιο Κλεόπα της Σιχάστρια. Την ίδια χρονιά, χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και στη συνέχεια ιερομόναχος.
Το 1988, προήχθη σε πρωτοσύγκελλο και διορίστηκε Πατριαρχικός Σύμβουλος, υπηρετώντας ως Διευθυντής του Τμήματος Σύγχρονης Θεολογίας και Οικουμενικού Διαλόγου, ενώ παράλληλα δίδασκε στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Βουκουρεστίου.
Στις 7 Ιουνίου 1990, εξελέγη Μητροπολίτης της Μολδαβίας και της Βουκοβίνας, όπου ξεκίνησε σημαντικά έργα.
Θεσμική ανάπτυξη και προσφορά
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ίδρυσε το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Providența (Πρόνοια) στην Ιάσιο, το οποίο το 2008 έγινε το πρώτο νοσοκομείο συνδεδεμένο με την Εκκλησία που έλαβε διαπίστευση από το Υπουργείο Υγείας.
Ίδρυσε επίσης την εφημερίδα Ziarul Lumina (Η Εφημερίδα Φως) και τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Trinitas, ενισχύοντας την παρουσία της Εκκλησίας στα μέσα ενημέρωσης.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου, Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας και Δοβρουτσάς και Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενθρονίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2007 στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.
Ως Πατριάρχης, ενίσχυσε περαιτέρω τα ορθόδοξα μέσα ενημέρωσης, ιδρύοντας το τηλεοπτικό κανάλι Trinitas TV και το Πρακτορείο Ειδήσεων Basilica, μετατρέποντας την εφημερίδα και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιάσιο σε επίσημα μέσα επικοινωνίας του Πατριαρχείου μέσω του Κέντρου Basilica.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας της διακονίας του ήταν η επέκταση της ιεραποστολής της Εκκλησίας στη ρουμανική διασπορά, ιδίως μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο έτος που εξελέγη Πατριάρχης.
Ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός και οι Αγιοκατατάξεις
Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Πατριάρχη κ. Δανιήλ είναι η ανέγερση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, ένα όνειρο πολλών γενεών που είχε καθυστερήσει λόγω πολέμων και είχε κατασταλεί από τον κομμουνιστικό αθεϊσμό.
Ο Ναός, γνωστός και ως Καθεδρικός Ναός Σωτηρίας του Ρουμανικού Λαού, δεσπόζει στον Λόφο του Οπλοστασίου στο Βουκουρέστι, πίσω από το Παλάτι του Κοινοβουλίου. Το επιβλητικό αυτό έργο είναι αφιερωμένο στις θυσίες των γενεών των Ρουμάνων που διατήρησαν την Ορθόδοξη πίστη τους, την εθνική τους ταυτότητα και την ενότητα με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ηγεσία υπό το Φως της Θείας Πρόνοιας
Αναλογιζόμενος την 35ετή αρχιερατική του διακονία, ο Αρχιεπίσκοπος του Αράντ κ. Τιμόθεος – ο μόνος εν ζωή επίσκοπος που συμμετείχε στη χειροτονία του Πατριάρχη Δανιήλ – εξήρε την ηγεσία του.
«Επικεντρώθηκε σε οτιδήποτε εποικοδομητικό και αντιπροσωπευτικό για την Εκκλησία και την κοινωνία, διασφαλίζοντας ότι η ιστορία και η ταυτότητα της Ρουμανίας διαφυλάσσονται με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Τιμόθεος.
Η πατριαρχία του συνέπεσε με την Εκατονταετηρίδα του Πατριαρχείου Ρουμανίας, κατά την οποία δύο από τους πνευματικούς του καθοδηγητές αγιοκατατάχθηκαν—ένα γεγονός που ενίσχυσε την πεποίθηση των πιστών ότι η Θεία Πρόνοια καθοδηγεί την εθνική τους Εκκλησία.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι Ρουμάνοι να ανακαλύψουν εκ νέου το θέλημα του Θεού στη ζωή τους και να είναι πιο αλληλέγγυοι με τους συνανθρώπους τους, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της χώρας ως μιας ισχυρής, ενωμένης κοινότητας.
Φωτογραφία: Αρχείο Basilica.ro
Πηγή: Basilica.ro
Μετάφραση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου